Over deze route

Deze route (9,5 km) voert je door De Manteling, een smalle bosstrook langs de noordkust van Walcheren. De bomen zijn er vergroeid door de ruige zeewind. Je wandelt door kunstenaarsdorp Domburg en langs statige buitenplaatsen.

Russische vorsten en Duitse prinsen kwamen een eeuw geleden in Domburg pootjebaden. In hun spoor volgden beroemde schilders, zoals Toorop en Mondriaan. Wandel langs het chique badpaviljoen en proef de grandeur van het verleden! 

Vanaf Domburg slingert de route door De Manteling. In de beschutting van dit bos lieten rijke stadsmensen in de 17e eeuw hun buitenplaatsen bouwen. Je passeert een middeleeuws kasteel en Terra Maris, hét museum over natuur en landschap in Zeeland.

Dit ga je zien

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Beschrijving

Struinen door bos en duin! 
Flaneren door een mondaine badplaats als Domburg? Net als vele kunstenaars inspiratie opdoen voor hét perfecte kiekje van uw vakantie of dagje uit? Liever ronddwalen door een tweehonderd jaar oud eikenwoud en frisse zeelucht opsnuiven tijdens een struintocht? Of allemaal? Wandelschoenen aan en je bent klaar voor vertrek. Met deze wandeling krijg je een veelzijdige mix van natuur en kunst voorgeschoteld! Welkom in Domburg en natuurgebied de Manteling.

Domburg – over kunst, cultuur en luxe gesproken
Maak kennis met de oudste badplaats van Zeeland; de typisch Domburgse sfeer proef je meteen. De kunsthistorie, het luxe karakter en culinaire hoogstandjes kenmerken deze parel. Vele kuurgangers en kunstenaars waren je al voor. Schilders als Toorop en Mondriaan toverden de mooiste creaties op doek, geïnspireerd door het Zeeuwse licht. Deze wandeling voert gedeeltelijk door Domburg. Heb je je hart nu al aan Domburg verpand? Voor een optimale indruk is de wandeling ‘Baden in het verleden’, een tocht langs de historische kunstspots een aanrader. Verkrijgbaar bij Museum Domburg.

De Manteling – struinen door bossen en duinen
Groen, groen en nog eens groen! Natuurgebied de Manteling werd in de 17e eeuw geplant om als een mantel te waken over de kustdorpen. Bijna nergens anders staan loofbomen zo dicht aan de kust. Zilte zeelucht, klotsende golven, frisse bosgeuren en niet te vergeten de geluiden van wegduikende bewoners in dit gebied. Proeven, voelen, zien, ruiken en horen; hier staan je zintuigen op scherp. Verborgen tussen al het groen liggen ook nog een aantal bijzondere buitenplaatsen. Geniet van al dit natuurschoon tijdens je zwerftocht.

Routebeschrijving
Vanaf de ooststraat loop je rechtdoor naar de Domburgseweg. Na 200 meter is hier aan de overkant het woonhuis Villa Irma te spotten; het voormalig woonhuis van Dr. Mezger, de wonderarts die Domburg als kuuroord op de kaart heeft gezet. Na de Zuiverseweg aan je rechterhand steek je de weg over. Ga het eerstvolgende bospad links in en ga door het zwarte hek Buitenplaats Hoogduin in. 

Op de kruising van verschillende bospaden rechts aanhouden, volg het bospad, omhoog de duinen in en houd rechts aan. Aan het einde van het pad (op de duinen) rechts het hoofdpad op. Bij helder weer is de Oosterscheldekering in de verte te bewonderen. Vervolg de weg over de duinen. Schuin rechts duikt de kerktoren van Oostkapelle op. Langer genieten van het uitzicht? Strijk even neer op het bankje aan de linkerzijde.

Bij het rood-witte hek rechtsaf en na de afsluitboom rechtdoor. Eerste voetpad linksaf. Volg het bospad rechtdoor en op de driesprong linksaf.

Rechtsaf, bruggetje over richting kasteel Westhove. Rechtsaf het pad volgen en weer over het bruggetje richting Terra Maris; museum voor natuur en landschap. In de landschapstuin van het museum is het Mottekasteel te bewonderen.

Vervolg de route via het brede pad linksaf (vanuit het museum is dat rechtsaf). Langs kasteel Westhove rechtdoor en de brede laan door het bosgebied (Westhove) volgen. Einde laan, op de kruising door twee witte hekken rechtdoor. Entree buitenplaats Berkenbosch.

Neem het 2e pad linksaf. Rechtsaf bij het ‘Goudviskommetje’, langs het water. Neem direct het 1e pad rechtsaf, verderop volg je een dichtbegroeid pad met bijzondere rododendrons. Vermoedelijk ooit ingevoerd uit Klein-Azië in de Gouden Eeuw. 

Op de driesprong links om de apart gevormde boom heen en vervolgens direct rechts aanhouden. Hier groeien bijzondere Sleutelbloemen, ook wel Bakkruudjes genoemd. Ze werden vroeger meegebakken in de pannenkoeken! Op de kruising rechts, loop deze laan met grillig gevormde beuken uit. Ze zijn hier en daar aan elkaar vastgegroeid wat een karakteristiek plaatje oplevert.

Ga door het witte hek, steek de asfaltweg over en ga rechtdoor het bospad op. Bij de daaropvolgende splitsing links aanhouden. Daarna direct rechts aanhouden en volg dit pad.

