Header bolus

De Zeeuwse bolus

Het Zeeuwse gebak dat je niet mag overslaan: de bolus, ofwel jikkemiene, stropiedroaier, koekedraoiomme of drolle. Bij de aanblik van de bolus wordt de laatstgenoemde naam meteen duidelijk.

Bolus leren bakken

Bakken

Een goede bolus plakt en je tanden moeten erin zakken zonder veel kracht te zetten. Een bolus wordt gemaakt van witbrooddeeg. Dat wordt tot een lange streng uitgerold in bruine suiker. Vervolgens wordt de streng tot een platte schijf gedraaid en die gaat de oven in. Dan is het een kwestie van goede timing: haal je hem er te vroeg uit dan is hij te slap, ben je te laat, dan kun je d’r een ruute mee ingooien. 

Geschiedenis van de bolus

Oorsprong

De bolus kwam aan het eind van de 16e eeuw naar Zeeland. Joden uit Spanje en Portugal namen het gebak mee naar Middelburg. Sindsdien zijn er veel varianten ontstaan. Ook binnen Zeeland zijn er verschillende meningen over wat een goede bolus is. Wereldwijd vind je de bolus nog op plaatsen waar de Joden heen trokken. Zo worden in New York ook bolussen verkocht, al zijn ze daar twee keer zo groot als hier. Lees meer over de oorsprong van de Zeeuwse bolus op de website van Zeeuwse Ankers. 

Bolus verkopen
Foto: Felice Buonadonna voor DNA Beeldbank Laat Zeeland Zien

Beste bolus

Vrijwel elke bakker in Zeeland heeft bolussen. Vraag in de plaats waar je bent aan een Zeeuw waar je de beste bolussen kunt krijgen en hij weet dat feilloos. Een echte Zeeuwse bolus eet je vers en met een flinke lik Zeeuwse roomboter erop. Of bak je liever je eigen Zeeuwse bolus? Dan hebben we een heerlijk bolus recept voor je gereed staan. Succes!