Over deze locatie

Wat als de dijken breken?

De watersnoodramp van 1 februari 1953 zette grote delen Zuidwest Nederland onder water. Bijna 100 dijken braken, wat 1836 mensen het leven kostte, er kwam 200.000 hectare land onder water te staan, er verdronken duizenden dieren en vele huizen en gebouwen werden beschadigd of verwoest.

Dat was toen. Sindsdien is er veel gedaan om Nederland veilig te maken, maar een overstroming kan nog steeds gebeuren. Het verhaal van toen en nu is te zien in het Watersnoodmuseum: het ‘Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953’.

Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de enorme caissons die zijn gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat bij Ouwerkerk na de watersnoodramp in ‘53. Het museum ligt in een bijzonder Krekengebied dat gevormd is door de ramp.

Iedere caisson heeft een eigen thema. Zo ontdekt u in de in de eerste caisson over feiten van de ramp. In de tweede caisson staan de persoonlijke verhalen en de emoties centraal. Daarna leert u over de wederopbouw en welke gevaren en uitdagingen de toekomst brengt. De kans op nieuwe overstromingen blijft namelijk altijd bestaan. Ervaar in het Watersnoodmuseum hoe het is als uw huis overstroomt. Wat kunt u het beste doen in zo’n situatie? Neemt u een mobiele telefoon naar zolder mee? Of kiest u toch voor voedsel in blik?

'Het water blijft komen. Vechten tegen de vloed van morgen'

In de vierde caisson van het Watersnoodmuseum wordt in de nieuwe tentoonstelling de ramp van 1953 als beginpunt genomen, om te kijken hoe watersnoden zich in het heden en de toekomst kunnen ontwikkelen. Dagelijks werken vele honderden mensen om ons land droog te houden. Maar hoe gaat het in andere landen? Speel de interactieve scenario’s ‘Waterkwesties’ en ‘Een dagelijks gevecht’ om hier achter te komen. Graaf zelf polders en maak dijken of pomp overtollig water weg in de waterwerkplaats.

Kijk in de tentoonstelling naar de historische rol van overstromingen in cultuur en politiek. Vrijwel dagelijks zijn er wereldwijd vele overstromingen, vaak met veel slachtoffers en grote schade. De boodschap van de vierde caisson maakt het duidelijk: de strijd tegen het water is nog lang niet gestreden.

Contactgegevens & Openingstijden

Openingstijden

  • Maandag: 10:00 - 17:00
  • Dinsdag: 10:00 - 17:00
  • Woensdag: 10:00 - 17:00
  • Donderdag: 10:00 - 17:00
  • Vrijdag: 10:00 - 17:00
  • Zaterdag: 10:00 - 17:00
  • Zondag: 10:00 - 17:00

Contactgegevens

Weg van de Buitenlandse Pers 5
4305 RJ
Ouwerkerk
info@watersnoodmuseum.nl
0111-644382


Bekijk route