HomeHome
Live-work
Zeeuwse Landmarks

Zeeuwse Landmarks

Oosterscheldekering Zeeland Deltawerken
Abdijplein Middelburg - Zeeuws Museum

Zeeland Landmarks

Wat is het eerste waar je bij denkt aan Zeeland? Met Landmarks bedoelen we niet de bezienswaardigheden in Zeeland, maar dat wat Zeeland, Zeeland maakt. Misschien denk je aan de Zeelandbrug of Concert at Sea. Hieronder vind je dé 18 Landmarks van Zeeland!

Infrastructuur

Oosterscheldekering

30 jaar na voltooiing van dit Deltawerk komen er nog steeds internationale delegaties kijken naar wat de Nederlandse waterbouwkundigen hier hebben gebouwd. De Oosterscheldekering is dan ook een van de meest revolutionaire waterbouwkundige kunstwerken ter wereld! Zij is hét voorbeeld hoe Nederlandse waterbouwkundigen innovatief pionierden om het land na de watersnoodramp van 1953 waterveilig te maken.

Zeelandbrug

Wie van Rotterdam naar Zeeland komt, kan er niet omheen: de Zeelandbrug. Één van de meest herkenbare en gefotografeerde beeldelementen uit Zeeland. De bouw en exploitatie lag geheel in handen van de Zeeuwen. De Zeelandbrug is een belangrijke verbinding tussen Rotterdam en Zeeland en tegelijkertijd een indrukwekkend bouwwerk. 

Nieuwe Sluis Terneuzen

Door de directe ligging aan de Noordzee en België en Frankrijk als achterland verbinden de Zeeuwse havens zeevaart met binnenvaart. De Nieuwe Sluis Terneuzen biedt meer maritieme kansen. Zeven Europese havens worden hierdoor met elkaar verbonden.

Lees meer over

de verbindende Zeeuwse Landmarks

Uit de zee

Innovatieve visserij

Met de groeiende wereldbevolking en overbevissing van zeeën, ligt kweek van vis, schaal- en schelpdieren (aquacultuur) voor de hand. In Zeeland, provincie van zilte streekproducten, hebben ondernemers die handschoen opgepakt. Zo ontstaat innovatieve visserij met duurzaam gekweekte vis, gewoon van om de hoek. De provincie is hét centrum voor de Nederlandse aquacultuur. 

Zeewier kweken

Zeeland was de eerste provincie in Nederland met een zeewierboerderij! Zeewier is van groot belang voor onze planeet, het neemt CO2 op, ademt zuurstof uit en filtert het zeewater. Na de proefboerderij uit 2011 van Wageningen University & Research zijn Zeeuwse start-ups aan de slag gegaan met de duurzame zeewier productie en met succes! 

Oesterputten Yerseke

In Zeeland begonnen we 150 jaar geleden al met het kweken van oesters. Deze oesterputten worden nu nog steeds gebruikt. Meer dan 80% van de oesters uit Zeeland wordt in Nederland afgezet. Ongeveer de helft van de oogst wordt geëxporteerd naar België als belangrijkste exportmarkt. Italië, Duitsland en Frankrijk zijn de opvolgende exportmarkten waar veel aan geleverd wordt.

Wil je meer weten

over de Landmarks uit de zee?

Culinair

Fruitteelt Kapelle

Appels, peren, zwarte bessen, pruimen en kersen. Ze doen het goed in Zeeland. Dankzij de Zeeuwse klei en het Zeeuwse klimaat. Dat weten ze in het hele land en daarbuiten. Zeeland heeft per oppervlakte de meeste fruitteelt van heel Nederland. Meer dan 4000 hectare boomgaarden. Zoete en stevige producten. Puur van smaak.

Sterrenrestaurants

Zeeland telt meer toprestaurants per hoofd van de bevolking dan waar dan ook in Nederland. Acht locaties met twaalf Michelinsterren. Het is niet voor niks dat Zeeland de thuisbasis is voor zoveel toprestaurants. De nabijheid van de zee, de zilte lucht, de vele zonuren en de kalkrijke bodem zorgen voor de ideale bron voor de befaamde Zeeuwse streekproducten.

