Sportevenementen in Zeeland

DAM-X | credits: Carlijn Pijl

Sportevenementen in Zeeland

Sportevenementen in Zeeland zijn vaak op de rand van land en water. Het strand, de duinen en het bos, maar ook dijken en dammen. Ze vormen het decor voor verschillende Zeeuwse sportwedstrijden. Ga de strijd aan met de elementen. En met jezelf. Op recreatief of professioneel niveau. Er is voor iedere sportliefhebber wat wils.

Surfer DAM-X | credits: Carlijn Pijl
Credits foto's Dam-X: Carlijn Pijl

DAM-X

Wie van spektakel houdt op het water, moet in oktober zeker eens een kijkje nemen bij de Brouwersdam tijdens DAM-X. Waaghalzen halen een heel weekend lang op een surfboard de meest uitdagende trucs uit. Dit watersportevenement wordt jaarlijks georganiseerd rondom de Europese Kampioenschappen freestyle windsurfen. Kijk je ogen uit op één van de populairste watersport plekken van Zeeland. De sprongen. De snelheid. Het is soms adembenemend. Wil je zelf watersport beleven? Tijdens het DAM-X weekend kun je in verschillende workshops kennismaken met windsurfen, zeilen en suppen.

Tacx Pro Classic

Profrenners gaan tijdens deze wielerklassieker de strijd met elkaar aan over een afwisselend parcours van ruim 200 kilometer. Over bruggen, dijken, deltawerken en door Zeeuwse polders. De finale speelt zich af op de Stormvloedkering. De finish bij Neeltje Jans. Voor wielerfans een waar spektakel om te zien. Voorafgaand aan deze wielerklassieker kun je zelf meedoen aan verschillende afstanden van de toertocht Tacx Classic Zeeland. Een mooie afsluiter van het wielerseizoen.

Strandcross Vlissingen

Strandcross Vlissingen

Elk najaar vliegt het zand van het Badstrand in Vlissingen je om de oren tijdens de jaarlijkse Strandcross. Een oorverdovend spektakel voor jong en oud. Motoren en zijspannen scheuren door het rulle zand en zijn tot ver in de omgeving te horen. Vanaf de boulevard heb je goed zicht op de wedstrijd. Motorrijders uit binnen- en buitenland strijden tegen elkaar in verschillende klassen.

NK Tegenwind fietsen

Eneco NK Tegenwindfietsen

Of je nu meedoet voor de lol of gaat voor de winst. Tijdens het Eneco NK Tegenwindfietsen is de wind je grootste tegenstander. Met minimaal windkracht 7 stoempen op een fiets over de Oosterscheldekering. Zonder versnellingen en met terugtraprem. Fietsfanaten ontdekken hier de kracht van een storm. De organisatie houdt weersvoorspellingen goed in de gaten. Als er storm op komst is, wordt het evenement drie dagen van tevoren aangekondigd.

 kustmarathon Zeeland

Kustmarathon

Het wordt de mooiste, maar ook de zwaarste marathon van Nederland genoemd. De Kustmarathon Zeeland. Ruim 42 kilometer langs de Zeeuwse kust, door bos, over dijk en duin. Van Burgh-Haamstede naar Zoutelande. Hardlopend. Wandelend. Of op de mountainbike. Het eerste weekend van oktober staat ieder jaar weer in het teken van dit sportevenement in Zeeland. In hetzelfde weekeinde worden op delen van het unieke marathonparcours drie andere loopevenementen georganiseerd: de Ladiesrun, een mini-marathon en de Light Kustrun.

Ride for the roses Zeeland

Ride for the Roses

Een sliert met fietsers rijdt jaarlijks vanuit Terneuzen en Goes tijdens DELTA Ride for the Roses. Fietsen over verschillende afstanden langs de mooiste routes over fietspaden, binnenwegen en door de Zeeuwse polders. Voor jezelf. En voor het goede doel. Drie keer werd de landelijke Ride for the Roses vanuit Goes gereden. Tijdens die editie rijdt een peloton 100 kilometer over provinciale wegen, de Zeelandbrug en de Stormvloedkering.

Zeeland Beach Classics | credits: Edwin Broeks
Credits: Edwin Broeks

Zeeland Beach Classics

Beachvolleyball, -soccer, -tennis, -rugby en Bossaball. Wie van strandsporten houdt, kan terecht bij Zeeland Beach Classics langs de boulevard van Vlissingen. Ooit begonnen als beachtennis evenement en inmiddels uitgegroeid tot een evenement waar spelers uit verschillende strandsporten elkaar treffen.

Slag om Domburg credits Patrick van Iersel Photography
Credits: Patrick van Iersel Photography

De Slag om Domburg

Het is waarschijnlijk één van de meest fotogenieke sportevenementen van Zeeland. Met golven van 3 meter en een windsnelheid van meer dan 30 knopen is 'De Slag om Domburg' een windsurfwedstrijd voor echte toppers. In de branding van het strand tussen Domburg en Westkapelle strijden surfers om de felbegeerde titel door zoveel mogelijk uitdagende sprongen te maken met een windsurfboard.

Zeeland Regatta

Ieder jaar in juli vormt het Veerse Meer het decor voor een internationaal zeilevenement. De Zeeland Regatta. Of je nu beginner bent of een doorgewinterde watersporter. Deze competitieve zeilwedstrijd is voor boten uit verschillende klassen. Niet zo'n zeiler? Ervaar de wedstrijd van dichtbij op één van de speciale rondvaartboten. Bekijk een video de Zeeland Regatta.

Gerelateerde tags: