Vissen in Zeeland

Zeeland heeft vissers veel te bieden. Daarom is Zeeland zo geliefd. Overal vind je waterkanten. Naast de Noordzeekust zijn er natuurlijk de zoute binnenwateren. Veerse Meer, Grevelingenmeer, Oosterschelde en Westerschelde. De variatie is groot. Van strand tot dijk. Van kreek tot bootvissen. De recreatievisser én de sportvisser halen hier hun hart op. Zeeland combineert unieke visstekken met prachtige natuur.

Wie vist, is even weg uit de drukte. Zéker in Zeeland. Het enige dat je hoort, zijn vogels. De zachte wind en het kabbelende water. Misschien geen vis gevangen. En toch op en top ontspannen.

Er zijn verschillende vergunningen verkrijgbaar in Zeeland. Maar een vergunning is niet overal verplicht. Je hebt de VISpas nodig om te vissen in de veelal zoete binnendijkse wateren. En kanalen,  zoals het Kanaal van Gent naar Terneuzen en het Kanaal door Walcheren. Deze pas heb je ook nodig voor het zoute Veerse Meer en Grevelingenmeer. 

Sportvissers kunnen in Zeeland vanaf de oever vissen. Bijvoorbeeld vanaf het strand of de dijk. Dat betekent dat je vist in kustwater. Hier heb je geen vergunning voor nodig. Maar je mag niet helemaal losgaan. Maximaal twee hengels, met maximaal 3 haken. Een klein deel van de stranden van Walcheren behoort tot de visserijzone. Dit zijn stranden ten noorden en zuiden van Domburg. Hier gelden geen beperkingen voor het aantal hengels en het aantal haken. Met een VISpas of wormenspitvergunning mag je zeeaas spitten. Dat kan dan op de aangewezen spitvakken rondom de Oosterschelde en Westerschelde.

Informatie over de passen en over de aanschaf vind je op www.sportvisserijnederland.nl. Ook hengelsportzaken verkopen de vispas.

Op veel stranden vind je pieren. Dit zijn prachtige visstekken aan de Noordzee. Een vooruitgeschoven post in zee. Misschien is strandvissen wel de meest toegankelijke en populaire manier van zeevissen. Bekende en goede strandstekken zijn Domburg en Zoutelande. Zéker voor wie op zeebaars en geep wil vissen.

De zoute binnenwateren hebben dijken met mooie visstekken. De honderden kilometers aan dijken bieden volop mogelijkheden. Enkele goede stekken zijn: Breedsendijk in Yerseke, Strekdam Cauwers inlaag bij Zierikzee, aanlegplaats Kamperland en de zeedijk bij Westkapelle.

Vissen vanaf een boot

In de wintermaanden trekt de vis naar dieper water. Je kunt dan het best vanaf een boot vissen. De grootste kans dat je dan iets vangt. Een populaire boot visstek vind je op de Oosterschelde. Bij de Zeelandbrug. Ook de stekken bij Stavenisse en het Goese Sas leveren goede visvangsten op. Heb je geen eigen boot. Scheep dan in aan boord van een charterboot. Hengels, aas, eten en drinken zijn aan boord. Je vaart af naar de mooiste visstekken op de Oosterschelde. En dan is het afwachten…

Ook voor de witvisser en karpervisser komen aan hun trekken in Zeeland. Bijvoorbeeld in de grachten rondom Goes, Middelburg en Zierikzee. De Stelleplas bij Heinkenszand, het Goese Meer bij Goes en zijn zoetwater plassen. De Damse Vaart loopt vanuit het centrum van Sluis richting Belgische grens. Hier kun je vissen op met name karper en zoetwatersoorten als snoek, zeelt, voorn en brasem. Ook de Zeeuwse kreken zijn een bezoek meer dan waard.

Visaas

Vissers zijn altijd op zoek naar het ideale aas voor op de haak. De zeepier en de zager zijn de meest gebruikte aassoorten aan de Zeeuwse kust. Hiermee zijn eigenlijk alle vissoorten te vangen. Er is niets zo vervelend als zonder visaas zitten. Of met een gebroken lijn. Gelukkig vind je in Zeeland ook een aantal hengelsportwinkels. En leuke cafés voor vissers en hengelaars met visserslatijn.  

Gerelateerde tags: