Over deze route

Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met de interactieve parelroutes ontdek je deze verborgen schatten. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken, te luisteren en te doen. 

Startlocatie: Noordstraat 62, 4531 GJ Terneuzen 
Lengte route: 4.3 kilometer

Hoe werkt het?
Volg de route en ontdek meer over de omgeving. Beantwoord de vragen en verzamel letters. Aan het einde van de route kun je met deze letters een woord vormen. 

Honden zijn (aangelijnd) toegestaan op deze route.

Beschrijving

De parelroutes zijn interactieve wandelroutes. Door omstandigheden zijn de parelroutes momenteel alleen op aangepaste wijze op deze website te vinden. Hieronder tref je de tekst en de link naar bijbehorende filmpjes die je onderweg bij betreffende onderwerpen kunt bekijken. Er zijn zowel Nederlands als Duitse (DU) filmpjes te vinden. Voor de juiste volgorde zijn de filmpje genummerd. We wensen je veel plezier tijdens de wandeltocht! 

Via deze link zie je alle filmpjes

In deze stad zie je de enorme schepen varen over de Westerschelde, waan je je in het oude Terneuzen op z’n vestingwallen en verschijnt de legende van de Vliegende Hollander voor je neus. Vandaar dat je haar hier kunt vinden, de parel aan het water.

De markt

Aan de havenstraat waar de beruchte kapitein Willem van der Decken ooit gewoond heeft, lag in de 14e eeuw deze haven. Rond deze plek ontstond een dorp, dat later zou uitgroeien tot de havenstad Terneuzen. De huidige markt doet nog denken aan een haven. Lichtmasten symboliseren de meerpalen, de basaltkeitjes het kabbelende water. In het midden van de Markt loopt een brug over het kabbelende water. Zo was en is deze plek een mooi centraal punt om Terneuzen goed te leren kennen. De havenstad waar bekenden en vreemden elkaar ontmoeten en vervolgens hun eigen weg weer gaan om nieuwe plekken te ontdekken. 

Vraag 1: 

Wat is de naam van het schip van kapitein Willem van der Decken?

Noteer de 2e letter van het 3e woord.

De Vliegende Hollander

De masten van een schip komen net boven het water uit. Het zijn de masten van ‘De Vliegende Hollander’. Het 17e eeuwse schip van kapitein Willem van der Decken. Zijn huis stond in de Havenstraat, vlakbij de Grote Kerk. Op een paasmorgen vertrekt hij met z’n schip naar Oost-Indië, ondanks het slecht weer.

Willem

Bij Kaap de Goede Hoop steekt een enorme storm op. Mijn bemanning wil niet verder. Mijn stuurman gooi ik overboord. God of de duivel, de Kaap vaar ik om, al moet ik varen tot het Laatste Oordeel! Had ik het maar nooit gezegd. Sinds die tijd vaar ik rond op mijn spookschip en elk schip dat ons tegenkomt vergaat. 

Dus als je een keer op zee bent, kijk goed uit over het water en denk aan deze legende van De Vliegende Hollander.

Vraag 2: 

Op paasmorgen vertrekt de kapitein. Maar waar naar toe?

Noteer de 1e letter.

Oud Terneuzen

Oud-Terneuzen, het oudste overgebleven deel van de binnenstad. Hier lag vroeger de oude 16e eeuwse vestingwal. In de Kandeelstraat werden de eerste huizen gebouwd. De volkstuinen maakten vanaf 1830 plaats voor arbeiderswoningen aan de Vissteeg en het Tuinpad. Aan het Molenzicht stond één van de drie molens van Terneuzen. Maar rond 1930 werd deze gesloopt om plaats te maken voor gebouwen waar meel machinaal werd verwerkt. In deze kleine huisjes had je geen toilet of badkamer. Daarvoor moest je naar het kleine houten huisje in de achtertuin. 

Hierin was een put, daarbovenop een plank met een gat erin. Tot in 1960 werden de huizen hier bewoond door grote gezinnen. Op Tuinpad 22 woonde zelfs een gezin met tien mensen! Loop rond en waan je in het oude Terneuzen.

Vraag 3: 

In Oud-Terneuzen staat een beeld van een schip op een sokkel. Wie is de maker van dit beeld?

Noteer de 1e letter van zijn achternaam.

Hoog en laag 

We staan voor de Grote Kerk. Maar deze kerk is niet altijd zo groot geweest. In 1579 stond hier een kerkje die de afmetingen had van een grote woonkamer. Deze is afgebroken en inmiddels staat hier nu de derde kerk, twee keer zo groot als de eerste. We lopen zo verder een trapje af naar beneden. Hoe kan dat, zo’n hoogteverschil? Nou, we staan hier op de oude vestingwallen van de stad. Hier staan we dus hoog en droog. Dat bleek ook zo tijdens de watersnoodramp in 1953. In het lage deel van de stad had men een aantal dagen veel last van het water. Bij de oude, overgebleven toren van de Sint Willibrorduskerk, waar je straks langs loopt, kun je nog zien hoe hoog het water heeft gestaan. 

Vraag 4:

Hoe heet de kerk waarvan alleen de toren is overgebleven?

Noteer de 4e letter.

