Rondwandeling Struikelstenen

15 MEI T/M 30 JUN
DI

Op 24 maart 1942 werden alle Joodse inwoners van Schouwen-Duiveland weggevoerd. Op een enkeling na heeft geen van deze mensen de Tweede Wereldoorlog overleefd. Onlangs werden op Schouwen-Duiveland 23 struikelstenen geplaatst. Het Stadhuismuseum organiseert vanaf 15 mei elke dinsdag in de maanden mei en juni om 11.30 uur een rondwandeling met gids langs de 22 struikelstenen in Zierikzee.

De weggevoerde Joodse inwoners van Schouwen-Duiveland werden vermoord in vernietigingskampen en kregen nooit een graf. Het waren mensen waarover na de oorlog niet meer gesproken werd. Omdat het te pijnlijk was of omdat er bijna geen familieleden meer over waren. De meeste van hen waren echter volwaardige deelnemers aan de Zierikzeese samenleving. Ze hadden kinderen op school, een beroep, vrienden en hobby’s. Om deze mensen te herinneren, te herdenken en nooit te vergeten werden er in 2017, 75 jaar na dato, op Schouwen-Duiveland struikelstenen geplaatst voor het laatste huis waar de slachtoffers vrijwillig woonden.

Struikelstenen worden ook wel Stolpersteine genoemd. Het zijn kleine keien van 10 x 10 x 10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. Elke steen vermeldt de naam, het geboortejaar en de plaats en datum van overlijden. De verhalen achter deze stenen worden verteld in de rondwandeling die vanaf 15 mei geboekt kan worden bij het Stadhuismuseum Zierikzee. Bij voldoende belangstelling (minimaal vier deelnemers) start bij het museum elke dinsdag om 11.30 uur een rondwandeling. Aanmelden kan tot een uur voordat de wandeling start.
Voor een groep is het ook mogelijk om op een ander moment de rondwandeling te boeken. Neem daarvoor contact op met het Stadhuismuseum Zierikzee. De kosten zijn € 7,50 per persoon. Deelnemers ontvangen per gezelschap een boekje met daarin alle adressen en verhalen. Het boekje is ook los te koop bij het Stadhuismuseum en kost € 5,-. Meer informatie is te krijgen via het Stadhuismuseum Zierikzee, 0111-454464.

Lees verder vanaf 7,50
Kenmerken: