Over deze route

Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met de interactieve parelroutes ontdek je deze verborgen schatten. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken, te luisteren en te doen. 

Startlocatie: Havenstraat 15, 4486 AA Colijnsplaat
Lengte route: 4 kilometer

Hoe werkt het?
Volg de route en ontdek meer over de omgeving. Beantwoord de vragen en verzamel letters.  Aan het einde van de route kun je met deze letters een woord vormen. 

Honden zijn (aangelijnd) toegestaan op deze route.

Beschrijving

De parelroutes zijn interactieve wandelroutes. Door omstandigheden zijn de parelroutes momenteel alleen op aangepaste wijze op deze website te vinden. Hieronder tref je de tekst en de link naar bijbehorende filmpjes die je onderweg bij betreffende onderwerpen kunt bekijken. Er zijn zowel Nederlands als Duitse (DU) filmpjes te vinden. Voor de juiste volgorde zijn de filmpje genummerd. We wensen je veel plezier tijdens de wandeltocht! 

Via deze link zie je alle filmpjes:

Colijnsplaat, een dorp met vele gezichten en unieke verhalen. Toch is er één ding dat ze allemaal verbindt: het water. Ontdek het bijzondere verhaal rondom de watersnood, de tempel voor een unieke godin en Johannes de Rijke, beroemd in Japan. Zoek en vind de unieke parel.

Houen jongens!

Een hoge golf, een muur en een hand die de golf probeert tegen te houden.

Tijdens hoog water en springtij werden hier vloedplanken geplaatst om het water tegen te houden. Maar tijdens de watersnoodramp in 1953 liep dat iets anders. Tijdens het hoogtepunt van de storm begon de stenen steunbeer met de planken te schuiven. De mannen duwden met hun hele gewicht er tegenaan. Werden ze moe, werden ze afgelost door een nieuwe groep mannen. Urenlang ging dit zo door. Tevergeefs. De steunbeer hield het echt niet meer, maar op dat moment gebeurde er iets unieks. De trossen van een nabijgelegen schip braken los. Het schip werd op de kade geworpen en kwam precies te liggen voor de wankelende steunbeer. Colijnsplaat werd gespaard. De inspanning van de mannen in die nacht zie je terug in dit monument.

Vraag 1

Bekijk eerst het filmpje! Hoe heet dit monument?

Noteer de 1e letter van het tweede woord van de titel van het monument

Voorstraat

Je ziet het meteen, dit is de belangrijkste straat van het dorp. Vlak voor 1600 begint met met het opbouwen van een compleet nieuw eiland, Noord-Beveland. Op dit eiland wordt een uniek, modern dorp ontworpen. Geen dorp voor boeren, maar voor arbeiders, ambachtslieden en vissers.

In het midden een brede straat, de Voorstraat, die van de dijk naar het vierkante kerkhof loopt. Hier staan de belangrijkste gebouwen, zoals de woonhuizen. Achter de voorstraat liggen ten oosten 2 straten en ten westen 2 straten. In deze achterstraten staan de schuren en werkplaatsen.

Halverwege de dijk en het kerkhof wordt de Voorstraat gekruist door, jawel, de kruisstraat.

Nog steeds is het ontwerp van honderden jaren geleden duidelijk zichtbaar in de plattegrond van dit moderne dorp.

 Vraag 2

Hoe heet dit moderne dorp?

Noteer de 1e letter van dit moderne dorp.

Vanuit de lucht

Colijnsplaat, een mooi dorp aan het water. De vogels scheren langs de kust en over dit dorp. Hoe zou Colijnsplaat eruit zien vanuit hun ogen? Kijk maar en vlieg mee.

Kupe

Je bent zojuist de 400 jaar oude kreek overgestoken en je loopt nu de kuupjesweg op, de weg die de kupe in loopt. Maar wat is een kupe?

Met kupe wordt op Noord-Beveland een inlaag bedoeld. Het gebied tussen de zeedijk en de reservedijk erachter. Daarom ligt deze dijk, de west zeedijk, niet aan het water, maar ligt er nog een dijk voor.

Vraag 3

Wat is de Noord-Bevelandse naam voor inlaag?

Noteer de 1e letter van het antwoord.

Natuurentree

Hoe ontdek je nou het beste de Oosterschelde zonder er in te duiken? Door een natuurentree zoals deze. Op een mooie plek aan het water vind je verhalen over de Oosterschelde en soms zelfs een vogelhut om vogels te spotten.  Maar niet alleen hier. Langs de hele kust op Noord-Beveland vind je natuurentrees. Van de Oosterscheldekering tot aan die brug, de Zeelandbrug. Sinds 1965 kun je hier met de auto overheen, daarvoor moest je met de veerboot. Toen hij werd gebouwd was hij de aller langste brug van Europa, 5 km!

Orisant en Ganuenta

Water, alleen maar water. Maar in de tijd van de Romeinen lag daar in de Oosterschelde een eiland, Orisant. En op dat eiland lag een belangrijke havenstad Ganuenta. Zeeland is in de Romeinse tijd een belangrijk knooppunt voor de handel tussen Engeland, Frankrijk en Duitsland. Bij Domburg en Colijnsplaat ontstaan daarom Romeinse havens en handelsplaatsen, zoals Ganuenta. Het is de enige plaatsnaam in Zeeland die we nog kennen uit de Romeinse tijd. Inmiddels is er door overstromingen in de afgelopen eeuwen niets meer te zien van het eiland Orisant en de havenstad Ganuenta, ze zijn verzwolgen door het water.

 Vraag 4

Wat is de naam van het verdronken eiland?

Noteer de 1e letter van het antwoord.

Nehalenniatempel

Moet je kijken, het is net of dat gebouw uit een heel andere tijd komt en hier is neergezet. En dat klopt ook. Het is de reconstructie van een oude tempel uit de Romeinse tijd. Een ommuurde ruimte met daarbinnen een vierkante tempel. Langs de buitenmuren of op het terrein van de tempel worden stenen altaren geplaatst. Deze altaren worden gemaakt voor de godin Nehalennia, de beschermvrouw van de scheepvaart en handel. Het bijzondere is dat ze alleen hier in Zeeland vereerd wordt. Na de Romeinse tijd wordt Nehalennia vergeten. Totdat in de 17e eeuw restanten van de tempel boven water komen in Domburg. En in de jaren 70 van de 20e eeuw halen een visserschip en duikers bij Colijnsplaat ongeveer 330 altaren uit het water. Zo is ze weer aanwezig zowel in Domburg, als hier in Colijnsplaat.

Visserij

CLP. Als je deze letters op een vissersschip ziet, weet je dat ze uit Colijnsplaat komt. Wekelijks vertrekken ongeveer 50 kotters, zo worden de schepen ook wel genoemd, uit de havens van Breskens, Vlissingen en Colijnsplaat naar de Noordzee. Ze vissen vooral op platvis, zoals tong en schol, maar ook wel op wijting, tarbot en kabeljauw.

In de Oosterschelde valt ook genoeg te vissen, naast de tong, schol, zeebaars en paling, vind je er ook kreeften en garnalen. En wat dacht je van mosselen, oesters en kokkels. Deze mag jij zelfs vissen op de plekken waar je mag komen. Raap je maaltje bij elkaar en neem de kooktips mee. Wie weet eet jij straks een uniek Noord-Bevelands maaltje, krentenbrood met krukels!

Vraag 5

Wat is de afkorting van Colijnsplaat op vissersschepen?

Noteer de 2e letter van het antwoord.

Johannes de Rijke

Daar op die pier staat een man, uitkijkend over het water. Het is Johannes de Rijke, wereldberoemd… in Japan. Veel Japanse toeristen komen naar Colijnsplaat en zijn naam kom je in Japan nog steeds tegen in schoolboeken, films en toneelstukken. Hoe zit dat precies? In 1842 wordt Johannes geboren in Colijnsplaat. Als hij 30 jaar is, vertrekt hij naar Japan. Daar gaat hij aan de slag als waterbouwkundige. Zijn succesvolle projecten voorkomen overstromingen en zorgen voor een betere toegang tot havens. Johannes de Rijke krijgt dan ook veel waardering voor zijn werk. Hij krijgt ridderordes van de Japanse, Belgische en Nederlandse overheid. In 1913 overlijdt Johannes en wordt begraven in Amsterdam. Nog steeds komt een groep Japanners elk jaar naar zijn graf om er een krans te leggen.

Vraag 6

Wat is de laatste letter van zijn achternaam?

Noteer deze letter.

Verdronken dorpen

In de verte op de dijk staat iets dat lijkt op de torenspits van een kerk. Het is een monument voor de verdronken dorpen in Zeeland. Tijdens grote overstromingen zijn deze dorpen weggevaagd. Bijvoorbeeld in de jaren 1134, 1404 en 1530. Het bijzondere aan dit monument is dat je er het geluid van de opkomende storm en koormuziek hoort. Drie keer op een dag. Om 11.34 uur, 14.04 uur en 15.30 uur.

Uniek

Je hebt nu de unieke verhalen rondom dit bijzondere dorp gehoord en een naam ontcijfert. Zoek het pakhuis met deze naam en vind de unieke parel. Als je haar gevonden hebt, zoek dan verder. De parels liggen door heel Zeeland verspreid! Zoek en vind ze allemaal!

Is het niet gelukt om alle letters te vinden of wil je weten wat de juiste antwoorden zijn? Bekijk dan hier de antwoorden.Â