Steek de fiets- en wandelweg over en volg het kronkelende bospad. Bij de grote driesprong rechts aanhouden, bij de daarna volgende driesprong links. Na het bruggetje rechts aanhouden en aan het einde van de weg linksaf.

Starten vanuit Oostkapelle? Volg de routebeschrijving vanaf hier. Bij het eindpunt, volg de routebeschrijving vanaf de start.

Voorbij de parkeerplaats (Duinweg) aan de linkerzijde linksaf door het draaihek. Schelpenpad volgen. Je wandelt door het duingebied de Vierhoogten, onderdeel van de Manteling van Walcheren. Houd je fototoestel in de aanslag; als het meezit wordt je hier in de gaten gehouden door loslopende Shetlanders. Op het bankje kun je genieten van het uitzicht. Opvallend zijn hier de door de wind schuin geschoren eikenbomen! 

Na het 2e draaihek ga je rechtsaf de duinen op richting strand (duinovergang Lage Duintjes). Het strand in je vizier: geniet hier van het uitzicht! Vervolg de weg linksaf over het strand. Ga na de 4e rij paalhoofden direct links naar boven de duinovergang ‘Westhove’ op. 

Na de strandovergang direct rechts de duinen in. Volg het pad naar beneden en buig links af. Met het huis aan de rechterzijde ga je na de afsluitboom rechtsaf door het hekje duingebied Hoogduin in. Na de 1e kruising rechtdoor over de kleine brug. 

Aan het einde van het pad linksaf. Dit pad volgen en rechts aanhouden. Dit pad loopt omhoog. Aan het einde van het smalle pad linksaf richting Domburg. Ga door het draaihek; zicht op zee! Het woonhuis waar de film ‘Terug naar de kust’ is opgenomen doemt op aan de linkerkant. Hierachter zie je ook de voormalige watertoren van Domburg, die van veraf al te zien is. Volg het voetpad rechtdoor.

Je nadert duinovergang 57, Badstraat. Voor je links afslaat kun je op deze overgang even neerstrijken op de Mondriaanbank naast beschermgodin Nehalennia. 

Iets verder bovenaan het duin zie je het imposante Badpaviljoen liggen (je kunt even van de route afwijken en doorlopen om dit monument van dichtbij te bewonderen). 

Bij de duinovergang linksaf, de weg (Badstraat) volgen. Aan de rechterkant zie je hier op het pleintje ‘t Groentje het borstbeeld van wonderdokter Mezger. De kruising oversteken. Loop deze straat (Schuitvlotstraat) uit en je bent weer gearriveerd bij het eindpunt van de route.  

Onderstaande punten zijn een selectie van belangrijke bezienswaardigheden en markante plaatsen in dit gebied.

Terra Maris – een reis door natuur en landschap

Hét museum voor natuur en landschap van Zeeland Terra Maris is zeker een bezoek waard! Gehuisvest in de voormalige oranjerie van kasteel Westhove wordt de ontstaansgeschiedenis van Zeeland belicht. De dynamiek van de Delta staat er centraal en niet te vergeten de variatie in het landschap van toen en nu. Struin ook eens door de landschapstuin van wel 2,5 hectare groot. Avonturiers kunnen hier het Mottekasteel beklimmen en genieten van het uitzicht. Vanuit het museum worden jaarlijks verschillende activiteiten en excursies georganiseerd. Kids komen ook aan hun trekken; van een boeiende (w)onderwaterwereld tot speurtochten en workshops. 

Kasteel Westhove

Een heus sprookjeskasteel uit de 13e eeuw met slotgrachten en een toren. Dat is nu nostalgie ten top! Zonder twijfel een belangrijk monument in de regio. Slapen tussen de kasteelmuren? Het kasteel is vandaag de dag ingericht als hostel. Van adellijke heren tot voorname Zeeuwse families; vele markante personen waren hier al te gast.

Mondriaanbank en Nehalennia – kunst en cultuur komen samen

Even op adem komen? Neem plaats naast het beeld van Nehalennia, ooit beschermgodin van vissers en zeelui, en kijk mee uit over zee. Een bijzonder beeld op een bijzondere bank; naar ontwerp van Guido Metsers in de herkenbare Mondriaan stijl. Vroeger ook wel de ‘klapbank’ genoemd, hier werd het nieuws van de dag besproken!

Badpaviljoen Domburg

Iets verderop aan de wandelboulevard torent dit imposante rijksmonument uit boven aan het duin. In 1889 werden de deuren voor het eerst geopend. Een grootse geschiedenis waarbij vele welgestelde gasten een voet over de drempel zetten: Russische vorsten, Duitse Prinsen en kunstenaars streken hier neer. Na 1970 raakte het paviljoen in onbruik. Vele restauraties verder is het nu ingericht met luxe appartementen en een restaurant. 

Het Groentje met borstbeeld Dr. Mezger

Het Groentje is een typerend pleintje in het centrum van Domburg. Sinds 1910 prijkt hier het standbeeld van Dr. Mezger; dé wonderdokter die vele patiënten behandelde. Het monument werd geschonken door zijn patiënten. De eerste badkoets mag dan in 1834 naar zee getrokken zijn, het was Dr. Mezger die Domburg als kuuroord op de kaart heeft gezet. Vele zomervakanties bracht hij door in zijn villa ‘Irma’. Zonaanbidders volgden hem en een absolute bloeiperiode brak aan voor Domburg!