Strand Breskens

Wandelnetwerk Grenzeloos wandelen

Grenspaal Zeeuws-Vlaanderen

Grenzeloos wandelen in West-Zeeuws-Vlaanderen

In West-Zeeuws-Vlaanderen wandel je zó de grens over. Via oude polders, stranden, dorpen en historische steden ontdek je grenzeloos West-Zeeuws-Vlaanderen. Op de wandelkaart ‘Grenzeloos wandelen’ vind je alle informatie en wandelknooppunten van dit gebied. Je kunt er je eigen wandelroute mee uitstippelen. Je bepaalt zelf waar en hoe lang je wandelt.

Polder Cadzand

Oude Polders en cultuurlandschap

De polders rond Cadzand zijn in verschillende fases aangelegd en dat zie je terug in het landschap. In de vroege Middeleeuwen werden lage dijken rond kleine polders aangelegd. Hier loop je door de meidoorn. In de late Middeleeuwen werden de dijken én de polders groter van omvang. Deze herken je aan bijvoorbeeld knotwilgen en populieren. Wil je exact weten hoe de polders zijn aangelegd rondom het voormalige eiland Cadzand? Maak dan de polderpuzzel die je langs de wandelroute vindt.

Retranchement

Sporen van de strijd: Staats-Spaanse linies

Overal in Zeeuws-Vlaanderen vind je sporen van strijd. Aardenburg is de oudste stad van Zeeland en de Romeinen hadden er een grote nederzetting. De resten daarvan zijn te zien in het Archeologisch Museum. De wallen en poorten die je nu nog ziet bij Aardenburg stammen uit de Staats-Spaanse strijd. De linies van deze hevige strijd zie je nog goed terug bij Sluis en Retranchement. Bij Retranchement vind je de Staatse forten Oranje en Nassau. In IJzendijke staat museum Het Bolwerk waar je alles te weten kunt komen over vestingbouw in Zeeuws-Vlaanderen door de eeuwen heen.

het Zwin

Stranden en het Zwin

West-Zeeuws-Vlaanderen heeft brede zandstranden met uitzicht over de Westerschelde. Ga er uitwaaien of tussen het wandelen door even afkoelen met een frisse plons. Aan de kust langs de Belgische grens ligt natuurgebied het Zwin. Vroeger liep hier een zeearm landinwaarts. De zeearm is inmiddels al jaren verzand, maar de zee heeft hier nog wel vrij spel. Dat zorgt voor een dynamisch landschap. Geen wandeling is hier hetzelfde. Het strand, de duinen en de schorren veranderen constant. Je kunt zowel het Zeeuwse als het Vlaamse deel van het Zwin verkennen, want het wandelnetwerk gaat hier de grens over. Wie meer wil weten over het Zwin kan terecht in het Bezoekcentrum.

Haaientanden zoeken

Haaientanden zoeken

Door de stevige stroming in het Zwin, komen regelmatig nieuwe zandlagen boven te liggen. En daarmee komen er ook nieuwe fossiele haaientanden boven. Nergens vind je er zoveel als op de stranden van het Zwin en omgeving. Een goede vindplaats is de vuurtoren van Nieuwvliet.

 

Sluis

Bourgondisch Sluis

In Zeeuws-Vlaanderen kun je goed eten en drinken. Zeeuws-Vlamingen zijn echte Bourgondiërs. Sluit je wandeling bijvoorbeeld af in Sluis. De stad barst van de goede restaurants en gezellige terrassen.

Belfort Sluis

Koop je wandelroute direct online

Je hoeft niet uit wandelen te gaan om je wandelkaart te kopen. Je kunt de routekaart Grenzeloos wandelen ook in de webshop bestellen. Ook kun je hier je eigen wandelroute plannen via de routeplanner. 

Nieuwvliet

Toegangsregels

Een gedeelte van de routes gaat over particulier eigendom, je bent hier te gast. Voor deze terreinen gelden de onderstaande regels:

  1. Alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang
  2. Betreden op eigen risico
  3. Geen toegang met honden, paarden, fietsen, brommers en motoren tenzij anders aangegeven
  4. Hou voldoende afstand ten opzichte van het vee
  5. Het pad is gesloten op 1 januari
  6. Het pad kan tijdelijk afgesloten zijn
  7. Laat geen afval achter
  8. Wanneer je je niet aan de voorwaarden houdt, vervalt de toestemming de grond te betreden (art 461 wetboek van strafrecht)

 

St. Baafs

Toegang particuliere gronden

De toegang over de particuliere gronden is dus verboden met honden, paarden, fietsen, brommers en motoren. Honden kunnen ziektes overbrengen op het vee en het wild verstoren. Daarom zijn gedeeltes van de route afgesloten voor honden. Dit wordt op de routekaart aangegeven (rode stip met pijl). Met behulp van de kaart kun je dan wel een alternatieve route over de verharde weg volgen.

 

Eigen veiligheid

Voor de eigen veiligheid: hou voldoende afstand tot het vee en ga zeker niet voeren. Met name paarden kunnen dan erg opdringerig worden. Het pad kan tijdelijk afgesloten zijn voor bijvoorbeeld werkzaamheden of de jacht. De eigenaar geeft dit aan op de routeborden zodat je een alternatieve route kunt volgen.

Wanneer we ons aan de regels houden dan kunnen we ook in de toekomst gebruik blijven maken van deze terreinen.

Gerelateerde tags: