Natuurgebieden

Plan je ideale dagje uit

Kapelle

• kruiningen
Toon meer

Ideeën en verhalen

Zeeland, een ontmoeting tussen land en water

Zeeland, daar waar het land het water ontmoet. Waar je zeehonden en bruinvissen ziet maar ook de sporen van het eeuwenoude gevecht tegen de zee. Oude dijkdoorbraken hebben kreken en kwelen achtergelaten zoals de Noord- en Zuid-Braakman. De grillige vormen van de Oosterschelde zijn een direct gevolg van het gevecht tussen land en water. Maar je vindt hier ook het grootste schorrengebied van Europa, Het Verdronken Land van Saeftinge. Duik je onder in de Oosterschelde, dan zwem je tussen de sepia’s die hier speciaal komen paren.

Natuurgebieden

Schorren, slikken, polders en dijken, maar ook bossen en duinen. Zeeland heeft een zeer afwisselend landschap. Plan Tureluur op Schouwen-Duiveland is een uniek natuurgebied dat ook wel de vogelboulevard van Zeeland wordt genoemd. Bossen, struiken en duinen vind je in de Mantelinge op de kop van Walcheren. Als je goed oplet zie de damherten door de bossen lopen.

Natte Natuur

Zeeland maakt onderdeel uit van de Voordelta, het gebied voor de kust van Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden. De Maas, Rijn en Schelde vertakken zich hier voordat ze de Noordzee bereiken. Het is een rijk ecosysteem waar tientallen beschermde diersoorten in voorkomen. In Zeeland vind je bijvoorbeeld de bruinvis of de gewone zeehond. Niet beschermd, maar wel bijzonder: het broedgebied van de sepia. De inktvis gebruikt de Oosterschelde als kraamkamer.

Zeehonden

Schoon water, rust, zandplaten, volop zon. Het is geen wonder dat de zeehond zich thuis voelt in de Zeeuwse wateren. In de Oosterschelde, Westerschelde en Grevelingen zie je dan ook regelmatig een koppie met de kenmerkende grote ogen boven het water uitsteken. Of ze liggen te zonnen op een van de zandbanken. Je kunt ze vanaf de kust zien. Of ga op zeehondensafari en bekijk ze van heel dichtbij.

Excursies

Op pad met de boswachter of met een gids door het Verdronken Land van Saeftinge. Leer meer over Zeeland door op pad te gaan met een gids. Zij vertellen je alles over de planten en dieren die je onderweg ziet. Strandjutten, met een boot op pad of wandelend door de Prunje of Mantelinge. Met een gids zie je vele malen meer.