Zeeland fietsprovincie op 5-sterrenniveau

Fietsen op sterrenniveau doe je in Zeeland. Hier fiets je op de grens van land en water. Met uitzicht op zee, op de dijken en zeeweringen. Je ziet de zeeschepen aan je voorbij trekken terwijl je aan de andere kant het Zeeuwse achterland ziet. Mede hierdoor is Zeeland benoemd tot een 5-sterren fietsprovincie. Dat is het hoogst haalbare niveau voor een fietsprovincie.

Fietsen in Sluis

Fietsknooppuntensysteem

Zeeland beschikt over een uitgebreid fietsknooppuntensysteem (FIKS) waarmee je aan de hand van de nummers op de borden, je eigen route kunt samenstellen. Je kunt kiezen of je ‘in de wind’ of ‘uit de wind’ wilt fietsen. En de routes zijn dubbelzijdig bewegwijzerd. Dus je kunt de routes zowel linksom als rechtsom fietsen.

Fietsen over het Duin

Routenetwerk

Dit routenetwerk wordt door Routebureau VVV Zeeland zeer goed onderhouden. Het is onlangs geheel vernieuwd, met nieuwe borden en nieuwe routes. Op sommige borden zie je een windvaantje staan. Dat geeft aan of je in de luwte van de dijk kunt fietsen of juust op d’n wind. Besluit je eerst even op adem te komen, dan kun je naar één van de Zeeuwse Fietscafés. Deze zijn allen bewegwijzerd via het routenetwerk dus makkelijk te vinden.

Fietser bij Goese Sas

Faciliteiten

En er wordt achter de schermen alweer hard gewerkt om het netwerk nóg beter te maken. Zo krijgen veel knooppunten een paneel met daarop een overzicht van het netwerk in de buurt. En er komen in heel Zeeland extra oplaadpunten bij voor de elektrische fiets. Zodat je tijdens je picknick letterlijk én figuurlijk de batterij weer kunt opladen.

Buitendijks fietsen

5-sterren fietsprovincie

Zeeland is in 2019 opnieuw uitgeroepen tot 5-sterren fietsprovincie. Een keer in de twee jaar worden de sterren uitgedeeld door het Landelijk Fietsplatform. In 2017 werd Zeeland ook al uitgeroepen tot 5-sterren Fietsprovincie. Dat is het hoogst haalbare niveau voor een fietsprovincie. De kwaliteit van het fietsknooppuntensysteem, het onderhoud van het netwerk, de toegankelijkheid van de route informatie en de vele Fietscafés langs de routes zijn daarbij doorslaggevend.

 


Ook interessant