Musea

Musea

Toon meer

Musea in Zeeland

Zeeland is rijk aan musea. Ze brengen de geschiedenis tot leven. Elk met een eigen verhaal. Leer over de rijke Zeeuwse geschiedenis. En ontdek hoe de oorlogsjaren Zeeland hebben getekend. Maak kennis met de visserij en de fruitteelt. Of bezoek een van de vele streekmusea.

Museumtrein

Ook voor kinderen is in Zeeuwse musea veel te beleven. Wat denk je bijvoorbeeld van een reis in een nostalgische stoomlocomotief? De authentieke museumtrein Goes-Borsele rijdt over een eigen spoorlijn. Van Goes, via Kwadendamme, naar Hoedekenskerke. Natuurlijk komt een echte conducteur de kaartjes knippen. En ondertussen werkt de stoker op de stoomlocomotief zich in het zweet. Hij doet werk dat eigenlijk niet meer bestaat. Kolen op het vuur gooien.

Watersnoodmuseum

Wie Zeeland bezoekt, kan het Watersnoodmuseum eigenlijk niet overslaan. ‘De Ramp’ van 1953 hoort onlosmakelijk bij Zeeland. Het raakt je. Iedere keer weer. Veel Zeeuwen slapen nog steeds niet helemaal rustig als het stormt. Ondanks de Deltawerken. Hoor over het kind dat tijdens de Watersnoodramp gered werd, het lag in een rieten mand. Bekijk de caissons. Daarmee werden de gaten in de dijken gedicht. En ontdek hoe Zeeuwen de strijd met het water aangaan. Luctor et Emergo.

Kindvriendelijk

Andere kindvriendelijke Zeeuwse musea zijn Zeeuws Maritiem muZEEum in Vlissingen. En het Zeeuws Museum in Middelburg. In het muZEEum ervaar je wat de zee betekent voor de Zeeuwen. En in het Zeeuws Museum kun je knutselen, kijken, leren en experimenteren in het Magisch Museumlab. Laat je rondleiden langs de topstukken in Zeeuws Museum. Langs bijzondere Romeinse vondsten. Via de prachtige schilderijenzaal naar de omvangrijke modecollectie en wandtapijten.

Zierikzee

In Zierikzee is het Maritiem Museum in het Gravensteen een aanrader. Ontdek gevangenisgraffiti. Eeuwenoude krassen in dikke eikenhouten wanden. Van dieven, messentrekkers en smokkelaars. Ook zijn de schandstenen te zien. Daarmee moesten roddelende vrouwen door de stad lopen.

Aardenburg

Het archeologisch museum in Aardenburg maakt van archeologie een avontuur. Leef mee met de soldaten en burgers uit de tijd van het Romeinse keizerrijk. Niet voor niets is Aardenburg de oudste stad van Zeeland.

Westkapelle

In het Polderhuis in Westkapelle ontdek je de geschiedenis van Walcheren. De ijzertijd. De tijd van de Romeinen en Vikingen. De Gouden Eeuw. Maar ook de oorlog, de bombardementen en de wederopbouw. Op de uitkijktoren zie je hoe dicht zee en dorp bij elkaar liggen. Gescheiden door alleen die imposante dijk.

Streekmusea

Zeeland heeft ook diverse streekmusea. Bijvoorbeeld in Goes en Sint-Annaland. Bijzonder is Het Warenhuis in Axel. Hier beleef je hoe mensen in het Land van Axel leefden. Tussen 1850 en 1950 En hoe ze eruit zagen. Laat je meenemen in de tijd. En probeer het barcodespel eens uit.

Natuurmuseum

Terra Maris in Oostkapelle is het natuur- en landschapsmuseum van Stichting het Zeeuwse Landschap. Het museum huist in de voormalige oranjerie van kasteel Westhove. Het is een avontuur voor kinderen. En biedt een rijkdom aan schoonheid en informatie voor volwassenen. Achter het museum zie je alle elementen van het afwisselende Zeeuwse landschap terug.

Lees verder