Leuke evenementen in Zeeland

Muziek, dans, theater, sport, we doen hier alles bij en in de buurt van het water. Zeeland is een land van evenementen. Of je nu zelf de elementen trotseert of je mee laat slepen in de cultuur en het landschap. Je kunt hier alle kanten op. Op deze pagina een overzicht van leuke festivals en evenementen in Zeeland. Bekijk het alle festivals en evenementen

 kustmarathon Zeeland

Kustmarathon

Ruim 42 kilometer over Zeeuwse stranden, door de bossen en over de duinen.  Van Burgh naar Zoutelande. Rennend. Tegen de elementen in. Dat is de Kustmarathon Zeeland. Het wordt de mooiste, maar ook de zwaarste marathon van Nederland genoemd. Naast de Kustmarathon is er ook een Wandelmarathon, over hetzelfde parcours. En in de loop der jaren is het evenement uitgebreid met een MTB-tocht, een Ladiesrun, een Mini-Marathon en een Light Kustrun. Het evenement wordt altijd in het eerste weekend van oktober gehouden. 

DAM-X - Bron: Carlijn Pijl
Credits: Carlijn Pijl

DAM-X

Op één van de populairste watersportplekken van Zeeland halen durfals tijdens DAM-X een heel weekend lang uitdagende trucs uit op een surfboard. Wie van spektakel houdt op het water, moet zeker eens een kijkje nemen bij de Brouwersdam, waar dit surfevenement jaarlijks wordt georganiseerd rondom de Europese Kampioenschappen freestyle windsurfen. Je kijkt je ogen uit. De sprongen. De snelheid. De kleurrijke zeilen. Het is soms adembenemend. Wil je zelf leren surfen? Tijdens het DAM-X weekend kun je in verschillende workshops kennismaken met watersporten als windsurfen, zeilen, suppen en bodysliden van de waterjump.

Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen

Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen

Dit festival is al tientallen jaren het grootste klassieke muziekfestival in Zeeland. Het heeft in de loop der jaren ook een internationale reputatie opgebouwd. Het behoort in West-Europa tot een van de bekendere festivals op klassiek muziekgebied. Op verschillende plekken in Zeeuws-Vlaanderen vinden in een maand tijd verschillende optredens plaats. Van grote symfonieorkesten tot solisten. 

Afbeeldingen Concert at Sea: Tom Doms 

Concert at Sea

Concert at Sea op de Brouwersdam begon ooit als een bescheiden feestje van de Zeeuwse popgroep Bløf. Nu trekt het festival in twee dagen tijd tienduizenden mensen naar de Brouwersdam. Een reuzenrad steekt hoog boven het festivalterrein uit, er is een zandstrand, overal kom je straattheater tegen. De grote namen staan in de rij om zo’n bijzondere locatie te mogen spelen. Op culinair gebied kun je er behalve de vette festivalhap ook gezond en verantwoord eten en drinken. En dat alles op de rand van land en water. 

Onderstroom Vlissingen

Onderstroom

Onderstroom in Vlissingen is vier dagen lang straattheater en muziek aan zee. Op straat zie je de meest bijzondere acts aan je voorbij trekken. Op bijzondere locaties in de havenstad staan tentjes, beeldende kunst en zie je curieuze optredens. Het festival wordt georganiseerd door de Cultuurwerf. Zij organiseren ook andere evenementen in Vlissingen, zoals de winterse editie Wonderstroom en het Bevrijdingsfestival Zeeland.

Zeeland Nazomer Festival

Zeeland Nazomerfestival

Het Zeeland Nazomerfestival brengt bijzondere voorstellingen op bijzondere locaties zoals de voormalige suikerloodsen in Sluiskil of ‘t Grôôt Ôôt op Westkapelle. Er is ook muziek en dans, in het festivalhart op het Abdijplein in Middelburg. Artiesten als Kensington,  Jett Rebel maar ook onze Zeeuwse trots Bløf stonden al eens op het podium. Populair is de Nazomerpicknick, waarbij je ruim van tevoren een tafel moet reserveren. Je neemt je eigen eten en drinken mee, de lange tafels en muziek doen de rest. 

