Sluis

Sluis

Het Bourgondische Sluis is vooral bekend vanwege het belfort en het grote winkelaanbod. Het dorp ontstond omstreeks 1280 en kreeg tien jaar later al stadsrechten. Vanwege de strategische ligging werd Sluis in 1382 een vestingstad. De bloeitijd van Sluis duurde tot 1450, waarna het verval intrad door de verzanding van het Zwin. De stad speelde nog wel een rol in de Staats Spaanse Linies maar werd verder een plaats zonder belangrijke rol.

In het begin van de 20e eeuw kwamen diverse Franse kloosteroorden naar Sluis. De leerlingen op die internaten, werden op zondag door hun familie bezocht. Daaraan dankt Sluis tot op de dag van vandaag de winkelopenstelling op zondag. Wat overigens ook steeds meer Belgisch winkelend publiek aantrok.

In de Tweede Wereldoorlog werd Sluis grotendeels verwoest door een geallieerden bombardement op 11 oktober 1944. Hierbij vielen 61 slachtoffers. Na de oorlog is alles in ere hersteld.

Het enige Nederlandse stadhuis met een belfort, een Vlaamse klokkentoren, staat in Sluis. En in dit oorspronkelijk 14de-eeuwse gebouw bevindt zich de oudste klokkenist van ons land: Jantje van Sluis. Dit houten beeld van rond 1424, is een zogenoemde 'hannekin', een 'Johannetje'. Deze mechanische 'clochemans' zorgen ervoor dat elk héél en half uur de voorslag van de stadsklok weerklinkt.

De legende van Jantje van Sluis, de held die Sluis van de ondergang redde tijdens de Tachtigjarige Oorlog, is alom bekend in de vestingstad. Jantje keek te diep in het glaasje en vergat de klok te luiden. Zo wachtten de Spanjaarden vergeefs op het sein van de klok en zagen hun aanvalsplan mislukken.

Overal kom je herinneringen aan vroeger tegen zoals de vestingwallen en oude stadspoorten. Op het Walplein staat het borstbeeld van Johan Hendrik van Dale. Hij gaf zijn naam aan het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal. Maar behalve dit werk, waarmee hij in het Nederlandstalig gebied beroemd is geworden, was hij in Zeeland ook een gerespecteerd schoolmeester, archivaris en publicist.

Van april t/m september kun je met een deskundige gids op door Sluis. Neem contact op via de website of kom langs in ons VVV-Inspiratiepunt in het Belfort.

In juli en augustus worden er avondmarkten gehouden in Sluis. Kijk voor deze en andere evenementen in Sluis, in onze evenementenkalender.

Lees verder

Speciaal voor jou

Sluis