Schoonste strand

Blauwe vlag

Waardevol voor iedere strandbezoeker; een schoon strand wat zeer regelmatig gereinigd wordt, een veilig strand met bewaking, zwemwater van prima kwaliteit en voldoende faciliteiten, zoals een EHBO-post, toiletten, afvalbakken, maar ook voorzieningen voor minder validen. De watersporters die een Zeeuwse jachthaven met Blauwe Vlag bezoeken, kunnen ook nog schone kades en schoon water verwachten. Stranden en jachthavens die u dit kunnen bieden verdienen een Blauwe Vlag!

Het doel van het Blauwe Vlag Programma is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente op dit gebied heeft geleverd. De Blauwe Vlag toekenning is één jaar geldig. Elk jaar wordt weer gecontroleerd of de stranden nog aan de eisen voldoen.

Op Walcheren en Noord-Beveland zijn maar liefst acht stranden voorzien van dit unieke keurmerk: de stranden van Oostkapelle, Domburg, Vrouwenpolder, Westkapelle en Zoutelande (gemeente Veere), het Badstrand en Nollestrand (gemeente Vlissingen) en het Banjaardstrand (gemeente Noord-Beveland). Op Noord-Beveland wappert in drie jachthavens een Blauwe Vlag: bij Roompot Marina in Kamperland, bij Delta Marina in Kortgene en bij Van der Rest Nautic Marina in Kats.  

Zwemwaterkwaliteit

Elk jaar van 15 april tot en met 15 september meet de Provincie Zeeland de kwaliteit van het zwemwater. Zij doet dat in samenwerking met Rijkswaterstaat directie Zeeland en het Zeeuwse waterschap Scheldestromen.

Minimaal één keer per maand wordt het water op 53 verschillende locaties in zeeland onderzocht. Doorgaans voldoet de kwaliteit van het zwemwater aan de wettelijke normen. Bij overschrijding van de normen neemt de Provincie Zeeland maatregelen om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen.