Over deze route

Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met de interactieve parelroutes ontdek je deze verborgen schatten. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken, te luisteren en te doen. 

Startpunt: Leliëndaleweg 3, 4328 LD Burgh-Haamstede
Lengte route: 5 kilometer

Hoe werkt het?
Volg de route en ontdek meer over de omgeving. Beantwoord de vragen en verzamel letters.  Aan het einde van de route kun je met deze letters een woord vormen. 

Honden zijn (aangelijnd) toegestaan op deze route.

Beschrijving

De parelroutes zijn interactieve wandelroutes. Door omstandigheden zijn de parelroutes momenteel alleen op aangepaste wijze op deze website te vinden. Hieronder treft u de tekst en de link naar bijbehorende filmpjes die u onderweg bij betreffende onderwerpen kunt bekijken. Er zijn zowel Nederlands als Duitse (DU) filmpjes te vinden. Voor de juiste volgorde zijn de filmpje genummerd. We wensen u veel plezier tijdens uw wandeltocht! 

Hier vindt u alle filmpjes

Ringburgwal

De ringburgwal bood bescherming tegen de Vikingen. Welke plaats beschermde hij hier?
Neem de laatste letter van het antwoord.

Pannenkoekenmolen

Wanneer werd de eerste pannenkoek gebakken in deze molen?
Neem de 3 letter van de maand.

Slot

Welk slot kun je onderweg zien liggen?
Neem de laatste letter van het antwoord.

Bloemen

Welke mooie witgele bloem groeit er in de Zeepeduinen?
Neem de 3e letter van het antwoord.

Film - Bunkers

De Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetter wil zich beschermen tegen de geallieerden. Ze bouwen langs de kust van Europa een muur van bunkers, de Atlantik Wall. Deze walvisbunker is daar ook een onderdeel van. Hij ligt bovenop een duin en dat is niet voor niets. Vanuit deze bunker voeren de Duitsers het commando over alle verdedigingswerken op Schouwen. In de bunker zijn ruimtes voor radio, officieren, voorraden en een mitrailleurpost voor de verdediging van de bunker zelf. Op het dak zie je nog de gepantserde observatiekoepel. 

Wat is de naam van het bunkercomplex dat hier stond?
Neem de 4e letter van het antwoord.

In de bunker vind je beschermde dieren.
Welk dier staat er op het plaatje aangegeven?

Neem de 2e letter van het antwoord

Film - Duinen

De Zeepeduinen. Waarom heet dit gebied eigenlijk zo? Wat heeft zeep ermee te maken? Helemaal niets. Zeepe komt van het Zeeuwse woord sepelen, wat sijpelen betekent. Het grondwater sijpelt hier vanuit de duinen naar de lager gelegen omgeving.

Vroeger lagen er veel natte duinvalleien, oftewel duinmeertjes, maar die zijn in de loop van de tijd dichtgegroeid. Van vier valleien is de bovenste laag afgegraven, zodat er weer water in staat. Je kunt er nu rugstreeppadden, groene kikkers en watersalamanders vinden.

Film - Dierendrukte

Wees eens heel stil. Wat hoor je? Misschien hoor je wel wilde eenden, tafel- en bergeenden in de meertjes kwekken. Of hoor je de klaaglijke roep van de wulp en de zang van de boomleeuwerik. Misschien wel het kloppen van de groene specht. Het ritselen van een hagedis in het struikgewas of een krakend takje wanneer een ree of damhert erop staat. Zoals je merkt kan het dus best druk zijn in de Zeepeduinen. En als dat nog niet genoeg is, een paar kilometer verder ligt een meeuwenbroedkolonie. Dus kijk en luister goed, misschien laten de dieren zich wel zien.

Je vindt hier verschillende soorten eenden: de wilde eend en de bergeend. Welke nog meer?

Neem de eerste letter van het antwoord.

Film - Probleem

Vroeger lieten de boeren uit de omgeving in dit gebied hun vee grazen. Van de heer van slot Haamstede kreeg je hier een vergoeding voor. Door het trappen met de hoeven en het grazen kreeg je veel verschillende planten in het landschap. Vanaf de jaren ’60 richtten de boeren zich op toeristen, de grazers verdwenen. De duingraslanden raakten flink begroeid, maar met veel dezelfde planten en bomen. Toen werden de konijnen ook nog eens ziek, waardoor zij ook verdwenen uit de duinen. Veel dezelfde planten, betekent minder dieren. Een groot probleem dat opgelost moest worden. Stel jij bent beschermer van de Zeepeduinen. Hoe zou jij het dan oplossen?

Film - Handige tuiniers

Je kunt hier heel ver kijken, niet alles is dichtgegroeid. Je ziet duingrasland, stuivend zand en duinvalleien. Dat is heel zeldzaam in Nederland. Om ervoor te zorgen dat het open blijft lopen hier zo’n 100 Shetlandpony’s rond. Ze eten duinriet, jonge boompjes en boombast. Ook trappen ze de grond kapot. Zo kan het zand door de wind meegenomen worden en kunnen er weer nieuwe zandduinen ontstaan. In het zand leven zandbijen en zandkevers En er groeien ‘zandplanten’ zoals helm en zandzegge. Zo beschermen ze de Zeepeduinen tegen het dichtgroeien. Handige tuiniers, die Shetlandpony’s.

Neem de 6e en 8e letter van deze handige tuiniers.

Film - Bescherming

Je hebt nu een zin gevonden. Deze zin vind je terug tijdens je route. Blijf dus goed om je heen kijken! Heb je de parel gevonden? Zoek dan verder. De parels liggen door heel Zeeland verspreid! Zoek en vind ze allemaal!

Is het niet gelukt om alle letters te vinden of wil je weten wat de juiste antwoorden zijn? Bekijk dan hier de antwoorden.