Klederdracht hero

Zeeuwse klederdracht verschilt per eiland

Tot halverwege de vorige eeuw werd er nog regelmatig klederdracht gedragen in Zeeland. Tegenwoordig zijn de kappen, oorijzers en schorten achter de kastdeur verdwenen. In veel streekmusea kun je zien hoe de mensen er vroeger gekleed waren. Per eiland en per streek zat er verschil in kleding en sieraden. 

Klederdracht cadzandse dracht
Cadzandse dracht

Verschillende drachten

Er wordt een onderscheid gemaakt in zondagse dracht, werkkleding en speciale rouwdracht. Door de besloten leefgemeenschappen op de Zeeuwse eilanden, waren onderlinge verschillen in de klederdracht groot. Zeeland had van alle provincies de meeste drachten. Elk eiland had een eigen dracht, die per streek of soms per dorp weer verschillend gedragen werd.

Vrouw met klederdracht
Zuid-Bevelandse dracht

Verdwijnen klederdracht

De Zeeuwse klederdracht is geleidelijk uit het straatbeeld verdwenen. Maatschappelijke veranderingen, praktische overwegingen en (tijdelijke) armoede zorgden ervoor dat de Zeeuwen de dracht aflegden en burgermode gingen dragen. En dat ging altijd in dezelfde volgorde: eerst de mannen, daarna de kinderen en als laatsten de vrouwen. Eind vorige eeuw droeg vrijwel geen enkele Zeeuw meer klederdracht.

Meisje met klederdracht
Walcherse meisjes dracht (Foto: Hanneke van der Warf‎)

Klederdrachtgroepen

Met het teruglopen van het aantal mensen dat in dracht gekleed ging, steeg de belangstelling voor de klederdracht. Kleding, sieraden en accessoires die niet meer gedragen werden, kwamen in musea terecht. En in heel Zeeland zijn er verschillende klederdrachtgroepen. Zij bewaren en herstellen de traditionele kleding en weten ook hoe het gedragen moet worden. Tijdens speciale gelegenheden worden er modeshows in klederdracht gehouden. Het doel van deze groepen in hetzelfde: de streekdrachten bewaren en in ere houden. 

Vrouwen met klederdracht

Op de foto in klederdracht

Veel fotografen in Zeeland kunnen je in klederdracht vereeuwigen. Trek rokken, kappen, gitten aan en laat je fotograferen in Zeeuwse dracht. 

Gerelateerde tags: