HomeHome
Visit
Blogs
5 tips om culinair Zeeland te beleven

5 manieren om culinair Zeeland te beleven!

Zeeland is waar paradijs voor culinaire liefhebbers. Vis, kreeft, schelp- en schaaldieren worden er in groten getale gevangen én gekweekt. Denk aan de befaamde Zeeuwse platte én de Zeeuwse bolle oesters (ook bekend als creuse oesters). Maar er is meer. Zilte zee groenten en lokale natuur gebrouwen drankjes. Check onze 5 leukste tips om zelf culinair Zeeland te ervaren!

1. Ga zelf oesters en mossels rapen

De Zeeuwse oesters en mossels zijn heerlijk, tenminste, als je een liefhebber bent! Je bestelt ze praktisch overal op de Zeeuwse terrassen en in restaurants, maar hoe leuk is het om ze zelf te rapen? Lekker voor thuis of gewoon te bereiden op je vakantieadres. We geven je tips voor de beste spots!

Iedereen die regelmatig over de N59 rijdt (ter hoogte van de Grevelingendam) ziet ze regelmatig staan: liefhebbers die met laag water fanatiek schelpdieren van de drooggelegde bodem verzamelen. Van kokkels tot mossels, kreukels en zelfs oesters, rondom de Grevelingen kun je een heerlijk avondmaal bij elkaar sprokkelen! Een andere bekende locatie om oesters te plukken, de Oesterdam. In Bergsediepsluis, ten zuidwesten van Tholen stad, en bij De Pluimpot bij Sint Maartensdijk zijn er plekken te vinden waar je zelf oesters, mosselen, alikruiken (kleine zeeslakken), scheermesjes en kokkels kunt rapen.

Er zijn nog veel andere plekken langs de Oosterschelde waar je kunt gaan rapen. Zo zijn er ook populaire ‘spots’ in de buurt van Wilhelminadorp en Yerseke. Maar ook in Scheldeoord, juist weer gelegen aan de Westerschelde, kun je met hartenlust oesters plukken. 

Tip: houd je aan de regels. Maximaal 10 kilo per persoon, neem alleen mee wat je op eet dezelfde dag en neem geen kreeften en krabben mee. Het beste raap je 2 uur voor of 2 uur na de laagste waterstand. Voor alle regels rondom het rapen, check deze site.

2. Ontdek de Oosterschelde (te voet of te water)

Heb je niet zoveel zin om zelf te rapen of wil je graag ook de prachtige natuur verkennen waar al die zilte zaligheden vandaan komen? Ga dan op pad en geniet van de wandeling ‘Proef de Oosterschelde’. Je komt onder andere door Yerseke, hét oesterdorp van Zeeland!

Daarnaast zijn er ook speciale rondvaarten die je kunt doen. Hierbij verken je de prachtige wateren van de Oosterschelde én word je meegenomen op een culinaire reis. Kijk bijvoorbeeld eens bij de rondvaart Oesterproeverij of de Oesterbaron.

collage culinair

3. Bezoek Mossel en Visserij dagen

Dat de Zeeuwen trots zijn op hun visserij, dat merk je aan alles. Denk aan de vele standbeelden die op straat pronken zoals de mossel in Bruinisse of de visser in Yerseke. Maar de grootste ode wordt gebracht tijdens de jaarlijkse visserij evenementen.

Denk aan de Havendagen in Zierikzee, de Mosseldag in Yerseke en de Visserijdagen in Bruinisse en Breskens. Op veel meer plaatsen in Zeeland vinden er soortgelijke feesten plaats, dus ben je in de zomer in Zeeland; dan kun je ze bijna niet missen!

4. Drink Zeeuwse heerlijkheden

Dat Zeeuwsen echte lekkerbekken zijn blijkt niet alleen uit het veelvoud aan heerlijke gerechten. Ook op het gebied van drank zijn er veel Zeeuwse parels te vinden. Neem bijvoorbeeld wijnhoeve De Kleine Schorre. Een wijnboer op Schouwen-Duiveland die al jarenlang de topwijn uit de Businessclass van KLM levert! Erg leuk om te bezoeken voor een rondleiding én een proeverij uiteraard. Dan, de Zeeuwse bieren. Er zijn talloze bierbrouwerijen te vinden in Zeeland. Denk aan Dutch Bargain in Groede of Emelisse/Slot Oostende in Goes.

Liever iets sterkers? Dan moet je bij The Holy Spiritus zijn in Sint Janssteen. Van ciders tot likeuren en honingwijn. Deze mannen maken van brouwen een feestje!

En ook op het gebied van lokaal gebrouwen biologische siropen zit je in Zeeland goed. Gemaakt van Zeeuwse kruiden en bessen. Heerlijk als limonade, maar ook perfect voor een verfrissende cocktail. Ontdek en proef bij Searoop bij hun winkel in Middelburg. 

5. Proef de zilte zee groenten

Lamsoor, zeebanaan en zeekraal. Geen idee wat het is? Een gemiste kans want deze heerlijke zilte zaligheden worden op Zeeuwse bodem gekweekt én veelvuldig gebruikt in culinaire (vis) gerechten. Er zijn diverse kwekerijen waar je een bezoek aan kunt brengen en uiteraard…kunt proeven! Onze tips? De Mariahoeve in Nieuw-Namen (Zeeuws-Vlaanderen) en Zeeuws Zilt in Wolphaartsdijk.

Meer Zeeland proeven?

Uiteraard zijn er nog talloze andere manieren om culinair Zeeland te ontdekken! Bijvoorbeeld door neer te strijken op een heerlijke terras of in één van de vele toprestaurants. Bestel eens een verrassingsmenu van de chef. Verken je smaakpupillen. Proef de zee en pure smaken. Welkom in culinair Zeeland...

Meer culinair Zeeland ontdekken?

Lees hier meer fijne artikelen