Mosseldag Yerseke

Mosseldag Yerseke

Meevaren op een mosselkotter over de Oosterschelde, rondstruinen op de braderie en vooral: mossels eten! Dát is de Mosseldag Yerseke. Elk jaar staat het mosseldorp een dag helemaal in het teken van ‘het zwarte goud’. Op de jaarlijkse mosseldag gaan er zo’n 7000 kilo aan mosselen doorheen. In het dorp ligt het centrum van alles wat met zeebanket te maken heeft. Tijdens de Mosseldag is er ook aandacht voor andere schaal- en schelpdieren, zoals de oester. 

Film by the Sea

Film by the Sea

Een filmfestival aan zee met zijn eigen literatuurcompetitie. Daar komen jaarlijks tienduizenden bezoekers voor naar Vlissingen. Film by the Sea wordt in Cinecity gehouden, vlak achter de boulevard aan de Westerschelde. Het filmfestival onderscheidt zich door de Dioraphte Film en Literatuurcompetitie. De beste boekverfilming wordt gekozen door een jury van bekende namen uit de film- en boekenwereld. 

Vestrock Hulst

Vestrock

Het staat te boek als een van de snelst groeiende festivals in Nederland. Vestrock, het driedaagse festival in Hulst. Met op zondag een dag voor de kleinsten met een speciale Vestrock Junior. Maar ook met een eigen bier: Vestrock Blond. Het festival is een mix van muziek, theater en onderwijs. Vestrock werd al een aantal keer genomineerd voor de European Festival Award. Het wordt gehouden op de Buitenvest van vestingstad Hulst. 

Zeeland Jazz by the Sea

ZeelandJazz

Zeeland is een land van overkanten. Die soms verrassend goed samengaan zoals in ZeelandJazz. In tien dagen komen er nationale en internationale jazzmusici naar Terneuzen en Middelburg. Het eerste weekend in Terneuzen en het tweede weekend in Middelburg. In Terneuzen wordt samengewerkt met cultuurpodium Porgy en Bess. Dit podium heeft een indrukwekkende staat van dienst als het over jazz en blues gaat. In Middelburg heeft de Kloveniersdoelen zich verbonden aan de jazzmuziek. In de tuin van dit klassieke gebouw zullen de jazzklanken in de eerste zwoele avonden van de zomer tot hun recht komen.  

Klompop Overzande

Klomppop

Het Klomppop Festivalweekend heeft alles: muziek, theater, jong talent, eten en drinken en een camping. Een compleet festivalweekend in de Zak van Zuid-Beveland. Op vrijdag start het festival met talentencompetitie Spectra. Op zaterdag is het één en al muziek en op zondag is het straattheaterdag. Het straattheater vindt voornamelijk plaats in het dorp, Ovezande. De muziekpodia liggen net buiten het dorp. Daardoor is het een echt festival in d’n polder. 

City of Dance Festival

City of Dance Festival

Muziek, cultuur, kunst en creativiteit. Het komt allemaal samen tijdens het City of Dance Festival in Middelburg. In 2001 begonnen als straatparade waarbij trucks met DJ's en dansers door het centrum van Middelburg reden. Inmiddels uitgegroeid tot een driedaags festival met 200 artiesten, acht podia en verschillende muziekstijlen. Van House, Hardstyle en Techno tot Latin, Freestyle, 90's, Hiphop en Feestmuziek. Bijna alle muzieksmaken zijn vertegenwoordigd. Wie moe is van het dansen, komt op adem in de lounge of op de speciale festivalcamping. Het reuzenrad, Food Trucks en straattheater maken de beleving compleet.

Fjoertoer Renesse

Fjoertoer Renesse

Fjoertoer Renesse is een unieke wandeling bij maanlicht. Laat je onderweg verrassen door lichtobjecten in verschillende vormen, vuur en niet-alledaagse kunstwerken. De wandeltocht voert 17 kilometer door de duinen, over het strand en door het centrum van Renesse. Wie liever een korter rondje loopt, kiest voor de afstand van 8 kilometer. Fjoertoer is overgewaaid uit Terschelling en betekent 'vuurtoren' in het Fries. De bijzondere vuur- en lichteffecten wijzen je de weg in het donker. 

Gerelateerde tags: