Natuurgebied Tholen

Wandelnetwerk Eiland Tholen

Brug Tholen

Het best bewaarde geheim van Zeeland

Tholen wordt wel het best bewaarde geheim van Zeeland genoemd. Het is van alle Zeeuwse eilanden het langst een echt eiland gebleven. Met het wandelnetwerk ontdek je hier de mooiste plaatsen. De natuur en de ontspannen sfeer in de dorpen zorgen dat je binnen een dag volledig onthaast. Tegenwoordig is Tholen een schiereiland, verbonden met het vasteland door dammen en dijken. Op de grens van land en water heeft watersport een belangrijke plaats ingenomen.

Tholen

Eiland Sint Philipsland

Sint Philipsland (Flipland) is het kleinste bewoonde eiland van Zeeland. De huizen in het gelijknamige dorp leunen pal tegen de dijk. Hier woont ongeveer de helft van de bevolking. De andere helft woont in Anna Jacobapolder of in het gehucht Sluis. Met het wandelnetwerk maak je een wandeling langs de dorpen. Trek je wandelschoenen aan en ervaar de rust en ruimte, die zijn hier al eeuwen gewaarborgd.

 

Haven Stavenisse

Stavenisse leeft met water

De wandeling ‘Stavenisse leeft met water’ gaat door en om het dorp Stavenisse. Het laat zien hoe het dorp leeft aan de rand van de Oosterschelde. Nationaal Park Oosterschelde is het grootste Nationaal Park van Nederland. Ook zie je de sporen van de watersnoodramp van 1953.

Ommetje Stavenisse

Startpunt: Voorstraat 42 bij het Watersnoodhuis (op de hoek bij de haven)
Lengte: ca 1,5 km
Bewegwijzering: Groene bordjes met rode richtingspijlen met icoontje van het Watersnoodhuis

Sint-Annaland

Sint-Annaland

Tijdens de wandeling 'Bruisend dorp aan de Oosterschelde' leer je het ‘ring-voorstraat-dorp’ Sint-Annaland kennen. De Voorstraat loopt van de haven naar de kerk, die is omgeven door een ring. Onderweg kom je langs de jachthaven aan de Krabbekreek en andere bezienswaardigheden.

Ommetje Sint-Annaland

Startpunt: Bierensstraat 6 bij Museum de Meestoof
Lengte: ca 1,5 km
Bewegwijzering: Groene bordjes met gele richtingspijlen

 

Raadhuis Oud-Vossemeer

Oud-Vossemeer

In Oud-Vossemeer kun je de wandeling 'Roosevelt' doen. Je wandelt langs diverse gebouwen en locaties die verbonden zijn met de Nederlandse familie Van Rosevelt, bloedverwanten van de Amerikaanse presidenten Theodore en Franklin Roosevelt.  

Ommetje Oud-Vossemeer 

Startpunt: In de Raadhuisstraat bij het smidsklokje/travaille
Lengte:  ca 3,5 km
Bewegwijzering: Groene bordjes met rode richtingspijlen met icoontje van het wapen van de familie ‘Roosevelt’

Rotgans Anna Jacobapolder

Anna Jacobapolder

Wandel langs kreken, slikken en de laatste hollestelle van Zeeland. Dat is een kunstmatige drinkput voor vee, gevuld met zoet water, in een zout water gebied. Tijdens de wandeling ‘Ruum Oord’ rondom Anna-Jacobapolder kom je de hollestelle tegen.

Ommetje Anna Jacobapolder 

Startpunt:  Rijksweg 5 bij Hotel Oosterschelde/Restaurant ‘t Veerhuis
Lengte: ca 9 km
Bewegwijzering: Groene bordjes met gele richtingspijlen

Slikken Sint Philipsland

Sint Philipsland

De wandeling ‘De ronde van Flupland’ voert je langs het dorp Sint Philipsland. Door twee stormvloeden verdween het vroegere dorp Philipskerke en de polder bleef drijvende. Het huidige Sint Philipsland is ontstaan na de 2e inpoldering in 1645.

Ommetje Sint Philipsland

Startpunt: Aan de Kerkring bij de Nederlands Hervormde Kerk
Lengte:  ca 4 km
Bewegwijzering: Groene bordjes met gele richtingspijlen

Meer ommetjes op Tholen

Er bevinden zich naast de bovengenoemde ommetjes nog meer ommetjes op Eiland Tholen. In Sint-Maartensdijk, Scherpenisse, Poortvliet en Tholen zijn namelijk ook dorpsommetjes te vinden. Bekijk ze op eilandtholen.nl.

Haven Stavenisse

Bekijk je wandelroute direct online

Je hoeft niet uit wandelen te gaan om je wandelkaart te gebruiken. Je kunt de routekaart ‘Tholen’ ook inzien en downloaden via eilandtholen.nl. Ook kan je hem gratis afhalen op Tholen bij de Toeristische Informatiepunten en veel verblijfsrecreatie en horeca-ondernemers.

Bloemenveld Sint Annaland

Toegangsregels

Een gedeelte van de routes gaat over particulier eigendom, je bent hier te gast. Voor deze terreinen gelden de onderstaande regels:

  1. Alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang
  2. Betreden op eigen risico
  3. Geen toegang met honden, paarden, fietsen, brommers en motoren tenzij anders aangegeven
  4. Hou voldoende afstand ten opzichte van het vee
  5. Het pad is gesloten op 1 januari
  6. Het pad kan tijdelijk afgesloten zijn
  7. Laat geen afval achter
  8. Wanneer je je niet aan de voorwaarden houdt, vervalt de toestemming de grond te betreden (art 461 wetboek van strafrecht)
Reygersburg Sint Maartensdijk

Toegang particuliere gronden

De toegang over de particuliere gronden is dus verboden met honden, paarden, fietsen, brommers en motoren. Honden kunnen ziektes overbrengen op het vee en het wild verstoren. Daarom zijn gedeeltes van de route afgesloten voor honden. Dit wordt op de routekaart aangegeven (rode stip met pijl). Met behulp van de kaart kun je dan wel een alternatieve route over de verharde weg volgen.

 

Eigen veiligheid

Voor de eigen veiligheid: hou voldoende afstand tot het vee en ga zeker niet voeren. Met name paarden kunnen dan erg opdringerig worden. Het pad kan tijdelijk afgesloten zijn voor bijvoorbeeld werkzaamheden of de jacht. De eigenaar geeft dit aan op de routeborden zodat je een alternatieve route kunt volgen.

Wanneer we ons aan de regels houden dan kunnen we ook in de toekomst gebruik blijven maken van deze terreinen.

Gerelateerde tags: