Over deze route

Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met de interactieve parelroutes ontdek je deze verborgen schatten. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken, te luisteren en te doen. 

Startpunt: Kaai 2, 4351 AA Veere
Lengte route: 4 kilometer

Hoe werkt het?
Volg de route en ontdek meer over de omgeving. Beantwoord de vragen en verzamel letters.  Aan het einde van de route kun je met deze letters een woord vormen. 

Let op! Honden zijn niet toegestaan op deze route.

Beschrijving

De parelroutes zijn interactieve wandelroutes. Door omstandigheden zijn de parelroutes momenteel alleen op aangepaste wijze op deze website te vinden. Hieronder tref je de tekst en de link naar bijbehorende filmpjes die je onderweg bij betreffende onderwerpen kunt bekijken. Er zijn zowel Nederlands als Duitse (DU) filmpjes te vinden. Voor de juiste volgorde zijn de filmpje genummerd. We wensen je veel plezier tijdens de wandeltocht! 

Via deze link zie je alle filmpjes: 

Veere, Macht

Als je door dit stadje loopt, merk je al dat Veere een rijke geschiedenis kent. De grote kerk, de gevels van de huizen en de vesting om de stad heen. Veel landen wilden deze stad dan ook innemen, de macht lag telkens in de handen van iemand anders. Ontdek het verhaal van Veere en vind de parel van de macht.

Campveerse toren

De veerboot naar Kampen, later Kamperland, vertrok hier bij de Campveerse toren. Nu kun je slapen, eten en grote feesten vieren, maar dat kon in 1575 ook al. De macht was in handen van de Nederlanden.

Vraag 1:
Wie was deze beroemde gast.

Neem de eerste letter van de naam van deze beroemde gast

Kanonnen

De 17e eeuw. De tijd van de handel en welvaart. Naast Middelburg en Vlissingen was ook Veere een belangrijke havenstad. Er bestond zelfs een Veerse compagnie. Schepen voeren naar het oosten (VOC), het westen (WIC) en het noorden, de Noordelijke compagnie. Die laatste was bedoeld om walvissen te vangen. Verderop zie je daar nog een restant van.

Hier zie je de kanonnen die de lange zeereizen hebben meegemaakt. Als deze kanonnen toch eens zouden kunnen vertellen wat ze hadden meegemaakt tijdens die reizen.

Vraag 2:
Er staat een tekst op één van de kanonnen in een vreemde taal.

Neem de eerste letter van deze taal.

Huis van het lammeken

Als je goed kijkt zie je een afbeelding van een lammetje op dit rijkversierde huis. Wat zou dat betekenen? Voor de VOC-tijd is Veere al een belangrijke handelsstad. Wolfert VI van Borselen, heer van Veere, is getrouwd met de dochter van de Schotse koning.

Zo wordt besloten dat producten uit Schotland alleen in Veere verkocht mogen worden. Vooral wol is heel erg gewild en dat levert veel geld op voor het stadje.

De Schotten krijgen dan ook allerlei voorrechten. Ze bezitten pakhuizen, kantoren, hoeven geen belasting te betalen op bier en wijn en er wordt een cisterne, oftewel waterput, aangelegd bij de kerk om de wol te kunnen wassen. En deze staat er nog steeds! Wil je weten hoe het huis van het lammeken er van binnen uit ziet? Stap dan binnen in museum Veere.

Stadhuis

Wat valt je op aan het stadhuis? Er mist iets. Negen lege nissen.

Vroeger stonden hier de beelden in van de heren en vrouwen van Veere. Vanaf de 13e eeuw hebben zij de stad uitgebouwd tot een belangrijke vissersplaats en centrum van handel. Zij hebben ook de opdracht gegeven voor de bouw van dit stadhuis. Hun beelden zijn te zien in het museum. Het carillon of klokkenspel is zeer beroemd en verkozen tot een van de mooiste van heel Nederland.

Vraag 3:
Wat is een andere naam voor klokkenspel?

Neem de eerste letter van het antwoord.

’t Arbeidershuysken

Het is je misschien wel opgevallen dat veel huizen een naam hebben. Dat komt omdat er vroeger geen straatnaambordjes hingen en huizen geen nummers hadden. Bewoners mochten zelf hun naam kiezen. Sommigen kozen een dierennaam (zoals De Swaen), anderen een heilige (St. Nicolas). Soms werd er gekozen voor een beroep zoals hier. Dit huis was een verzamelplaats van de sjouwerlieden. De geloste goederen werden van de haven naar de pakhuizen in de stad gebracht. Voor het huis werd gedobbeld. Gooide het hoogst, dan had je werk. Anders moest je wachten op de volgende ronde.

Vraag 4: 
Wat is de naam van dit huis?

Neem de 11e letter van de naam van dit huis.

Napoleon

Na de Schotten komen de Fransen aan de macht in Veere. Een grote chaos volgt, van de welvarende stad Veere is niets meer over en dat zit Napoleon Bonaparte niet lekker. Napoleon verandert de vesting drastisch. Zo koppelt hij oude en nieuwe wallen aan elkaar via een halfopen schans. Hoe wordt zoiets ook wel genoemd?

Vraag 5:
Hoe wordt zoiets ook wel genoemd?

Neem de 5e letter van het antwoord.

Zeeuwse koorts

Maar dan komen de Engelsen en ze weten de Fransen te verslaan. Toch is dat maar van korte duur, want een de Engelsen hebben nog een andere vijand.

Vraag 6:
Hoeveel Engelse soldaten worden geveld door deze vijand?

Neem de eerste letter van het antwoord.

Kasteel Zandenburgh

De Heren en vrouwen van Veere laten de stad vanaf de 13 eeuw helemaal opbloeien. Maar ze zorgen natuurlijk ook goed voor zichzelf.

Vraag 7:
Hoe heet het bergje dat in het midden van het kasteel heeft gestaan?

Neem de eerste letter van het antwoord

Mijnenmagazijn

De eerste helft van de 20e eeuw staat in het teken van Wereldoorlogen. Het is dan ook goed om jezelf te beschermen. Bekijk het filmpje goed.

Vraag 8:
Waarvan is de vloer van dit gebouw gemaakt?   

Van houten   … 

Neem de 4e letter van het woord dat op de puntjes komt te staan.

Adriaen Valerius

Elke keer als het Nederlands elftal moet voetballen hoor je het Wilhelmus, het Nederlandse volkslied. Dat komt door deze man. In zijn boek Nederlandsche gedenk-clanck staan allemaal geuzenliederen, waaronder het Wilhelmus. Hij heeft de tekst niet bedacht, maar wel de noten geschreven. Tot op de dag van vandaag zingen we het Wilhelmus volgens zijn notatie.

Vraag 9:
Adriaen Valerius, Zeeuws schri . ver en dichter
Welke letter komt er op het puntje?

Veerse Meer / parel

De parel van de macht is bijna in zicht. We staan hier bij de veerboot naar Kamperland.

Vraag 10:
Maar over welk water vaart deze boot eigenlijk?

Neem de 2e letter van het antwoord.

Loop vervolgens door de poort van de Campveerse toren en je vindt wat je al die tijd zocht. Als je de parel van de macht gevonden hebt, zoek dan verder. De parels liggen door heel Zeeland verspreid! Zoek en vind ze allemaal!

Is het niet gelukt om alle letters te vinden of wil je weten wat de juiste antwoorden zijn? Bekijk dan hier de antwoorden.Â