Over deze route

Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met de interactieve parelroutes ontdek je deze verborgen schatten. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken, te luisteren en te doen.

Startlocatie: Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk
Lengte route: 3 kilometer

Hoe werkt het?
Volg de route en ontdek meer over de omgeving. Beantwoord de vragen en verzamel letters. Aan het einde van de route kun je met deze letters een woord vormen. 

Honden zijn (aangelijnd) toegestaan op deze route.

Beschrijving

De parelroutes zijn interactieve wandelroutes. Door omstandigheden zijn de parelroutes momenteel alleen op aangepaste wijze op deze website te vinden. Hieronder treft u de tekst en de link naar bijbehorende filmpjes die u onderweg bij betreffende onderwerpen kunt bekijken. Er zijn zowel Nederlands als Duitse (DU) filmpjes te vinden. Voor de juiste volgorde zijn de filmpje genummerd. We wensen u veel plezier tijdens uw wandeltocht! 

In deze link treft u alle filmpjes

Watersnood

Tranen

De parel die je hier kunt vinden staat voor de traan. Het verdriet van die ene nacht in 1953 met de hevige storm. Deze gebeurtenis heeft zijn sporen nagelaten bij de mensen. Maar ook in het landschap zijn ze te zien en dat heeft gezorgd voor een rijke flora en fauna. Ontdek de parel van de traan, een traan van verdriet en van geluk.

Caissons (watersnoodmuseum)

Zondagnacht 1 februari 1953. Er heerst een zeer zware noordwesterstorm. Het is springtij, waardoor het water hoger staat dan bij een normale vloed. Het water beukt tegen de dijken die erg verzwakt zijn geraakt tijdens de 2e wereldoorlog. Dan breken de dijken en het water krijgt vrij spel. Omdat de radiozenders uit de lucht zijn, kan het KNMI geen stormwaarschuwing afgeven. Niemand is er op voorbereid en de gevolgen zijn enorm. Meer dan 1800 mensen verdrinken, tienduizenden verliezen hun huis en een groot deel van het land staat onder water.

Om het water weg te krijgen, moeten de dijken gerepareerd worden. Daarbij worden ook caissons zoals deze ingezet. Dit is een moeilijke operatie. Zie maar eens hoe je vier grote bakken zó kunt plaatsen dat ze de dijk sluiten. Maar op 6 november 1953 is het zover. Het laatste dijkgat hier in Ouwerkerk wordt gesloten.

Vraag 1:

Waar zijn die caissons eigenlijk van gemaakt?

Noteer de eerste letter.

Dijk met verschillende stenen

Een dijk moet het water tegenhouden. Maar welke stenen gebruik je hiervoor? Langs deze nieuwe zeedijk zie je verschillende steensoorten die gebruikt zijn of nog steeds gebruikt worden. Niet elke steensoort is geschikt voor een stevige dijk. Zoek de steensoorten waarbij uitholling onder de stenen in de dijk gevaarlijk kan zijn en onthoud ze goed.

Vraag 2:

Heb je ze alle drie gevonden?

Neem dan de 3e letter van deze steensoort. 

Neem de 2e letter van deze steensoort. 

Neem de 8e letter van deze steensoort.

Bekijk het filmpje voor deze vraag.

Onderzoeksplek (Oosterschelde)

Als je deze trap kunt aflopen zonder natte voeten te krijgen, dan weet je dat het eb is. Want met vloed komt het water veel hoger. En met eb heb je geluk, want in deze bakken, waar het zeewater in blijft staan, kun je de dieren vinden die hier in het water leven. Visjes, schelpdieren en krabbetjes. Je moet soms wel goed zoeken, want ze verstoppen zich graag.

Vraag 3:

Misschien zie je -wel dit diertje. (zie filmpje)

Neem de 1e letter van dit beestje.

Kreek

Tijdens de watersnoodramp stroomt het zeewater de polders in en uit, waardoor diepe geulen uitgesleten worden. De dijken zijn inmiddels gedicht, maar het water in de geulen is gebleven. Vandaar dat hier nu prachtige kreken zijn ontstaan, waar je vogels en andere dieren kunt vinden. Misschien zie je wel een hagedis weg schieten. In het water vind je ook vissen zoals de aal, de bot en de regenboogforel. Deze vis kun je herkennen aan zijn zwarte stippen. Maar er is één plek op z’n lichaam waar geen stippen zijn. Volg de route en kijk goed om je heen, dan kom je meer te weten over de regenboogforel.

Vraag 4:

Waar op zijn lichaam heeft hij geen stippen?

Neem de 2e en 3e letter van het antwoord.

Speelplek (aan de kreek)

Hier kun je zelf ontdekken wat er allemaal te vinden is in de kreek. Kijk door de periscoop naar het wateroppervlak of vis het water uit de kreek. Wil je liever water toevoegen, gebruik dan de pomp en zie hoe het water stroomt. Dit alles op een historische plek, namelijk op delen van de oude zeedijk.

Vraag 5:

Op welke locatie ben je?

Neem hiervan de laatste letter om bijna bij de parel te komen.

Monument

Het water, de storm, de stilte…

Kijk, zo ziet Zeeland eruit na de nacht van 1 februari 1953. Vooral dit gebied, Goeree Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Tholen zijn zwaar getroffen. Maar het gevaar is dan nog niet geweken. In de middag is het weer vloed en het water komt nog hoger dan ’s nachts. Mensen gaan daarom het dak op en veel huizen die nacht hadden doorstaan, storten in. Ook nu verdrinken er mensen. Tegen vijf uur wordt het donker. Duizenden mensen gaan nat, koud en dorstig de tweede nacht in. Op de derde dag van februari komt de redding goed op gang. Slachtoffers worden geëvacueerd met helikopters en hulpverleners komen met honderden schepen het rampgebied binnen.

Vraag 6:

Dit is het monument voor de slachtoffers van de ramp in 1953. Ieder jaar op 1 februari wordt hier stilgestaan bij de watersnoodramp met een herdenking en een kranslegging. Op het monument vind je een toepasselijke tekst.

Neem de laatste twee letters van het tweede woord.

Uitkijktoren (monument)

Met de vreselijke geschiedenis achter je, kijk je hier naar het prachtige, beschermde natuurgebied: de inlagen van Ouwerkerk waar het rijk is aan vogels. Verdriet en geluk komen hier samen. Je bent dan ook dichtbij de parel van de traan. Tijdens je ontdekkingstocht heb je een woord gevonden, een vogelsoort. De enige tip die ik je nog wil geven is: Je vindt de parel er onder.

Als je de parel van de traan gevonden hebt, zoek dan verder. De parels liggen door heel Zeeland verspreid! Zoek en vind ze allemaal!

Wil je nog meer weten over deze bijzondere plek, bezoek dan het watersnoodmuseum om te ontdekken wat voor impact de ramp heeft, hoe de wederopbouw tot stand komt en hoe we ons kunnen beschermen tegen het water en het water kunnen gebruiken.

Is het niet gelukt om alle letters te vinden of wil je weten wat de juiste antwoorden zijn? Bekijk dan hier de antwoorden.