A Seal zeehondenopvang Stellendam

Zeehonden en bruinvissen in Zeeland

Zeehonden en bruinvissen; in Zeeland leven ze volop in het wild. Ze genieten van de mooie Zeeuwse natuur. Het schone water. En natuurlijk de ruimte en de rust. Het is fantastisch om deze dieren te zien. Soms van heel dichtbij. Zelfs een stoere zeebonk krijgt dan een klein hartje.

zeehonden

Zeehonden

Zeehonden lijken een ideaal leven te hebben. Lekker luieren op het strand. Genieten van de zon. En af en toe het water in voor een portie verse vis. Ze zitten overal. En met een beetje geluk spot je er één.

De meeste zeehonden leven in de Voordelta. Maar je ziet ook zeehonden in het Grevelingenmeer, de Westerschelde en de Oosterschelde. Bij eb zonnen ze vaak op de zandplaten. Bijvoorbeeld vlakbij de Plompe Toren op Schouwen-Duiveland. Met een verrekijker zijn ze daar goed te zien. Ook op de Hooge Platen in de Westerschelde bij Breskens zie je soms zeehonden. Soms lijkt het of ze precies jou aankijken. Met hun grote zeehondenogen. Het beste neem je een verrekijker mee. Of een fototoestel met veel zoom. Zo kun je de zeehonden vanaf het strand zien liggen.
In Zeeland komen twee soorten zeehonden voor. De gewone en de grijze. Dat klinkt niet bijzonder. Maar wacht maar tot je ze ziet. De gewone zeehond is het kleinst. Mannetjes worden maximaal twee meter. Ze hebben donkere vlekken op hun grijze, donkerbruine of zwarte vacht. De kop is klein. Zeker in verhouding tot het lichaam. Een grijze zeehond kan tot drie meter lang worden. Hij heeft een rechte snuit en gescheiden neusgaten. En wat zijn ze leuk.

A Seal is de naam van de zeehondenopvang en expo in Stellendam. Hier leer je alles over zeehonden. En je kunt zelfs een dag als zeehondenverzorger meewerken.

bruinvis

Bruinvissen

Bruinvissen glijden door het water. Sierlijk. Mooi. Een ervaring die je vakantie in Zeeland onvergetelijk maakt. De bruinvis is de meest voorkomende walvisachtige langs de Nederlandse kust. Je kunt ze spotten vanaf de wal. Bijvoorbeeld vanaf de havenpunt bij Zierikzee. Enkele tientallen wonen er in de Oosterschelde. In het voorjaar krijgen ze hier ook hun kalfjes.
Natuurlijk kun je ook het water op om zeehonden en bruinvissen te bekijken. Mee met een heuse zeehondensafari. Ervaren schippers weten ze zo te vinden. Zo ontmoet je de dieren in hun natuurlijke omgeving. Zonder ze te storen. Vanuit de haven van Burghsluis vaart het schip de MS-onrust regelmatig uit. Je komt dan bovendien alles te weten over de natuur in de Oosterschelde! Ook vanuit Yerseke vertrekken boottochten. En vanuit Sint-Annaland.

Gerelateerde tags:

Ontdek meer van Zeeland