Op smokkelpad

Een stevige fietstocht en twee wandelroutes op het snijvlak van België en Nederland. Fiets door weidse nieuwe polders in Nederland en dwaal langs verstilde akkertjes aan de Belgische kant van de grens. Deze tochten bieden volop afwisseling. Je doet stadjes en dorpjes aan, steekt een immens kanaal en kleine vaarten over en komt langs mooie natte natuur. Dit gebied heeft een roemruchte geschiedenis met steeds veranderende grenzen, strijdgewoel en een zeer levendige smokkelcultuur.

Ontdek te voet of op de fiets hoe mooi Zeeuws-Vlaanderen en Oost- en West-Vlaanderen zijn en geniet van de verschillen en overeenkomsten in cultuur, landschap en geschiedenis die je in beide landen tegenkomt!

De smokkelverhalen komen echt tot leven in de filmpjes van Simon de Smokkelaar. Simon is, zoals zijn naam al doet vermoeden, een smokkelaar. Althans dat is wat hij het allerliefste wil zijn. Zijn vader smokkelde boter in de jaren ‘50 en zijn opa smokkelde in de Eerste Wereldoorlog. Helaas voor Simon, zijn de grenzen tegenwoordig open. Hij vertelt de mensen graag de spannende (smokkel) verhalen die in deze grensstreek leven.

Download de brochure

De Grens

Heb je de grens wel eens van de andere kant bekeken? Als je op pad bent in Zeeland is de grens niet meer een obstakel zoals dit het 200 jaar geleden wel was. Aan de andere kant van de grens vind je ook tal van leuke activiteiten, mooie natuurgebieden en lekkere restaurantjes. In de interactieve kaart kun je zowel in Zeeland als in Vlaanderen zoeken.

Ken je Boerke?

Boerke is een stripfiguurtje, getekend door de Belgische (Meetjeslandse) striptekenaar Pieter De Poortere. Hij heeft vier wandelroutes aan de Nederlands-Belgische grens rond Boerke getekend. Deze bevatten een digitale 'Bangelijke Boerke Quiz' via QR-codes die je tijdens je tocht kunt inscannen met de smartphone! En er is een brochure  'Op stap met Boerke', die de onderstaande vier interactieve routes bevat, met routebeschrijving, begeleidende info en leuke stops met verrassende spelelementen.

Vier interactieve Boerke routes

 • Grensroute – 7,6 km (Waterland-Oudeman)
  Tast samen met Boerke de Belgisch-Nederlandse grens af en al wandelend kom je te weten hoe de grens tot stand kwam. Lees meer over deze route
 • Smokkelroute – 13 km (Sint-Laureins)
  Ontdek de oversteekplaatsen van smokkelaars en leer meer over het kat-en-muis-spel van ‘blauwers’ en ‘commiezen’. Lees meer over deze route
 • Draadroute – 10,5 km (Boekhoute)
  De Dodendraad was een afschrikwekkende grens tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wandel langs de herinneringen deze van deze versperring die een stempel drukte op de streek. Lees meer over deze route
 • Waterroute – 10,7 km (Assenede)
  Eeuwenlang schuurde de zee hier tegen het land aan. Van het gevecht dat de mens leverde met het water ontdek je nog stille getuigen in het landschap: dijken, kreken, kanalen… Lees meer over deze route

Financiering

De realisatie van Op Smokkelpad wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Europese Unie, de provincie Zeeland, de Gemeente Terneuzen en het Europees Landbouwbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.