Watersport

Actief in en op het water

Langs de hele kust van Walcheren kun je veel verschillende watersporten beoefenen. Een populaire watersport is kitesurfen. De kleurige vliegers die je steeds vaker boven het strand en de zee ziet zweven zijn van de kitesurfers, die zich op korte boards mee laten voeren door de wind en de stoerste stunts uithalen op het water. De beste locaties hiervoor zijn de stranden van Neeltje Jans en Vrouwenpolder. Een andere opkomende watersport is skimboarden. Hierbij glijd je met een kort board over een dun laagje water aan de branding. Een van de beste golfsurflocaties van Nederland is in Domburg. Bij strandovergang Noordduin vinden ook (inter)nationale wedstrijden golfsurfen plaats. Een stoere sport op het strand is powerkiten. Dit is niet alleen het in de lucht houden van een vlieger en het uitvoeren van moeilijke figuren, het is ook echt hard werken als er wat power bij komt kijken.

Langs de gehele kust is het mogelijk om te windsurfen. Alleen bij de drukke stranden (recht voor het dorp), zijn speciale surfcorridors aangewezen. Daar mag je alleen binnen de corridors surfen. Een aanrader voor de windsurfer is het Veerse Meer. Dit is een prachtig watersportgebied tussen Walcheren en Noord-Beveland. Er zijn uitstekende mogelijkheden om te zeilen. Met je eigen boot, maar heb je die niet? Geen probleem, er zijn volop huurmogelijkheden. In het Veerse Meer liggen diverse eilandjes waar je overdag kunt aanmeren. Het meer is niet alleen geschikt om te zeilen, maar er zijn tal van andere watersporten mogelijk. Er is een kabelskibaan, je kunt waterskilessen nemen, banaanvaren, een duik met een kajak van de duiktoren nemen, waterfietsen, wakeboarden en nog veel meer. Bent je minder sportief en wilt je graag toekijken, geniet dan van een lekker drankje op een van de zonnige terrassen.

De Oosterschelde ligt tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. Het is een geweldig vaarwater, zeker voor de wat gevorderde watersporter. De geoefende duiker vindt onder de waterspiegel van de Oosterschelde een (w)onderwaterwereld met planten en dieren in schitterende vormen en kleuren. De Oosterschelde herbergt meer dan 250 diersoorten. Ook in de Westerschelde zijn enkele goede duikstekken. Bij Dishoek zijn onderwater Sepia’s te bewonderen. Voor de beginnende duiker is het bijna getijdenloze Veerse Meer een geschikte locatie.

Zeeën van mogelijkheden, maar niet op alle stranden is dit mogelijk. Bekijk daarom nauwkeurig de overzichten om te zien waar je je hobby uit kunt voeren. Per duinovergang staat dit namelijk duidelijk vermeld. Maar ook al is het toegestaan, één ding blijft; blijf rekening houden met elkaar! Dit geldt met name voor het zeevissen. Dit is namelijk ook overdag toegestaan, let daarom op bij het inwerpen van je hengel. Om te vissen in de zee heb je geen vergunning nodig, maar om te vissen in het Veerse Meer (en andere binnenwateren) is een visvergunning en een visakte vereist. Deze zijn te verkrijgen bij de VVV’s in Veere, Vrouwenpolder en Kamperland.

De hoogste duinen van Nederland bevinden zich bij Groot-Valkenisse. Voor delta- en paravliegers is Groot-Valkenisse daardoor al jaren lang een geliefde plek. De duinen zijn zeer geschikt om te gebruiken als startpunt voor deze sporten. In Groot-Valkenisse is in samenwerking met gemeente Veere, Waterschap Zeeuwse Eilanden en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) een officiële vliegplaats gecreëerd.

Raadpleeg de VVV voor de adressen om bijvoorbeeld powerkites te huren, wakeboard lessen te volgen, een hengel te kopen of onder begeleiding te paard het strand te verkennen. De medewerkers van de VVV helpen graag!