Veiligheid

Reddingsposten

De badmannen en reddingsbrigades waken in het badseizoen over de badgasten. De strandwachten zijn alleen aanwezig in de directe bewakingsgebieden. Deze worden op het strand aangegeven met geel/rode markeringen. De standwachten zijn te herkennen aan de gele t-shirts en de rode broekjes. Op ieder bewaakt strand is een EHBO-post binnen handbereik. Een aantal strandposten beschikt over een snelle reddingsboot en/of waterscooter waarmee bij goed weer patrouille gevaren wordt en waarmee natuurlijk in geval van nood snel iemand uit het water gered kan worden. Op alle badstranden is een AED (defibrillator ) aanwezig.

Gedurende het hoogseizoen (de Nederlandse schoolvakanties, gemiddeld 9 tot 10 weken per jaar) worden de stranden van 10.00 uur tot 18.00 uur bewaakt. Op feestdagen en op zaterdag en zondag in het voor- en naseizoen zijn de standwachten van 12.00 tot 17.00 uur aanwezig.

Op het strand bij Neeltje Jans vindt de strandbewaking tijdens de bouwvakvakantie dagelijks plaats tussen 12:00 en 18:00 uur, aangevuld met de week ervoor en erna.

Op het Banjaardstrand zijn de strandwachten in de maanden juli en augustus iedere dag van 11.00 tot 19.00 uur aanwezig.

Paalhoofden

De stranden van Walcheren zijn bekend om hun rijen met paalhoofden. Om de ongeveer 200 meter staan de palen om de kusteroderende werking van de getijdenstroom af te zwakken. Deze palen staan er al zo’n 600 jaar en horen op de Walcherse stranden. Ook staan ze op de cultureel erfgoedlijst. Naast hun functie zijn het geliefde objecten om te fotograferen en voor kinderen om er overheen te lopen. Let wel op de scherpe pokken, want deze kunnen lelijke schrammen veroorzaken.

Kwallen en teken


Echte pestkoppen kunnen het zijn, kwallen. Met oostenwind brengt de stroming ze richting het strand. Gelukkig zijn de meeste kwallen in de Zeeuwse wateren ongevaarlijk, maar helaas wel vervelend. De tentakels zijn bezet met netelcellen, waarin het vergif zich bevindt. Wanneer je in aanraking komt met deze tentakels, kun je een rode plek krijgen en het gevoel alsof je brandnetels hebt aangeraakt. Als kwallen aanspoelen op het strand overleven ze dit niet lang, omdat het lichaam van een kwal voor meer dan 95% uit water bestaat.

Wat te doen bij een kwallenbeet?

  • strooi zand op de geprikte huid, dit geeft snel verlichting
  • spoel de plek waar je gebeten bent met water
  • verwijder de tentakelresten van de huid met een mes of pincet
  • ga naar de dichtstbijzijnde EHBO-post. Hier kunnen ze de beet behandelen.

Een ander vervelend beestje is de teek, deze komt voor in de duingebieden. Blijf op de paden en mijd hoog gras en struikgewas. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar als de teek langer dan 24 uur op je huid zit kan deze je ziek maken. Teken zien er uit als kleine spinnetjes van slechts 1 tot 3 millimeter. Ze zoeken naar een warme, vochtige plaats op het lichaam, zoals de liezen, knieën, op het hoofd en achter de oren. Daar bijten ze zich vast in de huid om bloed te zuigen. Door het bloed zuigen zwelt de teek op tot een soort bolletje. Een volgezogen teek kan tot 1 cm groot worden. Heeft de teek jou of je kind te pakken verwijder deze dan meteen. De medewerkers van de strandposten kunnen je hier mee helpen. Zij hebben daar speciale tekentangetjes voor.

Duinen en kustversterking

De duinen nodigen veel strandbezoekers uit voor een heerlijke wandeling. Over de duinen op Walcheren en Noord-Beveland lopen uitstekende wandelpaden. Het uitzicht over de stranden en het binnenland is adembenemend. Op veel plaatsen zijn de duinen afgezet met prikkeldraad: verboden te betreden! Een teleurstelling voor spelende kinderen. Kinderen graven ook graag in de voet van de duinen. De kans op instortingsgevaar is groot. Graaf een kuil op het strand of bij het water, maar niet bij de duinen! De duinen zijn een onmisbare schakel in de kustverdediging. Ze zijn er voor onze veiligheid, dus vragen we je op de wandelpaden te blijven. Voor wie zin heeft in een uitgebreide wandeling in een duinlandschap kan naar het voormalig waterwingebied Oranjezon bij Vrouwenpolder gaan.

Alle dijken en duinen in Nederland moeten een zware storm kunnen trotseren. Iedere vijf jaar wordt getoetst of onze zeewering sterk genoeg is. Tot 2015 zijn er ruim honderd stukken kust in Nederland die versterkt moeten worden. De gemeentes, Provincie Zeeland en Waterschap Scheldestromen zorgen er samen voor dat de waterkering versterkt wordt. Mocht je hinder van werkzaamheden ondervinden, graag je begrip hiervoor!

Voorkom een verbrande huid

Geniet van de zon, maar ga er gezond mee om. Zonnen is heerlijk, maar teveel zon droogt uw huid uit en geeft een hogere kans op huidkanker. Zorg dat je niet verbrandt door meerdere keren per dag te smeren met een zonnebrandcrème die geschikt is voor jouw huidtype. Neem een parasol of tentje mee, zodat je tussen 12.00 en 15.00 uur in de schaduw ligt. Draag in de volle zon een pet of zonnehoed.