Vuurtoren Westkapelle

Verborgen erfgoedparels

Zeeland is een provincie vol tradities, cultuur en erfgoed. Grote kans dat je daar al heel wat van hebt meegekregen. Je kunt niet om grote publiekstrekkers heen. Zoals de Abdij van Middelburg, het stadhuis van Zierikzee, het Belfort van Sluis of de verdedigingswallen van Retranchement. Maar er is nog veel meer te zien in de provincie dat ook typisch Zeeuws en / of van grote historische waarde is.

Kleine kapellen en ruïnes die herinneren aan de Tachtigjarige oorlog en overal zie je constructies die je herinneren aan de kracht van het water. Je moet het alleen even weten te vinden. Daarbij helpen we je een beetje op weg met deze tips. Maar onze ultieme tip geven we je nu vast mee: kijk goed om je heen – er is altijd nog veel meer moois te ontdekken!

Machinefabriek Vlissingen

Industrieel erfgoed, havengebied Vlissingen

Jarenlang stond een groot deel van Vlissingen in het teken van de scheepsbouw. De befaamde Scheepswerf De Schelde is niet meer, maar overal zie je nog sporen van het verleden. Kademuren, een oud stuk rails zomaar tussen de straatstenen. Het is een behoorlijk ruig en ongepolijst, maar ook mooi stuk Vlissingen. Ook zijn er nog heel veel gebouwen die stammen uit de glorietijd van de scheepsbouw.

De Zware plaatwerkerij is omgebouwd tot een woonzorgcentrum, maar veel details zoals de gigantische stalen deuren zijn bewaard gebleven. Houd je van de romantiek van vervallen gebouwen, dan weet je de immense Machinefabriek zeker te waarderen. Er is altijd weer een fotogeniek stuk roestig staal of een pokdalige muur die je verleidt om het gebouw verder te verkennen. Je kunt in een klein gedeelte binnen kijken tijdens een bezoek aan Panorama Walcheren. Breng dan ook zeker een bezoek aan Museum Scheldewerf in de naastgelegen verbandkamer. De Timmerfabriek tot slot is een evenementenlocatie die prachtig is opgeknapt, maar ook hier en daar een ruig industrieel randje heeft behouden.

Kasteel Hellenburg in Baarland

Fundamenten Kasteel Hellenburg

Kasteel Hellenburg is een van de meest overzichtelijke ruïnes die je ooit zult zien. In één oogopslag is de indeling van dit kleine kasteel helder. Uit stenen die ter plekke zijn gevonden, is het fundament van het kleine slot nagebouwd. Dat ligt nu als een soort levensgrote plattegrond aan je voeten. Je ziet precies waar de torens van de voormalige residentie van de adellijke familie Van Renesse vroeger hebben gestaan. De familie heeft het slot in 1475 verlaten en waarschijnlijk is het bij een stormvloed in 1477 weggevaagd.

Kapel van Hoogelande in Grijpskerke
Credits: Anton Dingemanse

Kapel van Hoogelande

Rust, stilte, bomen om je heen… Je voelt bij de Kapel van Hoogelande gewoon dat je op een bijzondere historische plek staat. En dat klopt. Maar misschien wel op een andere manier dan je in eerste instantie zou denken. Maar heel weinig van die fraaie kapel van Hoogelande is echt oud. Er stond hier inderdaad eeuwen geleden al een kapel, maar deze is (net als veel andere kerkgebouwen in Zeeland) tijdens de Tachtigjarige Oorlog nagenoeg volledig vernield. Er werd destijds hevig gevochten op Walcheren. In de vorige eeuw stond er nauwelijks nog een muur van het gebouw overeind. In de jaren ’60 werd de kapel op basis van oude tekeningen herbouwd. Het is daarmee een levende herinnering aan het dorp Hoogelande dat hier ooit lag en dat samen met de kapel verdween. Maar bovenal is het een prachtige, vredige plek om te bezoeken.

Kerk van Sint Anna ter Muiden

Kerk van Sint Anna ter Muiden

Zeeuwse dorpen verdwijnen en krimpen bij de vleet. Dat heeft vaak te maken met de grote invloed van het water op het hele leven in de provincie. Sommige dorpen zijn verzwolgen door de zee. Andere dorpen zijn (bijna) van de kaart verdwenen doordat er geen toegang tot water meer was. Toen de haven van Sint Anna ter Muiden verzandde in de veertiende eeuw, verviel de stad. Nu zijn er nog een paar bijzonder pittoreske huizen over en een kerk met een toren die veel te groot voelt voor zo’n piepkleine stad. Een indrukwekkend en mooi zicht. En exemplarisch voor de ontwikkeling van veel Zeeuwse plaatsen. Je komt alles te weten over de geschiedenis van het stadje en de kerk wanneer je de route loopt van De geheimen van Sluis en Sint Anna ter Muiden.

Munnikenhof in Grijpskerke

Munnikenhof

Het mooie kleine kasteel Munnikenhof ligt net buiten Grijpskerke aan de Jacob Katsweg. Het ligt niet verborgen, maar doordat het aan de kleine kant is, valt het ook niet vreselijk op. Daardoor geeft het al gelijk wat voldoening zodra je het kasteeltje ziet liggen. Net of je het helemaal zelf ontdekt hebt. Oorspronkelijk was het een buitenverblijf voor de abdijheren van Middelburg (vandaar de naam). Zij hadden veel macht en veel landerijen op het eiland Walcheren. In de zeventiende eeuw kocht staatsman en dichter Jacob Kats het kasteeltje. Hij schreef er veel van zijn beroemde gedichten.

Muraltmuur

Muraltmuur

De Muraltmuur is een overblijfsel van een tijd dat de bescherming van Zeeland tegen het water nog anders werd aangepakt. Na de stormvloed van 1906 werd besloten dat Zeeland beter beschermd moest worden. Door de hele provincie werden toen de dijken verhoogd met betonnen platen. Deze werden genoemd naar hun bedenker: Muralt. Het was een eenvoudige en goedkope oplossing waarbij je de dijken niet hoefde te verbreden. Je zette er gewoon een muurtje van die platen bovenop. In totaal werd zo’n 120 kilometer van de Zeeuwse zeedijken zo verhoogd. De Watersnoodramp van 1953 toonde pijnlijk aan dat de muurtjes bij lange na niet afdoende bescherming boden. Op veel plekken zijn de muurtjes inmiddels verdwenen maar bij Scharendijke zie je ze nog aan de kant van de Grevelingen. Daar is de kust goed beschermd door de Brouwersdam die iets verderop ligt. Ook langs het Veerse Meer, bijvoorbeeld bij de haven van Wolphaartsdijk, kom je restanten van een Muraltmuur tegen.

Ruïnes bij Buttinge

Ruïnes bij Buttinge

Verborgen in een particuliere tuin in Buttinge vind je de ruïnes van een Middeleeuwse kerk gewijd aan Sint Michaël. Veel kerken op Walcheren werden bij conflicten tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest. Met de kerk verdween het hart uit een dorp en daardoor is Buttinge nu nog slechts een gehucht. De eigenaar van de tuin is een zeer fanatiek tuinier en zijn Middellandse Zeetuin Wim Uilenbroek is open voor bezoek. De tuin staat niet alleen vol met planten, maar ook met follies - zelfbedachte bouwwerken. De ruïnes hebben binnen dat geheel een prominente plek en op de plek waar voorheen het altaar stond vind je nu het nieuwe geconstrueerde plein 'Plaza op Sint Michaël'.

Gerelateerde tags:

Ook interessant