Foodfestivals in Zeeland

Rollende keukens, street food, spontane optredens, verrassende vegan happen en natuurlijk ook heel veel lekkers uit de zee. Een culinaire provincie als Zeeland omarmt culinaire evenementen. Je kunt hier dan ook op meerdere foodtruck festivals en andere food evenementen terecht.

Cuisine Machine Vlissingen

Cuisine Machine

Grote kans dat je bij Cuisine Machine trucks vindt die je nergens anders op een Nederlands foodtruckfestival aantreft. In en om de historische Lasloods staan foodtrucks uit meerdere Europese landen. De organisatoren hebben goede banden met meerdere Zeeuwse topkoks. Er is ook altijd wel een stand met een van deze culinaire wonderkinderen die voor een prikkie een heerlijk gerecht aanbiedt. Pluspunt: een hele mooie, authentieke locatie in en om industrieel erfgoed, direct naast de haven van Vlissingen.

CuliFair Goes

Culifair en Culifiësta

Lang voordat het eigenlijk hip was om na te denken over waar je eten vandaan komt en of de wereld beter wordt van jouw eetgewoonten was er al de Culifair. Daar liet de Goese horeca toen al zien dat fairtrade food hartstikke hip en lekker is. Die formule heeft dit foodfestival eigenlijk nog steeds. De grote Markt van Goes verandert in een groot lounge restaurant. Alle gerechten bevatten minimaal één fairtrade-ingrediënt en één ‘Zeeuws zeker’ of biologisch product. Vis draagt het MSC-viskeurmerk. Aansluitend is het tijd voor Culifiësta en krijgt het geheel een internationaal karakter met wereldgerechten en de bijbehorende wereldmuziek.

Culikaravaan in Middelburg
Credits: Sonja Barentsen

Culikaravaan Middelburg

Culikaravaan is een van de oudste foodtruckfestivals van Zeeland met heel veel lekker streetfood. Op een pracht van een plek op de bolwerken van Middelburg, direct onder de Seismolen vind je een veldje tussen de bomen met daarop een stuk of vijftien – twintig foodtrucks. De opstelling in een cirkel geeft het terrein iets gezelligs en intiems en dat effect is ’s avonds wanneer de feestverlichting aan gaat alleen maar sterker. In het midden van het terrein staat een podium waar regelmatig bandjes spelen, maar aan de lange tafels wordt zo stevig gekletst dat de muziek vaak naar de achtergrond verdwijnt. Grote kans op zwoele zomeravonden. En dat komt goed uit. Je kunt hier dan net zo lang blijven zitten tot je weer trek krijgt.

Mosselstrand in Cadzand

Foodfest

Van alle foodfestivals in Zeeland is dit wel een van de hipste en uitdagendste. Pal aan de kust, bij Cadzand-Bad worden al je zintuigen verleid met zalig eten, drinken, muziek, kunst en lezingen. Er wordt hier niet zomaar gekookt. Je eet vernieuwende gerechten van topniveau. Dat kan ook niet anders, want er zitten een paar topchefs in de organisatie: Sergio Herman, Syrco Bakker en Iman Soomers. In tegenstelling tot andere Zeeuwse foodfestivals geldt bij Foodfest betaalde entree, maar daar krijg je wel een absoluut unieke ervaring voor terug met een hele uitgebreide randprogrammering.

Zeeland Oesters

Smaak aan Zee Food Truck Festival

Smaak aan Zee Food Truck Festival vindt twee keer per jaar plaats. Aan de Brouwersdam en bij Ouddorp Duin. Het festival maakt optimaal gebruik van die bijzondere locaties. Je kunt er natuurlijk hartstikke goed eten, maar wat het zo bijzonder maakt is de combinatie met activiteiten zoals haaientanden zoeken of zeehondentochten. Bij Ouddorp Duin is er bovendien een speeltuin voor de kinderen. Van al die bezigheden krijg je trek van, maar gelukkig zijn er op het festivalterrein heel veel opties om goed aan te sterken met vers bereid streetfood.

Foodfestival Van Die Dingen Die Gebeuren in Terneuzen

Van die dingen die gebeuren

Van die dingen die gebeuren is een festival op een mooi veld direct naast de Otheense Kreek. Dit foodtruck festival is opgezet door de Zeeuwse foodies van de Ketchupfabriek en is lekker eigenwijs. Er zit een hele club fanatieke en goedgemutste vrijwilligers achter en dat merk je heel goed aan de relaxte sfeer op het terrein. Je kunt hier terecht voor eten uit verschillende werelddelen, speciaalbieren, heerlijke wijnen, huisgemaakte limonades, muziek, platendraaiers en (straat)theater. En dat alles met uitzicht over de Otheense Kreek.

Mosselpot Zeeland

Mosselfeesten

Toen er in Nederland nog nooit een foodtruck festival was georganiseerd, kende Zeeland al lang en breed mosselfeesten. Je kunt tegenwoordig nog steeds op meerdere plekken terecht om hét Zeeuwse streetfood te proeven. Een greep uit het aanbod:

• Mosselfeest Middelburg
  • Mosseldag Yerseke
  • Mosselfeesten Philippine
  • Mosseltiendaagse Oostkapelle
  • Mosselfestijn Vrouwenpolder

Nog veel meer streetfood- en foodtruckfestivals

Er is nog veel meer te zien, doen en proeven op het gebied van food festivals. Nog een paar mooie festivals op een rijtje.

Familiefestival Bunkeren
Goed eten en te veel leuke activiteiten voor de kinderen om op te noemen (animatieprogramma, waterspeeltuin, speelkubussen en nog veel meer).

Fletcher Foodtruck Festival
Dit foodtruckfestival zit op een geweldig mooie locatie bij Slot Moermond in Renesse. Je kunt er terecht voor eten, drinken en live muziek.

Foodevent Axel
Jaarlijks vindt er een groot spring- en dressuur toernooi plaats in Axel. Daarnaast is er dan ook gelijk dit foodfestival met lekker eten, muziek en attracties voor kinderen.

Foodtruckers by the Sea
Een manege is een hartstikke handige plek voor een foodfestival. Er ligt veel zand en dat geeft het geheel gelijk een relaxte (Ibiza)sfeer en tussen het eten door kunnen de kinderen ponyritjes maken.

Hatseflats Festival
Een foodtruck festival speciaal voor kinderen op twee locaties. Bij het Stoomtrein Station in Hoedekenskerke en Hof Poppendamme net buiten Grijpskerke.

Zeeuws wijnfestival
Bij Wijnhoeve de Kleine Schorre in Dreischor ligt de nadruk tijdens dit festival natuurlijk op de witte wijn die hier gemaakt wordt. Maar… die combineert wel heel erg prettig met Zeeuwse zilte zaligheden, dus ook voor heerlijke gerechten zit je hier goed.