Over deze route

Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met de interactieve parelroutes ontdek je deze verborgen schatten. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken, te luisteren en te doen. 

Startlocatie: Parkeerplaats Hoofdpoortstraat, 4301 AV Zierikzee
Lengte route: 4 kilometer

Hoe werkt het?
Volg de route en ontdek meer over de omgeving. Beantwoord de vragen en verzamel letters. Aan het einde van de route kun je met deze letters een woord vormen. 

Honden zijn (aangelijnd) toegestaan op deze route.

Beschrijving

De parelroutes zijn interactieve wandelroutes. Door omstandigheden zijn de parelroutes momenteel alleen op aangepaste wijze op deze website te vinden. Hieronder treft u de tekst en de link naar bijbehorende filmpjes die u onderweg bij betreffende onderwerpen kunt bekijken. Er zijn zowel Nederlands als Duitse (DU) filmpjes te vinden. Voor de juiste volgorde zijn de filmpje genummerd. We wensen u veel plezier tijdens uw wandeltocht! 

In deze link treft u alle filmpjes

Zierikzee

Rijkdom

Als je door de straten en steegjes van dit stadje loopt waan je je in de Middeleeuwen. De tijd waarin deze belangrijke havenstad in volle bloei is. Rijk geworden door de handel in zout en meekrap. Nu, honderden jaren later zie je nog steeds de vele monumentenpanden. Duik mee in de rijke geschiedenis van Zierikzee en vind de parel van de rijkdom.

Stadspoort

Wat een entree! De toegangspoort tot Zierikzee. In de stad zijn er nog twee te vinden, maar dit is de oudste. Gebouwd aan het begin van de 14e eeuw toen de Vlamingen de stad wilden innemen. De poort is heel hoog, zodat je de vijand al van ver kon zien aankomen en hem kon tegenhouden met pijl en boog. Toen later kanonnen werden uitgevonden, bouwden de mensen geen hoge poorten meer. Ze werden wel dikker. Waarom deze poort de Nobelpoort heet, is niet bekend. Een verhaal gaat dat het gebouw gesticht is door 2 nobele dames. Omdat één van hen krom liep, hebben de bouwers één van de twee torenspitsen met een flauwe knik gebouwd. Is het echt zo gegaan of is het een verhaal van iemand met een rijke fantasie.

Vraag 1:

Wat staat er op het straatnaambord dat hangt aan de nobelpoort?

Neem de 4e letter van het antwoord.

De Hoop

Je loopt langs een gebouw dat ‘De Hoop’  heet.

Vraag 2:

Wat is dit voor gebouw?

Neem de 3e letter van het antwoord.

De Haene en het stadhuis

Je kunt ze bijna niet meer zien, maar daar boven het middelste raam staan twee gebeeldhouwde  hanen. Kijk maar eens goed. Ze zijn behoorlijk versleten en dat is niet zo gek. Dit huis, ‘De Haene’, is één van de oudste woonhuizen van heel Nederland. Het komt uit de 14e eeuw. Tegenover ‘De Haene’ wordt rond 1550 dit stadhuis gebouwd met z’n prachtige rijkversierde toren. Bovenop staat Neptunus, de Romeinse god van de zee, uitkijkend over Zierik en Zee. Binnen vind je de schatten van Zierikzee: de stadswaag, modellen van de schepen die hier voeren en het prachtige houten plafondconstructie op zolder waarbij geen spijker gebruikt is.

Vraag 3:

Wie staat er bovenop het stadhuis?

Neem de 1e letter van het antwoord.

St. Lievensmonsterkerk

Een enorme kerk, deze Nieuwe Kerk. En kijk eens op de grond. Zie je die lijnen? Die laten zien dat de kerk die hiervoor stond nog groter was. Dat was de St Lievensmonsterkerk, de grootste kerk van heel Zeeland! En de grootste kerk verdient een bijzondere toren. Een toren van wel 130 meter hoog, nog hoger dan de dom in Utrecht! Er was geld genoeg om zo’n grote toren te bouwen. Maar de rijkdom in Zierikzee nam af in de 16e eeuw. De toren kon niet afgemaakt worden. Nu staat er deze 62 meter hoge Dikke Toren.

Vraag 4:

Even verderop kom je een spoelput tegen uit de Middeleeuwen. Deze wordt volwelle genoemd. Wat is de andere benaming voor deze spoelput?

Neem de 2e letter van het antwoord.

Bolwerk

Vaar je vanuit Zierikzee die kant op, kom je in de Oosterschelde terecht. Maar honderden jaren geleden was de Gouwe, die hier stroomde, verzand. De stad was niet meer goed bereikbaar. Dus, zo bedachten de Zierikzeeënaren, we graven een kanaal van 3 kilometer lang. Dit enorme karwei wordt rond 1600 uitgevoerd. De zuidelijke stadsmuur wordt afgebroken en vervangen door een kade. De aanlegplaats wordt de Nieuwe Haven genoemd. Maar zonder stadsmuur ligt de stad open en de Spanjaarden zouden zo maar kunnen aanvallen. Daarom worden de Bolwerken gebouwd. De blauwe aan de westzijde, de oranje aan de oostzijde.

Vraag 5:

Bij het bolwerk staat de laatste complete brulboei in Nederland. Door wie is deze boei gemaakt?

Neem de laatste letter van het antwoord.

Vismarkt

De visserij is heel belangrijk geweest voor Zierikzee. Voornamelijk de vangst van haring en kabeljauw. In het midden van de 17e eeuw bestaat de vloot uit bijna 100 schepen. Aan de linkerkant, onder het afdakje, werd de vis schoongemaakt. In het midden staat het afslaghuisje, de plek waar de visveiling plaats vond.

Niet alleen met vis, maar ook met zout en meekrap verdiende Zierikzee veel geld. In de Zeeuwse bodem zit zout veen. In de Middeleeuwen werd dat uit de grond gegraven en verkocht. Later werd het geïmporteerd, omdat het graven gevaarlijk was voor de dijken.

En Meekrap groeit op heel Schouwen-Duiveland. Uit de wortels haal je de kleurstof om textiel rood te verven. Hier in Zierikzee werd de meekrap gekeurd.

Vraag 6:

Zierikzee werd rijk door vis, meekrap en ….?

Neem de 3e letter van het antwoord.

Oude haven

Het is de 17e eeuw. Je vaart Zierikzee binnen met je schip en komt langs deze indrukwekkende poorten, de noordhavenpoort en de zuidhavenpoort. De kleuren van Zierikzee, rood en zwart, kijken je aan. Als je toegelaten wordt, vaar je zo de oude haven van Zierikzee binnen. Daar zie je hoekerschepen, vissersboten die vissen met lange lijnen met haken of hoeken. Of pinassen: grote, zwaarbewapende schepen die verre reizen maken naar Amerika of Azië. Misschien zie je wel het schip van Zierikzeeër Mulock, die als eerste de kalkoen in Nederland brengt. Schepen die hier op de scheepswerven van de stad zijn gebouwd.

Vraag 7:

Loop door de Noordhavenpoort naar het kanon. Naar welke machthebber is de stad vernoemd?

Noteer de 4e letter.

Vraag 8:

Wat is de naam van de oude gevangenis die je onderweg tegen komt?

Neem de 1e letter van het antwoord.

Plein Montmaertre

Zierikzee, de stad die rijk is aan oude gebouwen en verhalen. Maar deze stad is niet in het verleden blijven hangen. Dat merk je hier op plein montmaertre! Muzikanten, schilders en andere kunstenaars komen naar dit rijkversierde plein om Zierikzee nog rijker te maken! Hier vind je dan ook de parel van de rijkdom. Op de plek waar oud verleden een nieuw verhaal krijgt.

Heb je de parel gevonden? Zoek dan verder. De parels liggen door heel Zeeland verspreid! Zoek en vind ze allemaal!

Is het niet gelukt om alle letters te vinden of wil je weten wat de juiste antwoorden zijn? Bekijk dan hier de antwoorden.Â