hero molens

Typen molens in Zeeland

De molen neemt vaak nog steeds een prominente plek in het Zeeuwse landschap in. Waar men vroeger afhankelijk was van de gewiekte kolossen, is het tegenwoordig meer een bezienswaardigheid. Zeeland kent veel verschillende molens op windkracht. Ze werden gebruikt voor de productie van onder meer meel, olie en gort. 

Beltmolen

De beltmolen, ofwel bergmolen, staat op een kunstmatig opgeworpen of natuurlijke heuvel. De heuvel onder de molen heeft aan beide zijdes een doorlaat. Daardoor konden paard en wagen in zijn geheel in de molen rijden. De nog bestaande Zeeuwse exemplaren zijn allemaal korenmolens en nog allemaal maalvaardig. De Jonge Johannes bij Serooskerke op Walcheren is wellicht de bekendste beltmolen vanwege de naastgelegen speelboerderij.

 Beltmolen,  De Jonge Johannes, Serooskerke
De Jonge Johannes, Serooskerke (W)

Grondzeiler

De grondzeiler dankt zijn naam aan het feit dat de molenaar de wieken vanaf de grond opzeild. De wieken van deze molen reiken letterlijk tot aan de grond. Als ze draaien, is het oppassen geblazen dat je niet een klap van de molen krijgt. Niet zelden zie je daarom een afrastering rondom deze molens. De Zeeuwse grondzeilers zijn korenmolens en nog bijna allemaal maalvaardig. De molen op Moriaanshoofd op Schouwen-Duiveland is een grondzeiler. Je ziet hem van veraf liggen langs de doorgaande weg van Zierikzee naar Westenschouwen.

Grondzeiler de Hoop, St. Philipsland
De Hoop, St. Philipsland

Standerdmolen

Dit is het oudste type windmolen dat er is. De houten kast van de molen rust op een standaard (standerd) en kan daar omheen draaien. Er zijn niet zoveel standerdmolens in Zeeland te vinden. De enige op het eiland Tholen staat in Sint Annaland. Op zaterdag en op afspraak kun je deze bezichtigen. De andere drie standerdmolens staan in Waarde, Kloosterzande en Retranchement. Laatstgenoemde werd ook als pelmolen gebruikt. Hiermee werd gerst tot gort gemalen.

Waarde

Molen De Hoed

  • molen
  • cultuur
  • waarde
Standerdmolen De Hoed, Waarde
De Hoed, Waarde

Stellingmolen

Veruit de meeste molens in Zeeland zijn stellingmolens. Ze staan meestal in bebouwd gebied en zijn daarom hoog om voldoende wind te kunnen vangen. Er werd halverwege een stelling om de molen gebouwd zodat de molen bediend kon worden. Een bekende Zeeuwse stellingmolen is De Graanhalm in Burgh-Haamstede. Je kunt er pannenkoeken eten die uiteraard gemaakt zijn met meel uit de molen. Bij de Seismolen in Middelburg wordt in de zomer Foodtruck Festival Culikaravaan gehouden.

Veere

Molen De Koe

  • molen
  • cultuur
  • veere
Stellingmolen De Koe, Veere
De Koe, Veere
Gerelateerde tags: