Veiligheid op de Zeeuwse stranden

Veiligheid op de Zeeuwse stranden

De Zeeuwse stranden zijn van alle gemakken voorzien. Dat betekent ook dat aan je veiligheid wordt gedacht. Voor jou en voor de kinderen. We doen er hier alles aan om een stranddag onvergetelijk te maken, maar ook onbezorgd.

Strand

Kinderen

Meerdere Zeeuwse stranden hebben oriëntatiepalen. Een paal met een dierenfiguur of stripheld is een makkelijk te onthouden herkenningspunt voor je kind. Als ze uit het water komen vinden ze zo hun handdoek weer terug. Bij sommige strandposten kun je ook een polsbandje voor je kind krijgen, waarop je naam en telefoonnummer kunt schrijven.

Vlaggen

Bij strandwachtposten hangen gekleurde vlaggen die aangeven of het veilig is om te zwemmen.

  • Groen: zwemmen toegestaan;
  • Geel: gevaarlijk zwemmen en gevaarlijk voor drijfvoorwerpen zoals luchtbedden en grote speelgoedbeesten;
  • Rood: zwemmen verboden;
  • Rood met een blauw vlak in het midden: verbod op drijfvoorwerpen;
  • Wit met een blauw vraagteken: kind vermist of gevonden;
  • Blauwe vlag: Europees kenmerk voor schone en veilige stranden.

 

 

Stranden Zeeland

Zwemmen

Zwemmen is voor eigen risico. Als je de aanwijzingen van de strandwachten opvolgt, kan er eigenlijk niets gebeuren. Mocht je te ver in het water in de stroom terechtkomen, doe dan het volgende:

- Laat je meedrijven, zwem nooit tegen de stroom in;

- Zwem schuin naar de kant met de stroom mee;

- Blijf uit de buurt van pieren en paalhoofden;

- Volg altijd aanwijzingen op van de strandwachten

Strand

Paalhoofden

Je ziet deze golfbrekers vaak op de Zeeuwse stranden. Doordat ze het normale stromingspatroon onderbreken, kunnen zwemmers er, wanneer ze dicht op de palen zwemmen, naartoe getrokken worden. Dat kan zeer pijnlijke verwondingen opleveren, omdat de palen en de stenen die onderdeel uitmaken van een paalhoofd vaak vol schelpen en schelpresten zitten. Blijf, wanneer je in het water bent, dus ver uit de buurt van paalhoofden. Ook over paalhoofden lopen kan gevaarlijk zijn. Ze zijn vaak nat en glibberig en je kunt daardoor snel vallen waarbij je je ernstig kunt verwonden.

Strand

Strandbewaking

Op de hoofdstranden van de gemeenten vindt er bewaking plaats door speciaal opgeleide strandwachten.  Ze zijn aanwezig op de reddingsposten in juli en augustus. Bij mooi weer in de weekenden tijdens het badseizoen (van 15 mei t/m 15 september) is er ook strandbewaking. Een aantal strandposten beschikt over een snelle reddingsboot waarmee, bij goed weer, patrouille gevaren wordt. In geval van nood kan iemand snel uit het water gered worden.

Strand app

Voor een fijn en veilig dagje op het strand, download de Strandveiligheids app. Hierin vind je alles over je veiligheid op het strand en tijdens watersportactiviteiten op de stranden in de Gemeente Veere, zoals de strandposten, de strandvlaggen en stromingen, het actuele weer, de huisartsposten en strandpaviljoens. Download de app in de Google Play Store of Apple Store

Gerelateerde tags: