Duiken en snorkelen

Plan je ideale dagje uit

Toon meer

Duiken in Zeeland

Scheepswrakken, parende sepia’s, zeepaardjes. De wereld onder water is in Zeeland minstens even kleurrijk en afwisselend als de wereld op het land. De Zeeuwse wateren zijn dan ook populaire duikgebieden in West-Europa. Met name Nationaal Park de Oosterschelde en de Grevelingen zijn drukbezochte duikwaters.

Duikwrakken

Behalve vanwege de bijzondere flora en fauna, zijn sommige Zeeuwse wateren ook bekend vanwege de duikwrakken die er te vinden zijn. Het zestig meter lange schip Le Serpent werd speciaal voor sportduikers afgezonken in het Grevelingenmeer. Het schip ligt op zo’n 23 meter diepte. Of duik naar het ‘Galjoen zonder Poen’. Het ligt 25 meter onder de zeespiegel in de Oosterschelde.

Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde staat onder meer bekend als de kraamkamer voor de sepia, een inktvis. In het voorjaar komen ze richting Oosterschelde om hier hun eieren te leggen. Ze zijn vooral te zien aan de voet van de Zeelandbrug aan de kant van Zierikzee. Elk jaar komen honderden duikers naar deze stek om het spektakel onder water te bekijken.

Stroming

Duiken in Zeeland is mooi maar hou wel rekening met de omstandigheden. Harde wind, sterke stroming, getijden, het kan allemaal invloed op je duik hebben. Een aantal duikwateren zijn geschikt voor beginners, maar voor sommige plekken moet je meer ervaren zijn. Duik daarom nooit alleen en bereid je duik goed voor.

Duikcentra

Als je wilt kennismaken met de duiksport kun je op verschillende plekken in Zeeland terecht. Maak een introductieduik bij één van de vele Zeeuwse duikcentra. Heb je al eens gedoken en wil je graag een duikopleiding volgen? Bekijk dan de duikverenigingen bij jou in de buurt.

Alle duiklocaties op een kaart

Zeeland heeft in totaal meer dan honderd duikplaatsen. Bekijk op deze interactieve kaart waar je kunt duiken in Zeeland. Je kunt per locatie bekijken welke dieren en planten er onder water leven. En er staat bij aangegeven welke voorzieningen er op de duiklocatie zijn.

Niet-duikers

In gezelschap van duikers, maar zelf niet het water in? Ook voor niet-duikers is er genoeg te zien en doen in Zeeland. Varen langs de eilanden op de Grevelingen, zeehonden spotten op de Oosterschelde, shoppen in Middelburg. Of stap op de fiets en ontdek Zeeland boven water met een van onze fietsroutes in het fietsknooppuntensysteem.

Nederlandse Onderwatersport Bond

Wil je meer weten over duiken in Nederland, duikopleidingen of duikverenigingen? Bezoek dan www.onderwatersport.org of volg de NOB op Facebook of Twitter.