hotel kasteel

Bijzondere hotels in Zeeland

Iedere provincie heeft ze. Hotels met namen die tot de verbeelding spreken. Vanwege het gebouw. Maar nog vaker vanwege de geschiedenis. En alles wat je erover hebt horen vertellen. Als muren eens zouden kunnen praten.. Wie in het rijke Zeeuwse verleden duikt, ontdekt bijzondere hotels. Sommigen zijn nog open. Van anderen horen we nog steeds hun naam.

Hostellerie Schuddebeurs in Schuddebeurs

De bossen van Schuddebeurs, net boven Zierikzee, zijn niet zo groot. Toch is er van alles te zien. Eiken, beuken, meidoorns en naaldsoorten voeren de boventoon. Wie goed oplet, ziet onder andere spechten, uilen, salamanders. En zelfs bunzingen, reeën en wezels. In de Gouden Eeuw werden hier tal van kapitale huizen gebouwd. Hieromheen legde men prachtige parken en bossen aan. Wie Schuddebeurs bezoekt, snapt waarom. Het is een heerlijke plek om te fietsen en wandelen. Overnachten kan bij Hostellerie Schuddebeurs. Een romantische naam voor een sfeervol en authentiek hotel.

Badhotel Domburg

Badhotel Domburg bestaat sinds 1866. In het hotel is de grandeur van lang vervlogen tijden voelbaar. Het hotel ligt vrijwel aan de voet van de duinen, tegen het bos. Het strand en de heerlijke Zeeuwse zeewind is altijd dichtbij. Het centrum van Domburg is op loopafstand. Een ideale setting dus voor een vakantie. Of een paar dagen ‘ertussenuit’. In SPA Domburg ervaar je de weldadige kracht van Zeeland. Duizenden mosselschelpen. Zandpatronen aan je voeten. Oesters in bad en een ‘echte’ Noordzeestorm. Op een ontspannen manier ontdek je hier het Zeeuwse DNA.

Hotel Britannia in Vlissingen

Hotel Britannia, in de volksmond ‘Brit’, is een hotel op de Boulevard Evertsen in Vlissingen. In 1886 wordt op deze plek het Grand Hôtel des Bains gebouwd. Dit heet vanaf 1924 Grand Hotel Britannia. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigen de Duitse bezetters hier hun stafhoofdkwartier. Tijdens de bevrijding van Vlissingen (1944) wordt het pand volledig verwoest. In 1955 en 1960 wordt op de plek van het oude Britannia een nieuw hotel gebouwd. Dit kent, tot de sluiting in 1992, een roerige bestaansgeschiedenis. In de jaren erna raakt het gebouw in verval. Inmiddels zijn er vergaande plannen om op dezelfde plaats een nieuw vier- of vijfsterren hotel te bouwen. Natuurlijk met dezelfde naam.

Mondragon in Zierikzee

Mondragon is een begrip in Zierikzee. Het is gevestigd aan de Noordzijde van de Oude Haven. Al sinds 1855. Aan de achterzijde was de Concertzaal. Deze werd in 1856 geopend met een feestouverture en oratorium. Eind 2000 sluit het complex. Inmiddels zijn er plannen voor een nieuw Mondragon, op dezelfde locatie. De naam blijft behouden. Die hoort bij Zierikzee. Zo voelen de inwoners het. Mondragon verwijst naar Cristóbal de Mondragón. Hij belegerde de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Dit duurde negen maanden. Hij had succes. Uiteindelijk lukte het hem de stad te veroveren.

Hotel Du Commerce in Middelburg

Hotel-Restaurant Du Commerce is al ruim 130 jaar oud. Het is daarmee het oudste hotel van Zeeland. Het ligt in het stadscentrum, aan de Loskade. Ooit een belangrijke haven van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Ten tijde van de VOC (17e eeuw) is Middelburg, na Amsterdam, de belangrijkste stad van Nederland. In 200 jaar tijd worden hier er ruim 300 nieuwe schepen gebouwd. Deze schepen vertrekken naar Azië om handel te drijven in specerijen, textiel en porselein. In het centrum van Middelburg zie je nog overal panden die herinneren aan deze gouden periode.

Hotel KOM!

Hotel KOM! vind je in een historisch gebouw aan de Grote Markt van Sint Maartensdijk. Het gebouw is stijlvol gerenoveerd. Met behoud van karakteristieke details. In de lounge kun je heerlijk ontspannen bij de open haard. Sint Maartensdijk is een smalstad. Dit is in de zestiende tot en met de achttiende eeuw de benaming van een aantal kleinere plaatsen in het gewest Zeeland. Daaraan waren ooit (in de middeleeuwen) stadsrechten verleend, zonder zitting te hebben in de Staten van Zeeland.