Parelroute Veere

Parelroutes in Zeeland

Plan je ideale dagje uit

Toon meer

Parelroutes in Zeeland

Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met de parelroutes ontdek je deze verborgen schatten. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken, te luisteren en te doen. Ook hier ligt een parel verstopt. Volg de route met aanwijzingen ga mee op zoek. Tijdens de zoektocht leer je hoe rijk Zeeland is aan geschiedenis, natuur en nog veel meer. Ontdek parels, ontdek Zeeland!

Parelroutes maken gebruik van de hele omgeving. Tijdens de interactieve wandeling gebruik je je ogen, oren, handen en voeten. Ga met het hele gezin op ontdekking. De elementen die je onderweg tegenkomt zijn onderdeel van de route. Maak opdrachten of ga op speurtocht. Download een Parelroute via de Zeeland App en onderweg kun je via je telefoon filmpjes bekijken.

In heel Zeeland zijn diverse Parelroutes te vinden. De routes lopen deels via het wandelroutenetwerk en deels hebben ze een eigen route. De Parelroutes vertellen het verhaal van Zeeland. Door de Parelroutes aan elkaar te verbinden, ontstaat één lange wandeling: het Oesterpad. Tijdens je wandeling over het Oesterpad, ontdek je de Parels van Zeeland.

Zeeland is een land in zee en heeft een lange geschiedenis met het water. Vaak zijn de Zeeuwen in gevecht geweest met de zee. Met als dieptepunt de Watersnoodramp in 1953. Een groot deel van Zeeland liep toen in de nacht van 1 februari onder water als gevolg van doorgebroken dijken. De Watersnoodroute is dan ook een Parelroute. Omdat de Zeeuwen sterker uit deze strijd zijn gekomen.

Er lopen ook Parelroutes door steden en dorpen die beeldbepalend zijn voor de rijke geschiedenis van Zeeland. De vele monumenten en historische gebouwen in Zierikzee vertellen over het rijke handelsverleden. Het bijzondere Zeeuwse licht trok kunstenaars als Mondriaan en Toorop naar Domburg. Het oorlogsverleden van Zeeland is nog tastbaar in dorpen als Westkapelle.

Maar Parelroutes in Zeeland voeren je ook door de natuur. Zoals de Zeepeduinen bij Westenschouwen. Ontdek met het hele gezin het duinlandschap, bekijk de Shetlandpony’s die dit gebied begrazen. Nationaal Park Oosterschelde is een Zeeuwse Parel. Al wandelend langs de oevers van de Oosterschelde ontdek je dieren en planten die hier leven.

Download de beschikbare Parelroutes via de Zeeland App. Er komen telkens nieuwe Parelroutes beschikbaar dus hou de app in de gaten voor nieuwe ontdekkingstochten in Zeeland.