MPS. de Onderneming

Zeeuwse pontjes

MS. Hoop

Zeeland, het land van overkanten


Zeeland is het land van overkanten. En bij het zien van een strook land aan de horizon begint het te kriebelen. Je wilt het liefst zonder omweg naar de overkant met je fiets. Dat kan met een pontje. In de zomermaanden doorkruisen diverse pontjes de provincie. Hier kun je aanmonsteren voor een makkelijke en vooral leuke overtocht. Even een onderbreking van je fietstocht.

Stad Veere II

Ooit telde Zeeland meer dan honderd verschillende pontjes. Voor de Zeeuwen vormden die veerdiensten vaak de enige verbindingsschakel tussen het eigen eiland en de rest van de wereld. De meeste veerdiensten zijn inmiddels overbodig dankzij een stelsel van dammen, bruggen en tunnels die de eilanden ontsluiten.

WR92 - 'Diana Alfina'

Toch is er nog handvol pontjes in de vaart, speciaal om fietsers en voetgangers naar de overkant te loodsen. Het zou uren kosten om via het vaste land de overkant te bereiken en bovendien geeft de overtocht met een pontje een echt vakantiegevoel. Lange, rechte en winderige stukken laat je dankzij de fietsveren gewoon links liggen.

MS. Sunbear

Kriskras door de provincie varen verschillende pontjes. Ze brengen je bijvoorbeeld van Noord-Beveland naar Sint Philipsland, van Zeeuws-Vlaanderen naar Walcheren of van Zuid-Beveland naar Tholen. Een aantal pontjes dateert uit begin twintigste eeuw. Ze deden toen al dienst als veerboot, vrachtschip, of allebei.

Fietsen

Tussen de vertrekpunten van de pontjes kun je zelf een route uitstippelen aan de hand van het fietsroutenetwerk. Je kunt er ook een meerdaagse tocht van maken. Handig daarbij is 'De gids van de Zeeuwse pontjes'. Deze bevat allerlei informatie zoals de vaartijden, prijzen en contactgegevens. De gids is in het seizoen (mei tot en met september) gratis verkrijgbaar via de VVV-Inspiratiepunten. Bekijk hier alle vertrektijden van de Zeeuwse pontjes.

Fietsen dijk Westkapelle

Kijk voordat je vertrekt even naar de windkracht. Staan er schuimkoppen op het water, dan is het verstandig om eerst even de schipper te bellen. Sommige pontjes worden bij stevige wind uit de vaart gehaald. Let ook op de windrichting. Heb je nog een dam of brug voor de boeg? Zorg dat je tijdens die kilometers de wind in de rug hebt!

Westerschelde ferry

Altijd op de hoogte blijven van actuele meldingen over de Zeeuwse Pontjes?  Via de Zeeland App en de mobiele Routeplanner heb je altijd actuele informatie. Zo weet je bijvoorbeeld op tijd dat de vertrektijden gewijzigd zijn. Of als er harde wind staat, of het pontje wel of niet uitvaart.

Gerelateerde tags: