Schouwse Bouillabaisse

Gerecht van Raymond Broekhuis

Raymond Broekhuis, Chefkok van het Hampshire ArcHotel Zeeland heeft een heerlijk recept voor je opgesteld. Echte Schouwse Bouillabiasse. Heerlijke Schouwse ingredienten maken deze Bouillabaisse tot een echt Zeeuws recept.

INGREDIËNTEN
Ingredienten voor 4 personen:

  • 1 Oosterscheldekreeft van 500 gram (vanaf 1 april verkrijgbaar)
  • Bouquet van ui, prei, venkel, bleekselder, knoflook
  • 1/2 kg. Zeeuwse mosselen
  • 50 gram Zeeuwse garnaaltjes
  • 7,5 dl liter visbouillon
  • 2,5 dl liter kippenbouillon
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel ras el hanout of kerriepoeder
  • Peper en zout
  • ½ dl. Pernod
  • ½ dl. Schouwse jutterbitter
  • 1 dl. Witte wijn
  • Takje tijm, rozemarijn, dragon, koriander
  • 100 gram zeekraal
  • Diverse Oosterschelde vissoorten naar keuze.
  • 2 stuks steranijs
  • 1/2 sinaasappel

BEREIDING

  1. Kook de kreeft 5 min.
  2. In water met zout.
  3. Haal het vlees uit de kreeft en bak de schalen hard aan in wat olijfolie.
  4. Voeg het bouquet toe.
  5. Doe de tomatenpuree erbij en de Ras el hanout.
  6. Even meebakken en afblussen met Pernod, Schouwse Jutter en witte wijn.
  7. Voeg de visbouillon, kippenbouillon, sinaasappel, steranijs en de takjes kruiden toe.
  8. Laat dit minimaal 2 uur trekken.
  9. Zeef de soep en breng op smaak met peper en zout.
  10. Bak, grill of stoom de verschillende stukken vis.
  11. Kook de mosselen kort met wat bouquet en peper tot ze net open staan.
  12. Een gedeelte van het mosselkookvocht kan worden toegevoegd aan de soep.
  13. Wok de zeekraal in weinig olie met wat peper en een fijn sjalotje.

Opmaak
Dresseer in het midden van een diep bord wat zeekraal. 
Leg hierop het kreeftenvlees, de stukken vis en eromheen de mosselen en garnaaltjes.
Giet de kokende soep over het geheel en serveer.

Tip:
Lekker met Ciabatta stokbrood en aioli of rouille( Pittige Knoflookmayonaise). Eet smakelijk!