Zeeland Glossy

Een markant huis; Het Arendslot

Sprookjes beginnen met: ‘Er was eens’. Ook dit sprookje van Hennie en Marco Bosman en hun kinderen Lycia en Jouke begint zo. Een sprookje dat ze zelf hebben gemaakt. Met hard werken, nuchter de handen uit de mouwen steken en met veel, heel veel liefde.

Een prachtig slot, ergens op het Zeeuwse platteland. Daar woont de familie Bosman. We ontmoeten elkaar op een mooie dag, met hier en daar een wolkje aan de blauwe lucht. Het is de perfecte omlijsting voor Arendsslot. Het gebouw is niet groot, maar heeft alle kenmerken van een slot zonder dat het imponeert. In tegendeel, zoals blijkt tijdens ons bezoek.

Stroâ, werkpaarden in Schouwse branding

Straôrijden – strandrijden – een traditie die uniek is voor Schouwen-Duiveland. Elk jaar vindt daar op de tweede zaterdag voor Vastenavond de plechtige aftrap van dit folkloristische evenement plaats. 100 tot 150 met bloemen en strikken getooide paarden komen in stap vanuit de dorpen over de duinen het strand op, zetten het daar op een draf en stuiven soms zelfs in denderende galop over het zand. De ruiters gebruiken vaak geen zadel en hebben dan niet meer dan een dekje om op te zitten. Vooral de stoere Zeeuwse werkpaarden oogsten bewonderende blikken.

Oogappeltjes, zoet, zuur en alles er tussenin

Toen Annie M.G. Schmidt in 1950 haar versje Het Appelvrouwtje schreef, putte ze ongetwijfeld uit jeugdherinneringen. Als kind van Kapelle groeide ze op in ‘de Betuwe van Zeeland’. Ook vandaag de dag barsten Zuid-Beveland en andere delen van Zeeland in de late zomer uit hun voegen van het fruit. Langs kronkelende dijkweggetjes koesteren boomgaarden zich in de lome najaarszon. Stevige, sappige en aromarijke appels – zoet, zuur en alles er tussenin – zover het oog reikt.

En verder in deze uitgave:

  • De Zeeuwse pieper. Ze zijn net zo geleifd aan de keukentafel als in een sterrenrestaurant.
  • Shoppen in Sluis: Een shoppingroute door het vestingstadje dat 24/7 open is.
  • Schelpenroute: een mooie wandelroute op de Kop van Schouwen-Duiveland.
  • Oesters anders: De Grevelingen oester, zo uit het water op uw bord.