Wielrennen Zeeland

Wielrennen in Zeeland

Wielrennen Zeeland

Wind, kasseien, rechte polderwegen en een rijke wielertraditie. Zeeland heeft alles om het hart van een ware wielrenner sneller te doen kloppen. Dit land in zee bracht wielerhelden voort als Jo de Roo, Jan Raas en Johnny Hoogerland. En de Zeeuwse dijken, bruggen en wegen vormden het decor voor verschillende kustetappes van de Tour de France en de Giro d’Italia in 2010.

Wielerroutes

Er zijn vier routes vernoemd naar de grootste Zeeuwse wielerhelden. Jo de Roo, Keetie van Oosten-Hage, Theo Middelkamp en Jan Raas hebben elk een eigen route in het deel van Zeeland waar ze geboren zijn. Wil je echt op de pedalen stoempen in de Zeeuwse wind, dan hebben we een mooie route over de Deltawerken voor je.

Jo de Roo route - 114 km

De Jo de Roo route gaat van het lieflijke Zuid-Beveland naar Noord-Brabant en terug. Een uitdagende route met kasseien, buitendijkse trajecten en een bescheiden klim.

Goes, Kattendijke, Wemeldinge, Kruiningen, Krabbendijke, Rilland, Bath, Waarde, Hansweert, Schore, 's-Gravenpolder, 's-Heer Hendrikskinderen

Jo de Roo wielerroute (114 km)

• goes
  • kattendijke
  • wemeldinge
  • kruiningen
  • krabbendijke
  • rilland
  • bath
  • waarde
  • hansweert
  • schore
  • 's-gravenpolder
  • 's-heer hendrikskinderen

Keetie van Oosten-Hage route - 86 km

De route loopt over de eilanden Tholen en Sint-Philipsland, de geboortegrond van Van Oosten-Hage. Grote delen van de route gaan buitendijks langs verschillende Zeeuwse wateren en ook kijk je uit over weidse polders.

Theo Middelkamp route - 142 km

De Theo Middelkamp route verkent het uitgestrekte Zeeuws-Vlaanderen en gaat ook nog heel even de grens over naar België. De route voert door een landschap vol geschiedenis en het Vlaamse karakter van de tocht blijkt uit het feit dat je hier heel wat kasseienstroken meepakt.

Terneuzen, Zaamslag, Kloosterzande, Nieuw-Namen, Hulst, Zuiddorpe, Westdorpe

Theo Middelkamp wielerroute (145 km)

• terneuzen
  • zaamslag
  • kloosterzande
  • nieuw-namen
  • hulst
  • zuiddorpe
  • westdorpe

Jan Raas route - 101 km

De Jan Raas route gaat door de Zak van Zuid-Beveland met oude polders en meidoornhagen. Raas heeft leren fietsen op de kronkelige bloemendijken die kenmerkend zijn voor dit gebied.

Vlissingen, Ritthem, Nieuwdorp, 's-Heerenhoek, Heinkenszand, Kwadendamme, Hoedekenskerke, Ellewoutsdijk, Borssele

Jan Raas wielerroute (101 km)

• vlissingen
  • ritthem
  • nieuwdorp
  • 's-heerenhoek
  • heinkenszand
  • kwadendamme
  • hoedekenskerke
  • ellewoutsdijk
  • borssele

Zeeuwse Wind route - 126 km

De Zeeuwse Wind Route biedt je de kans om een sportieve prestatie te verrichten die De Roo, Van Oosten-Hage, Middelkamp en Raas nooit hebben volbracht. In hun tijd lagen de Deltawerken die nodig zijn voor dit parcours er nog niet. Je wordt tijdens deze tocht flink op de proef gesteld.

Zierikzee, Colijnsplaat, Wolphaartsdijk, Arnemuiden, Vlissingen, Meliskerke, Westkapelle, Aagtekerke, Serooskerke, Vrouwenpolder, Kamperland

VVV-Route: Zeeuwse Wind wielerroute (126 km)

• zierikzee
  • colijnsplaat
  • wolphaartsdijk
  • arnemuiden
  • vlissingen
  • meliskerke
  • westkapelle
  • aagtekerke
  • serooskerke
  • vrouwenpolder
  • kamperland
Oosterscheldekering
Bord

Borden

De routes zijn bewegwijzerd met witte borden met rode tekst en tekens. De rijrichting is met de klok mee en zo staan de routeborden ook opgesteld. Er is geen vast start- of eindpunt.

Wielrennen brochure

Brochure

Zeeland leent zich uitstekend voor een wielerweekend met een vriendengroep of met je toerclub. De wielerroutes staan in een brochure die hier verkrijgbaar is en bij de VVV-Inspiratiepunten.

Groepen

Combineer een route met een bezoek aan een van de vele bezienswaardigheden. Speciaal voor groepen vanaf 10 personen hebben we een aantal een- of meerdaagse arrangementen samengesteld. De Zeeuwse zilte keuken is naast lekker ook zeer proteïnerijk en zorgt voor een goede bodem om op te fietsen. Hier vind je een overzicht met fietscafés.

Veiligheidstips

Veiligheid staat natuurlijk voorop tijdens een wielertocht. Bij het samenstellen van de routes zijn de beste en veiligste wegen geselecteerd. Hierbij zijn fietspaden zoveel mogelijk vermeden zodat je minder ‘langzaam verkeer’ tegenkomt.

Wielrennen

Veel recreanten genieten te voet, op de fiets of te paard van Zeeland. Neem daarom tijdens je tocht onderstaande veiligheidstips in acht.

• Draag altijd een helm. Als er wat gebeurt is je hoofd het kwetsbaarste deel van je lichaam.
  • Draag handschoenen. Over het algemeen vang je jezelf tijdens een val op met je handen. Handschoenen voorkomen dat je door een val je handen erg beschadigd.
  • Houd je aan de verkeersregels, het vergroot niet alleen je eigen veiligheid maar zeker ook die van anderen. De drukte in het verkeer in Nederland laat het niet toe om een ‘koers’ te rijden tussen alle andere weggebruikers. Hetzelfde geldt voor het tijden in een waaier, ga hierbij nooit over je eigen weghelft. Natuurlijk kun je in een groep wel eens een sprintje trekken, maar schat goed in of dit niet leidt tot gevaarlijke situaties of ergernis van andere weggebruikers.
  • Kondig je komst ruim van tevoren aan. Gebruik daarvoor een bel.
  • Pas je rijgedrag aan op de situaties. Rij bijvoorbeeld geen 40 kilometer per uur in de buurt van een school die net uit is.
  • Let er bij het rijden in een groep op dat er ook nog iemand ‘in je wiel’ zit. Slinger niet en rem voorzichtig. Kijk in principe niet achterom. Moet dit onverhoopt toch: hou degene die naast je fietst met je arm op dezelfde afstand. Zo blijf je in je eigen baan. Daarnaast zijn de voorsten van de groep de ‘ogen’ van de hele club. Zij moeten situaties communiceren (gat in de weg, oversteekplaats, stoppen). Let er wel op dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor de situaties in het verkeer. Blijf dus ook zelf alert!