Land van Saeftinghe

Zeeland, daar waar het land het water ontmoet. Waar je zeehonden en bruinvissen ziet maar ook de sporen van het eeuwenoude gevecht tegen de zee. Oude dijkdoorbraken hebben kreken en kwelen achtergelaten zoals de Noord- en Zuid-Braakman. De grillige vormen van de Oosterschelde zijn een direct gevolg van het gevecht tussen land en water. Maar je vindt hier ook het grootste schorrengebied van Europa, Het Verdronken Land van Saeftinge. Duik je onder in de Oosterschelde, dan zwem je tussen de sepia’s die hier speciaal komen paren.

Natuur in Zeeland

Zeeland kent verschillende natuurgebieden. Elk gebied heeft zijn eigen, unieke flora en fauna. Maar samen laten zij zien hoe nauw water en land met elkaar verbonden zijn. Voor iedere natuurliefhebber iets. In ieder seizoen de moeite waard. Wandel door de gebieden of pak de fiets. En geniet. Ontdek de natuur in Zeeland

Afwisselend landschap

Schorren, slikken, polders en dijken, maar ook bossen en duinen. Zeeland heeft een zeer afwisselend landschap. Plan Tureluur op Schouwen-Duiveland is een uniek natuurgebied dat ook wel de vogelboulevard van Zeeland wordt genoemd. Bossen, struiken en duinen vind je in de Manteling op de kop van Walcheren. Als je goed oplet zie de damherten door de bossen lopen.

Natte Natuur

Zeeland maakt onderdeel uit van de Voordelta, het gebied voor de kust van Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden. De Maas, Rijn en Schelde vertakken zich hier voordat ze de Noordzee bereiken. Het is een rijk ecosysteem waar tientallen beschermde diersoorten in voorkomen. In Zeeland vind je bijvoorbeeld de bruinvis of de gewone zeehond. Niet beschermd, maar wel bijzonder: het broedgebied van de sepia. De inktvis gebruikt de Oosterschelde als kraamkamer.

Zeehonden

Schoon water, rust, zandplaten, volop zon. Het is geen wonder dat de zeehond zich thuis voelt in de Zeeuwse wateren. In de Oosterschelde, Westerschelde en Grevelingen zie je dan ook regelmatig een koppie met de kenmerkende grote ogen boven het water uitsteken. Of ze liggen te zonnen op een van de zandbanken. Je kunt ze vanaf de kust zien. Of ga op zeehondensafari en bekijk ze van heel dichtbij.

Natuur activiteiten

Op pad met de boswachter of met een gids door het Verdronken Land van Saeftinge. Leer meer over Zeeland door op pad te gaan met een gids tijdens één van de natuur activiteiten in Zeeland. Zij vertellen je alles over de planten en dieren die je onderweg ziet. Strandjutten, met een boot op pad of wandelend door de Prunje of Mantelinge. Met een gids zie je vele malen meer.

Natuurgebieden

Breskens, Schoondijke