Schoolmuseum

Iedereen heeft op school gezeten, dus iedereen heeft er een beeld bij. Maar hoe ging dat vroeger? Welke materialen gebruikten ze om te leren lezen? Waar speelden de kinderen op het schoolplein mee? Welke vakken werden er gegeven? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in het schoolmuseum. Inmiddels uitgegroeid tot een museum met een grote collectie voorwerpen welke direct of indirect met school en opvoeding door de tijd te maken hebben. Sinds 2012 is het museum gevestigd in een prachtig Rijksmonument. Hier wordt de tentoonstelling regelmatig in een frisse nieuwe jas gestoken waardoor de collectie zeer goed tot z’n recht komt!

Arsenaalkazerne en postkantoor

Je bent al langs het bankgebouw gekomen, waarin je nu het schoolmuseum kunt vinden, maar dit is niet het enige monumentale gebouw van de stad. Zoals hier: het oude postkantoor. Gebouwd in 1901 en ontworpen door bouwmeester Daniël Knuttel. Hij ontwierp ook het KNMI in De Bilt en het stationsgebouw in Roosendaal. Sinds 1984 kun je hier je post niet meer brengen, maar is het pand omgebouwd tot bedrijfsruimte.

Verderop vind je de Arsenaalkazerne. In 1830 wilde Koning Willem I ervoor zorgen dat, tijdens de Belgische opstand, Zeeuws-Vlaanderen in Nederlandse handen bleef. Het gebied was namelijk belangrijk. Je had de scheepvaart op de Westerschelde naar Antwerpen en via het kanaal naar Gent. De vesting van Terneuzen werd versterkt met deze bomvrije arsenaalkazerne. Dat kostte ruim 200.000 gulden. Omgerekend nu zo’n 2 miljoen euro!

De buitenmuren aan de noord- en zuidkant zijn bijna 5 meter dik. Binnen deze muren bevond zich van alles. In de kelder een waterreservoir en daarboven 7 lokalen waar munitie lag en in vredestijd wel 130 mannen konden bivakkeren.

Vraag 5:

Wat is de achternaam van de bouwmeester van het oude postkantoor?

Noteer de 1e letter.

Scheldeboulevard

De Westerschelde is de weg van de Noordzee naar Antwerpen. Op deze scheepsspottersplek kun je de grote containerschepen spotten die onderweg zijn naar de havens en industriegebieden van Antwerpen, Gent, Terneuzen en Vlissingen. Met behulp van verrekijkers, kijkgaten en het scheepsrad zie en leer je hier van alles over het navigeren op de Westerschelde. In de brede Westerschelde hebben ze ruimte genoeg. Maar als ze door het kanaal naar Gent moeten, zijn stuurmanskunsten nodig. Dan gaan de schepen namelijk door de sluizen een klein stukje verderop. Die zijn niet zo breed. Soms hebben de schepen maar een paar centimeter over. Ze zijn dan zo dichtbij, dat je deze reuzen bijna kunt aanraken! In Portaal van Vlaanderen, het haveninformatiecentrum bij de sluizen, ontdek je de bijzondere wereld van de scheepvaart.

Vraag 6:

In welke zee mondt de Westerschelde uit?

Noteer de 2e letter.

Beeldenroute

De grens tussen het land en de Westerschelde, dat is deze Scheldeboulevard. Een prachtig decor die tot de verbeelding spreekt. Je ziet hier dan ook de meest uiteenlopende beelden staan. Sommige beelden staan er altijd, maar elk seizoen worden extra beelden tentoongesteld van kunstenaars van over de hele wereld. Zo is de beeldenroute altijd weer anders. Wat niet verandert is het Vesaliusbeeld, een enorm kunstwerk van ongeveer 5 meter hoog en 5 meter breed. Een man die schuilt onder een groot wapperend doek waarop een landschap is afgebeeld. Het beeld wil een verhaal vertellen. Het is de mens die bescherming zoekt tegen de wind en het water. En zo vertelt elk kunstwerk zijn eigen verhaal.

Vraag 7:

Wat is de naam van het beeld met de man en het wapperende doek eromheen?

Noteer de 5e letter.

Vraag 8:

Wat is de achternaam van de kunstenaar die dit beeld heeft gemaakt?

Noteer de 4e letter.

De stad van nu

De stad aan het water. Je kijkt zo uit over de Westerschelde en als je je omdraait kijk je naar de stad. De vernieuwde Scheldekade staat als een hoge vesting om het water tegen te houden. Het stadhuis is als een stuurhut van deze varende stad. Ernaast staat het stadskantoor, met z’n blauw geglazuurde steen, waardoor het licht aan de oever van de Schelde één wordt met het gebouw. Terneuzen, de stad aan het water.

Je hebt inmiddels een aantal letters verzameld. Loop de route verder en vind dit woord op een bordje. Zo vind je de parel aan het water. Als je haar gevonden hebt, zoek dan verder. De parels liggen door heel Zeeland verspreid! Zoek en vind ze allemaal!

Gefeliciteerd

Gefeliciteerd! Je hebt haar gevonden, de parel aan het water! 

Is het niet gelukt om alle letters te vinden of wil je weten wat de juiste antwoorden zijn? Bekijk dan hier de antwoorden.