Zeeuwse babbelaars

Recept van VVV Zeeland

Wie in Zeeland is er niet mee opgegroeid? De Zeeuwse boterbabbelaar is een streekproduct die veel verkocht wordt aan toeristen. Om die reden zijn ze dikwijls verpakt in speciale bewaarblikken, vaak met foto's van Zeeland of mensen in Zeeuwse klederdracht erop. Een heerlijk karamelachtig snoepje, die verrassend makkelijk te maken is.

Ingrediënten (voor circa 40 snoepjes)

  • 250 g suiker
  • 5 ml water
  • 15 ml azijn
  • 15 g roomboter

Bereidingswijze
Doe de ingrediënten in een steelpannetje en zet op middelhoog vuur. Wanneer de boter gesmolten is 1 keer goed doorroeren zodat het gemengd is, maar roer hierna niet meer. Laat het mengsel tot 150/160 °C komen. Heb je geen thermometer, wacht dan tot het mengesel diep bruin gekleurd is, het een soort schuimlaagje heeft en het ietsje is ingedikt.

Giet het mengesel op bakpapier en houdt het mengsel in beweging. Wanneer het taai begint te worden maak je mooie lange dunne strengen. Snijd hier de gewenste maat uit, en laat afkoelen. Snijd wanneer het nog een beetje zacht is anders gaat het niet meer.

Serveertips/suggesties
Doe ze in een vochtvrij potje met eventueel een schepje suiker zodat ze niet zo aan elkaar plakken. Zodra de babbelaars afgekoeld zijn kan het deksel er op.