Natuur in Zeeland

Je bent welkom om te genieten van al het moois in Zeeland. Reserveer vooraf je accommodatie, restaurant, strandcabine of museumbezoek. Blijf verstandig, vermijd drukte en houd minstens 1,5 meter afstand.

Zeeland loopt over van de natuur. Bijna letterlijk: de grootste natuurgebieden zijn ontstaan na overstromingen. Zoals het Verdronken Land van Saeftinghe, van Reimerswaal of de Verdronken Zwarte Polder bij Nieuwvliet. Maar er zijn ook uitgestrekte bossen, beschermde polderlandschappen en de hoogste duinen van het land. Al die natuur heeft één ding gemeen: ze is zo toegankelijk mogelijk gemaakt.

Contrast

Zeeland kent unieke natuur vol contrasten. Een afwisselend landschap met schorren en slikken. Polders en dijken. Bossen en duinen. Verschillen tussen zoet en zout, nat en droog. Voor iedere liefhebber iets. In ieder seizoen de moeite waard. Hier doe je gezonde buitenlucht op. Ga eropuit. Alleen. Of met een gids.

Gids

Met een gids leer je anders kijken. Trek je rubberlaarzen of wandelschoenen aan en maak je op voor een avontuur. Heb oog voor de Zeeuwse flora en fauna. Kijk naar vogels, speur naar damherten. Leer waarop je moet letten als het gaat om wilde planten en andere vegetatie.

Water en land

De natuur in Zeeland is grotendeels gevormd door de zee. Waar water en land elkaar ontmoeten, vind je de mooiste gebieden. Het land wordt gevormd door het water en andersom. Dat levert prachtige en dynamische natuurgebieden op waar altijd iets verandert. Omdat het water weer een stuk land wegslaat, of omdat het stuifzand telkens voor nieuwe vormen in het landschap zorgt.

De sporen van het eeuwenoude gevecht tegen het water vind je overal terug. Oude dijkdoorbraken hebben kreken en welen achtergelaten. Ook landinwaarts liggen - verspreid over Zeeland - verschillende gebieden.

Samenwerkende organisaties

De natuur is grotendeels in staat zichzelf in stand te houden. Daar waar dat niet lukt of niet wenselijk is, ligt het beheer en behoud in handen van verschillende Zeeuwse organisaties. Nationaal Park Oosterschelde, IVN, Terra Maris, Het Zeeuws Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Stichting Landschapsbeheer Zeeland hebben de handen ineengeslagen. Zij werken samen op het gebied van educatie, activiteiten en aan de promotie van de Zeeuwse natuur.

Beleef de Zeeuwse natuur

Laat je inspireren