Plompe toren Schouwen-Duiveland

Wandelnetwerk Langs water en land

Schip Bruinisse

Toen het water tussen de vier eilanden Schouwen, Bommenede, Dreischor en Duiveland werd ingepolderd, ontstond Schouwen-Duiveland. Dit meest noordelijke eiland van Zeeland biedt volop mogelijkheden om te wandelen. Het landschap is afwisselend. Ontdek met het wandelnetwerk ‘Schouwen-Duiveland’ de duinen, weidse uitzichten, dijken, polders, inlagen, akkers en meer.

Strand Schouwen-Duiveland

Struinen over een heerlijk breed strand

Langs de westkant van Schouwen-Duiveland strekt zich een 21 kilometer lang zandstrand uit. Fantastisch breed met alle ruimte om te wandelen en te relaxen. Er zijn verschillende overgangen en bij alle overgangen heeft het strand zijn eigen karakter (familie-, natuur- of sportstrand). De gemeente Schouwen-Duiveland heeft een handige kaart met een overzicht van de verschillende soorten stranden.

Plan Tureluur

Natuur aan de zuidkust

Langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland heb je vanaf de dijken een schitterend uitzicht over Nationaal Park de Oosterschelde. Neem je verrekijker mee om vogels te spotten, maar met een beetje geluk zie je ook zeehonden op de zandplaten. Aan de landzijde liggen oude polders en inlagen, een aaneenschakeling van natuurgebieden onder de naam ‘Plan Tureluur’. Het is één van de meest vogelrijke gebieden van Nederland. Zowel trek-, water- als weidevogels voelen zich hier thuis. Je kunt ze goed bekijken vanaf kijktorens en uitkijkpunten.

Meeuwenduinen

De Kop van Schouwen en Boswachterij Westerschouwen

Op de Kop van Schouwen vind je een prachtig duin- en boslandschap bestaande uit de Boswachterij Westerschouwen, de Meeuwenduinen en de Vroongronden. Rollende duinen, dennenbomen, loofbossen, stuifduinen en overal het geluid van de zee op de achtergrond. In de Boswachterij kun je, als je geluk hebt, rond de schemering reeën spotten.

Kerkring Dreischor

Boerenland

Vooral aan de oostkant van het eiland is er nog een levendige agrarische sector. Je wandelt er over dijken met uitzicht over polderakkers. Noordgouwe  en Dreischor  zijn prachtige authentieke ringdorpen. In dat laatste dorp staat Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg . Het museum is gevestigd in een gerestaureerde achttiende-eeuwse boerderij. Je komt er alles te weten over het boerenleven en de vlascultuur van vroeger.

Watersnoodpad

Het Watersnoodpad op Schouwen-Duiveland werd in 2014 uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar. De wandelroute is 154 kilometer lang en bestaat uit 10 etappes van zo'n 7 tot 20 kilometer.
De route voert langs veel plaatsen die onder water kwamen tijdens Watersnoodramp in 1953. De rechte wegen, de helderrode daken van de herbouwde boerderijen, de monumenten, geschenkwoningen en een overgebleven kreek herinneren nog altijd aan de Ramp.
Het Watersnoodpad is ontwikkeld door de KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland. De wandelgids van deze route is verkrijgbaar bij de boekhandels en via de KNBLO.

Strandpalen Schouwen-Duiveland

Koop je wandelroute direct online

Je hoeft niet uit wandelen te gaan om je wandelkaart te kopen. Je kunt de routekaart ‘Schouwen-Duiveland’ ook in de webshop bestellen. Of plan je route hier via de routeplanner.

Vroongronden

Toegangsregels

Een deel van de routes gaat over particulier eigendom, je bent hier te gast. Voor deze terreinen gelden de onderstaande regels:

1. Alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang
  2. Betreden op eigen risico
  3. Geen toegang met honden, paarden, fietsen, brommers en motoren tenzij anders aangegeven
  4. Hou voldoende afstand ten opzichte van het vee
  5. Het pad is gesloten op 1 januari
  6. Het pad kan tijdelijk afgesloten zijn
  7. Laat geen afval achter
  8. Wanneer je je niet aan de voorwaarden houdt, vervalt de toestemming de grond te betreden (art 461 wetboek van strafrecht)

Vuurtoren Schouwen-Duiveland

Toegang particuliere gronden

De toegang over de particuliere gronden is dus verboden met honden, paarden, fietsen, brommers en motoren. Honden kunnen ziektes overbrengen op het vee en het wild verstoren. Daarom zijn gedeeltes van de route afgesloten voor honden. Dit wordt op de routekaart aangegeven (rode stip met pijl). Met behulp van de kaart kun je dan wel een alternatieve route over de verharde weg volgen.

Eigen veiligheid

Voor de eigen veiligheid: hou voldoende afstand tot het vee en ga zeker niet voeren. Met name paarden kunnen dan erg opdringerig worden. Het pad kan tijdelijk afgesloten zijn voor bijvoorbeeld werkzaamheden of de jacht. De eigenaar geeft dit aan op de routeborden zodat je een alternatieve route kunt volgen.

Wanneer we ons aan de regels houden dan kunnen we ook in de toekomst gebruik blijven maken van deze terreinen.