De Zeeuwse knop als souvenir

De Zeeuwse knop (of eigenlijk knoop), is een onderdeel van de Zeeuwse klederdracht. Het was ooit het knopje op het hemdbord van de boeren mannen. Rond 1870 kreeg de knop de vorm zoals hij die nu heeft, een bol, omringd door kleine bolletjes.

Nu klederdracht uit het straatbeeld verdwenen is, dreigt de Zeeuwse knop ook verloren te gaan. Maar de Zeeuwse knop is de laatste jaren aan een nieuw leven begonnen. De knop is hip. Je ziet hem in allerlei vormen terugkomen, als drop, chocolade, maar ook als bakvorm.

Daarmee wint de knop ook weer terrein als sieraad. Eind negentiende eeuw werd de knoppe of knoap als sierspeld op ā€˜de musseā€™ gedragen. Nu zie je de Zeeuwse knop terug als broche, oorbel of halsketting. Niet alleen bij toeristen is de knop een populair cadeau. Ook de Zeeuwen zelf dragen de knop met trots.

Een Zeeuwse knop is een echte souvenir uit Zeeland. Als stuk zeep, als snoeperij, als sieraad of fietsbel, je kunt het zo gek niet bedenken. Je vindt de knop tussen de streekproducten, bij de juwelier of gewoon bij het VVV-inspiratiepunt bij jou in de buurt.

Gerelateerde tags: