Kunst & Cultuur in Zeeland

Het Zeeuwse licht, de rust en de ruimte werken inspirerend. Er zijn complete kunstwerken aan de provincie gewijd. Laat je ook inspireren door een galerie vol prachtige kunstwerken, een museumbezoek, een rondleiding, een voorstelling of een indrukwekkend monument.

Watersnoodmuseum

Musea

Zeeland is trots op haar erfgoed. Hier vind je de meeste musea per hoofd van de bevolking. Veel van die musea hebben het traditionele Zeeuwse leven als thema: landbouw, visserij, en scheepvaart komen bij verschillende musea naar voren. Het Zeeuws Museum in de historische abdij van Middelburg heeft een unieke verzameling prachtige kleurrijke wandtapijten. Het maritiem muZEEum in Vlissingen eindigt vaak hoog in de lijstjes van beste museum van Nederland. Het prachtig verbouwde Lampsinshuis waar het museum gevestigd is, draagt daar zeker aan bij. Bij Ouwerkerk vind je het Watersnoodmuseum, gevestigd in caissons die ooit werden gebruikt om gaten in de dijk te dichten. In Groede vind je een complete museumstraat bij Het Vlaemsche Erfgoed

Overzicht alle Zeeuwse musea

Michiel de Ruyter

Monumenten

Het standbeeld van Michiel de Ruyter op de boulevard van Vlissingen is zonder twijfel het bekendste Zeeuwse monument. Maar er zijn meer monumenten die het waard zijn om even bij stil te staan. Bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk vind je het nationale Watersnoodmonument. In Tholen, waar de familie van President Roosevelt oorspronkelijk vandaan komt, staat het Four Freedomsmonument. Midden op de Middelburgse balans waar vroeger de Middelburgse Commerciekamer gevestigd was, vind je het Slavernijmonument dat herinnert aan deze zwarte bladzij uit de Zeeuwse geschiedenis.

Overzicht van alle monumenten

Culturele fiets- en wandeltochten

Culturele fiets- en wandeltochten

Maar één monument is natuurlijk nooit genoeg! Tijdens het wandelen of fietsen zie je zoveel meer. Aan de westkant van Schouwen-Duiveland loopt de fietsroute Monumentaal fietsen waarbij je langs torens, molens en monumenten komt. Op Walcheren voert de themaroute Kunstpicknickplekken je langs acht bijzondere picknickplekken ontworpen door Joke de Witte. In Koewacht wandel je door de kunst met de route: Koewacht uit de kunst.  In kunstdorp Domburg kun je de 'In het licht van Toorop en Mondriaan' rondleiding lopen. Tijdens deze rondleiding hoor je alles over het rijke verleden van deze badplaats waar Mondriaan en Toorop hun inspiratie vonden.

Galeries

Galeries

Om inspiratie op te doen of om een aankoop te doen, kun je in alle Zeeuwse steden en in veel dorpen terecht bij galeries vol schilderijen, keramiek, etsen, beelden, sierraden, meubelen en andere kunstobjecten. Het aanbod van de Zeeuwse galeries varieert van experimenteel tot traditioneel. Er zijn galeries waar je nog een Mondriaan op de kop kunt tikken en er zijn galeries waar je een lief klein maritiem schilderijtje voor in je vakantiehuis kunt kopen. Voor elk wat wils.

Ontdek de Zeeuwse galeries