Kamperen

Het ontstaan van kamperen in Zeeland

Zeeland en kamperen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Campingleven bekoort. Zeker aan zee. De eerste campings worden al in het begin van de vorige eeuwen geopend.

Leven, slapen en tijd doorbrengen in de natuur. Het wordt in Engeland populair in de negentiende eeuw. In Nederland ontstaat in 1912 de vereniging, de Nederlandse Toeristen Kampeer Club. De leden zijn vooral rijke jongemannen. Toch wordt kamperen populair. Volwassenen gaan de natuur in. Kinderen kunnen mee met allerlei zomerkampen.

Kamperen

De natuur kent geen regels. Iedereen is vrij. Dat is de oorspronkelijke gedachte. Toch proberen steeds meer dorpen en steden het vrije kamperen aan banden te leggen. Het eerste Nederlandse kampeerterrein opent in 1925. Snel volgen er meer. Begin jaren twintig opent ook kampeerterrein Bona-Fide. Aan de Hogezoom in Renesse.

Direct na de bevrijding (1945) start de ANWB met het organiseren van kampeercursussen. En jaarlijkse oefenkampen. Zo leren duizenden deelnemers het ‘kampeervak’.

Vanaf de jaren 1950 wordt de vakantie voor meer mensen bereikbaar. Tenten worden steeds comfortabeler. En relatief goedkoop. Meer mensen gaan kamperen. Ook doet de caravan zijn intrede. In Zeeland ontstaan de eerste grote campings.

Kamperen

In Nederland mag je alleen je tent opzetten op campings. Maar er zijn ook paalkampeerterreinen. Hier mag je staan voor een periode van 72 uur. Ook in Zeeland zijn enkele paalkampeerterreinen. Onder andere in Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren.

Moderne campings bieden steeds meer faciliteiten. Animatieteams. Binnen- en buitenzwembaden. Tenten worden luxer. Steeds meer mensen reizen met de auto. Daardoor kun je méér spullen meenemen. De meest moderne, én meest luxe, variant is glamping. Of glamorous-camping. Je combineert hotelcomfort en luxe met de natuur en de vrijheid van de camping. Zeeland biedt tal van glamping mogelijkheden. Bij campings langs de Zeeuwse kust. Daar vind je luxe tenten, stacaravans en chalets.

Een nieuwe trend is bamping. Een tegenhanger van glamping. Het staat voor back-to-basic kamperen. Helemaal midden in de natuur. Kamperen zonder of met weinig faciliteiten. Eigen kampvuur. Buiten slapen in een klein tentje. Zelf vis vangen. Bij deze kampeerders staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Natuurlijk vind je ook in Zeeland mogelijkheden voor bamping.