Land van Saeftinghe

Foodpionier Jean-Pierre van Wesemael van Saeftinghe Zilt begon met zeekraal en lamsoor. Nu teelt hij zeekool en zeebanaan. Exclusieve zeegroenten: toprestaurants in heel Europa maken er bijzondere gerechten mee. De ligging aan het Land van Saeftinghe geeft de mogelijkheid om zeegroenten te telen van hoge kwaliteit en een unieke smaak. 

Laat je verrassen door

Culinaire Zeeuwse Landmarks

Op zee

Wind op zee

Zeeland is verbonden met de zee, ook voor de transitie naar duurzame energiebronnen. Aan de kust kunnen we profiteren van de krachtige wind. In 2017 koos de Deense windparkbouwer Ørsted voor een basis in de haven van Vlissingen van North Sea Port voor de bouw en het onderhoud van de windparken Borssele 1 en 2. De infrastructuur en de ervaring met wind op zee waren doorslaggevend.

Michiel de Ruyter

11 jaar was Michiel de Ruyter (1607-1676), die geboren is in Vlissingen, toen hij als bootsjongen aanmonsterde. Hij klom op tot stuurman, kapitein en uiteindelijk tot luitenant-admiraal en zag vele zeeën en landen, ook als koopman. In zijn tijd werkten veel mensen in de scheepvaart: zowel op zee als aan de wal. Dat hij in Zeeland begon is niet voor niets. De provincie biedt kansen op het gebied van scheepvaart.

Westerschelde

De handelsroute over de Westerschelde brengt veel bedrijvigheid met zich mee. De zeearm is een belangrijke transportader voor de economie in binnen- én buitenland. Niet alleen de scheepvaart profiteert van de Westerschelde. Ook voor de landbouw zijn de mogelijkheden van de Westerschelde onuitputtelijk.

Ontdek meer over

de Landmarks op zee

Historie

Abdij Middelburg

Hier komt de geschiedenis van Zeeland op één plek samen. De Abdij is een indrukwekkend bouwwerk dat al bijna 900 jaar oud is. Eeuwenlang was het een ontmoetingsplaats om God te dienen. Al snel ook de plaats waar het Zeeuwse bestuur zich verenigde. Nog steeds ontmoeten we elkaar hier op bijzondere en dagelijkse momenten.

Badpaviljoen Domburg

Vanaf begin 1880 vestigde de Amsterdamse arts Johann Mezger, fysiotherapeut avant la lettre, zich in de zomermaanden in Domburg. Zijn patiënten, vooral Europese adel, volgden hem. Zij zochten een passend onderkomen en vanaf 1889 konden ze terecht in het Badpaviljoen. Dit hotel staat ook nu nog beeldbepalend op een hoog duin.

Watersnoodmuseum

In het Watersnoodmuseum vind je alles over de watersnoodramp van 1953. Een ramp die nooit vergeten mag worden. Maar ook eentje waaruit geleerd werd en waar Zeeuwen hun overlevingskracht laten zien. Er worden verhalen verteld over overstromingen en wederopbouw.

Duik in het verleden

Landmarks met een bijzondere geschiedenis

Nóg meer Zeeuwse landmarks

Four Freedoms Awards

Eens in de twee jaar worden de Four Freedoms Awards uitgereikt in Zeeland in de Abdij Middelburg. Het andere jaar vindt dit plaats in New York. In Middelburg hebben we sinds 1982 onder andere de Dalai Lama, Nelson Mandela en Angela Merkel mogen ontvangen hier in Zeeland.

University College Roosevelt

Het Engelstalige University College Roosevelt (UCR) in Middelburg leidt jaarlijks 600 studenten op tot bachelor in een van de ‘liberal arts’. De studenten komen uit binnen en buitenland en zorgen voor een geheel eigen, internationale dynamiek in de Zeeuwse hoofdstad.

Concert at Sea

Concert at Sea is een geliefd festival bij heel veel Nederlanders, begrijpelijk ook. Waar vind je tenslotte een festival met zo’n uitzicht? Hier komt de geschiedenis van Zeeland op één plek samen.