Erfgoed en monumenten

Plan je ideale dagje uit

Retranchement

Timmerfabriek

Toon meer

Erfgoed en monumenten in Zeeland

Zeeland kent vele tradities en een rijke historie. Dat zie je terug in het Zeeuwse erfgoed en aan de vele monumenten in Zeeland. Het ringrijden, bolussen en babbelaars maken en het dragen van klederdracht worden hier in ere gehouden. En historische steden hebben honderden monumenten die herinneren aan de hoogtijdagen van handel, koopvaardij en de VOC.

Monumenten

Molens, vuurtorens, oude verdedigingswerken, kerken, monumentale panden en historische boerderijen. Zeeland kent vele monumenten. Aan veel Zeeuwse steden zie je nog goed hoe ze er honderd jaar geleden uitzagen. In Middelburg en Zierikzee waan je je terug in de tijd. Historische panden als het voormalig stadhuis van Middelburg of de Dikke Toren in Zierikzee zijn imposant en leuk om te bezoeken.

Vestingsteden

Een land in zee moet zich vaak verdedigen tegen veroveraars van overzee. Veel Zeeuwse steden hebben nog zichtbare stadswallen die indringers buiten moesten houden. Vestingstad Hulst heeft nog drie van de vroegere vier stadspoorten, je kunt er over de stadswallen wandelen. Sluis heeft het enige belfort in Nederland staan. Het markante gebouw staat middenin de stad.

Historisch platteland

In een agrarische omgeving zoals het Zeeuwse platteland, kom je nog steeds veel historische boerderijen tegen. Compleet met wagenhuis, bakkeet en een varkenshok. De travalje die soms nog in het dorp ziet staan werd vroeger gebruikt om de paarden te beslaan. Bijna elk dorp heeft wel een of meerdere kerken. Vele zijn van na de Beeldenstorm, de kerken in Zeeland kregen toen veel te verduren.

Erfgoed

Zeeuwen zijn trots op hun geschiedenis. Tijdens folkloristische dagen worden klederdracht, oude ambachten en oude spellen getoond. Zoals het ringrijden. In galop met een ongezadeld paard moet met een lans een ring gestoken worden. Vaak kun je tijdens folkloristische markten zien hoe babbelaars gemaakt worden. En proef het zeeuwse gebak: de bolus.

Historisch landschap

Het Zeeuwse landschap heeft bijzondere elementen die je zelden tegenkomt. Je vindt hier nog authentieke ringdorpen, met de kerk in het midden. Zoals Dreischor op Schouwen-Duiveland, één van de best bewaarde ringdorpen van Nederland. De mottekastelen die vroeger in Zeeland stonden, zijn verdwenen. Maar de vliedbergen waar ze op stonden, kom je nog overal tegen.

Oranjesteden

De Koninklijke familie heeft een nauwe band met Zeeland. Veere, Middelburg en Sint Maartensdijk zijn Oranjesteden. Hier zijn speciale Oranjeroutes aangelegd. Willem van Oranje kwam al regelmatig in Zeeland en dat geldt ook voor de Markiezin van Veere, prinses Beatrix.